Γλωσσάρι

wakame

wakame

Είναι φύκι με σκούρο πράσινο χρώμα, ελαφριά γεύση «ωκεανού» και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φύκια στην Ιαπωνία. Διατίθεται φρέσκο και σε αποξηραμένη μορφή και χρησιμοποιείται συνήθως σε σούπες και σαλάτες. Το αποξηραμένο φύκι διαστέλλεται κατά πολύ, όταν μουλιάσει για λίγα λεπτά στο νερό. Το wakame δεν έχει καθόλου θερμίδες, είναι ιδανικό για όσους θέλουν να προσέξουν το βάρος τους και λέγεται ότι είναι καλό για την αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης. Μαγειρεύεται σε σούπες, ψάρια και σαλάτες. Παραδοσιακά, προστίθεται στη σούπα miso. Το φύκι Wakame είναι πολύ πλούσιο σε ασβέστιο, περιέχει επίσης σίδηρο, φώσφορο, κάλιο και βιταμίνη C.

wasabi

wasabi

Το wasabi είναι ένα καρύκευμα που προέρχεται και είναι πολύ γνωστό στην Ιαπωνία. Συνοδεύει συνήθως πιάτα που περιέχουν διαφορετικά είδη ωμών ψαριών. Η πάστα wasabi αναμειγνύεται με σάλτσα σόγιας συνθέτοντας ένα νέο καρύκευμα το οποίο χρησιμοποιείται σε μπριζόλες σχάρας, λαχανικά και θαλασσινά. Στην Ιαπωνία, η επονομαζόμενη "ρίζα wasabi" αναλώνεται φρέσκια. Επειδή δεν διατηρείται για πολύ, στο εξωτερικό της χώρας διατίθεται ξηρό (σκόνη απαλού πράσινου χρώματος) ή σε μορφή πράσινης πάστας. Είναι έντονα πικάντικο και καυστικό, όπως το horseradish (χόρσραντις) και πρέπει να σημειωθεί ότι η πικάντικη γεύση δεν είναι ευδιάκριτη στην ξερή ρίζα εάν δεν επεξεργαστεί πρώτα με νερό για λίγα λεπτά. Αν το δοκιμάσει κανείς χωρίς προηγούμενη επεξεργασία, έχει πικρή γεύση. Η πάστα wasabi γίνεται με το ξύσιμο της φρέσκιας ρίζας wasabi σε έναν πολύ λεπτό ξύστη. Οι επαγγελματίες μάγειροι χρησιμοποιούν ξύστες που γίνονται από δέρμα καρχαρία ή μεταλλικούς.

waterzooi

waterzooi

Πιάτο της φλαμανδικής κουζίνας με ψάρια αλμυρού νερού και χέλι, βρασμένα σε ζωμό με αρωματικά χορταρικά και λαχανικά.

worcestershire sauce

sauce worcestershire

Καυτερή σάλτσα με μπαχαρικά, ταμάρινδο, ξύδι, ζάχαρη, αντζούγια, σκόρδο και αλάτι. Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα σε κόκκινες σάλτσες για να δώσει έντονη γεύση. Πωλείται έτοιμη στο εμπόριο.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε