Γλωσσάρι

Όροι 11 - 19 από 19

ξινόμαυρο

ξινόμαυρο
xinomavro vine    xinomavro (cépage)

Εκλεκτή κόκκινη ποικιλία αμπέλου.

ξινομυζήθρα

ξινομυζήθρα
xinomyzithra cheese    xinomyzithra

Παραδοσιακό ελληνικό τυρί τυρογάλακτος που παρασκευάζεται στην Κρήτη από πρόβειο ή κατσικίσιο τυρόγαλα. Η υφή του είναι μαλακή, κοκκώδης έως αλοιφώδης και η γεύση του αλμυρή και πικάντικη. Ωριμάζει επί τρείς μήνες.

ξινοτύρι-γαλοτύρι

ξινοτύρι-γαλοτύρι
xinotyri cheese    xinotyri

Μαλακό τυρί με κοκκώδη όψη. Παράγεται από ξινόγαλα ή βουτυρόγαλα.

ξιφίας

ξιφίας
sword-fish    espadon

Το ψάρι με λατινική ονομασία Xiphias gladius. Το μήκος του φτάνει μέχρι τα 4 μέτρα και το μέσο βάρος του 40-50 Kg. Έχει λευκή, εύγευστη και πολύ συνεκτική σάρκα. Οι μικρού μεγέθους ξιφίες είναι νοστιμότεροι.

ξύδι

ξύδι
vinegar    vinaigre

Το προϊόν της οξικής ζύμωσης του κρασιού. Η οξύτητα του εμφιαλωμένου ξυδιού σε οξικό οξύ πρέπει να είναι τουλάχιστον 6%.

ξυλοπία-πικρόξυλο

ξυλοπία-πικρόξυλο
xylopia    kani

Τα σπέρματα του φυτού με λατινική ονομασία Xylopia aethio, χρησιμοποιούνται ως άρτυμα.

ξύσμα λάιμ

ξύσμα λάιμ
zest de lime    zeste du lime

Η φλούδα τριμμένη σε πολύ λεπτό τρίφτη. Χρησιμοποιείται σαν άρωμα στα γλυκίσματα (κέικ) ή στα φαγητά.

ξύσμα λεμονιού

ξύσμα λεμονιού
lemon zest    zeste de citron

Το πλούσιο σε αιθέρια έλαια ξύσμα από την φλούδα του λεμονιού. Χρησιμοποιείται για να δώσει άρωμα σε κρέμες και ποτά.

ξύσμα πορτοκαλιού

ξύσμα πορτοκαλιού
orange zest    zeste d' orange

Η φλούδα τριμμένη σε πολύ λεπτό τρίφτη. Χρησιμοποιείται σαν άρωμα στα γλυκίσματα (κέικ) ή στα φαγητά.
Όροι 11 - 19 από 19
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε