Γλωσσάρι

Όροι 31 - 40 από 73

chicory

endive

Λαχανικό της ποικιλίας «κιχώριον» που χρησιμοποιείται σε σαλάτες. Υπάρχουν τρία είδη σικορέ: 1) το πράσινο κατσαρό σικορέ, που κακώς πολλοί το ονομάζουν «αντίβ», 2) το φλαμανδικό σικορέ και 3) το σικορέ Βελγίου ή Βρυξελλών, που ονομάζεται αντίβ και παράγεται από την καλλιέργεια της ρίζας του φλαμανδικού σικορέ σε σκοτεινό μέρος.

chiffonnade

chiffonade   
Tεχνικός όρος που αναφέρεται σε ψιλοκομμένο λαχανικό, π.χ. μαρούλι ή σέλινο, σοταρισμένο με βούτυρο. Χρησιμοποιείται για γαρνιτούρα σε σούπες.

chili

chili

Μικρές καυτερές πιπεριές με κόκκινο ή πράσινο χρώμα. Χρησιμοποιούνται φρέσκιες ή αποξηραμένες και σε μικρή ποσότητα, περισσότερο σαν μπαχαρικό παρά σαν λαχανικό, σε σάλτσες και μαρινάδες.

chinois

chinois strainer   
Το σουρωτήρι που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες μάγειροι. Το σχήμα του είναι κωνικό και θυμίζει κινέζικο καπέλο, γι' αυτό και ονομάζεται έτσι.

chipolata

chipolata

Μικρό ωμό λουκάνικο από χοιρινό ή ανάμεικτο χοιρινό και βοδινό κρέας. Καρυκεύεται με θυμάρι και τσάιβ.

chive

ciboulette, civette

Το φυτό με λατινική ονομασία Allium schoenoprasum. Χρησιμοποιείται σε σαλάτες και ως άρτυμα σε πολλες παρασκευές. Η γεύση του θυμίζει ελαφρά κρεμμύδι αλλά είναι πιο λεπτή και ντελικάτη και τα πράσινα φύλλα του είναι πολύ λεπτά. Δίνει ωραία εμφάνιση σε σούπες και σαλάτες. Όταν αγοράζουμε τσάιβ πρέπει να διαλέγουμε τα πιο φρέσκα και να τα προσθέτουμε στο φαγητό λίγο πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά.

chorizo

chorizo

Λουκάνικο από χοιρινό ή ανάμεικτο χοιρινό και βοδινό κρέας, ισπανικής προέλευσης. Είναι καρυκευμένο με σκόρδο, πιπέρι και κόκκινη πιπεριά. Τρώγεται σε σαλάτες, κομμένο σε φέτες και συμπεριλαμβάνεται στα συστατικά της παέγιας.

choucroute

choucroute   
Γαλλική σπεσιαλιτέ με άσπρο βρασμένο λάχανο τουρσί που σερβίρεται με ψιλοκομμένα λαχανικά.

chutney

chutney

Πικάντικες σάλτσες ινδικής προέλευσης. Συνήθως είναι αρωματισμένες με ταμάρινθο, κόλιανδρο, μέντα αλλά και με διάφορα τροπικά φρούτα.

civet

civet

Είδος φαγητού με κυνήγι, όπως λαγός, χήνα ή πάπια. Το κρέας μαρινάρεται και κατόπιν μαγειρεύεται μαζί με κρεμμύδια και μπέικον. Η σάλτσα, σύμφωνα με την κλασική συνταγή, «δένεται» με χοιρινό αίμα, κάτι που παραλείπεται στη σύγχρονη μαγειρική.
Όροι 31 - 40 από 73
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε