Γλωσσάρι: Όροι που αρχίζουν από φ

φάβα

split chicklings    gesses concassées

Τα αποφλοιωμένα και σπασμένα σπέρματα από λαθούρι.

Φάγιε ντε ντγέ

Feuille de Dreux

Ο τύπος του τυριού είναι μαλακό λευκό, με προέλευση τη Γαλλία, παράγεται από αγελαδινό γάλα, η παλαίωσή του διαρκεί 2 μήνες και το μέγεθός του είναι 18 εκατοστά διάμετρο, 2,5 εκατοστά ύψος, 500 γρ. και είναι στρόγγυλο. Σερβίρεται με έντονο φρουτώδες κόκκινο κρασί, με κράκερ ή ψωμί.

φαγκρί

couch's sea bream    pagre commun

Το ψάρι με λατινική ονομασία Pagrus pagrus. Το μήκος του φτάνει τα 75 εκατοστά και εκτιμάται για τη λευκή και συνεκτική σάρκα του.

φαγόπυρος

buckweat, saracen corn    sarrasin, blé noir

Ο δημητριακός καρπός του φυτού με λατινική ονομασία Fagopyrum esculentum. Χρησιμοποιούνται στην παρασκευή προϊόντων αρτοποιίας και γλυκισμάτων.

φακή

lentil    lentille

Το όσπριο του φυτού με λατινική ονομασία Lens culinaris. Ειναι πολύ θρεπτική και την χρησιμοποιούμε σε σούπες, σαλάτες κ.ά.

φάλαινα

whale    baleine

Με τον όρο φάλαινα νοούνται διάφορα κήτη με λατινική ονομασία Balaena, Balaenoptera κ.ά.

φαλαρίδα

coot    foulque macroule

Το αποδημητικό πτηνό με λατινική ονομασία Fulica atra. To κρέας της έχει βαλτώδη γεύση.

φαρφάλες πράσινες+

Είδος ζυμαρικού.

φαρφάλες σολομού+

Είδος ζυμαρικού.

φαρφάλες+

Είδους ζυμαρικού.

φαρφαλίνι αυγού+

Είδος ζυμαρικού.

φασιανός

pheasant    faisan

Το πτηνό με λατινική ονομασία Phasianus colchicus. Φημισμένο από πολύ παλιά για τη γευστικότητα του κρέατος του, το οποίο όμως θέλει αρκετό σίτεμα. Εκτρέφεται σε κλειστούς και σε ανοικτούς ελεγχόμενους χώρους.

φασκόμηλο

common sage    sauge officinale, thé de Grèce

Χωνευτικό και τονωτικό ρόφημα με ευχάριστη γεύση και άρωμα από φύλλα του φυτού με λατινική ονομασία Salvia officinalis. Χρησιμοποιείται επίσης ως αρωματικό φυτό σε ζωμούς και διάφορα εδέσματα.

φασολάκια πράσινα

french beans, snap beans    haricots verts

Το λαχανικό του φυτού με λατινική ονομασία Phaseolus mung. Τρωγονται ως σαλάτα και μαγειρευτά.

φασόλια

beans, kidney beans    haricots, haricots blancs

Τα όσπρια του φυτού με λατινική ονομασία Phaseolus vulgaris. Καλλιεργούνται περισσότερο από όλα τα άλλα όσπρια.

φασόλια βουτύρου

butter beans    haricots beurre

Οι τρυφεροί βολβοί της ποικιλίας της κοινής φασολιάς με λατινική ονομασία Phaseolus vulgaris βρασμένα και αρωματισμένα με βούτυρο.

φασόλια δόλιχοι

hyacinth beans    doliques Lablab

Οι τρυφεροί λοβοί του αναρριχώμενου φυτού με λατινική ονομασία Dolichus Lablab. Τα αποξηραμένα σπέρματα διατίθενται ως όσπριο.

φασόλια Ισπανίας

runner beans    haricots d' Espagne

Οι λοβοί του φυτού με λατινική ονομασία Phaseolus coccineus.

φασόλια κόκκινα

red beans    haricots rouges

Τα σπέρματα της κοινής φασολιάς με λατινική ονομασία Phaseolus vulgaris. Έχουν την ίδια σύνθεση με τα λευκά φασόλια.

φασόλια μαυρομάτικα

southern peas, cowpeas    doliques

Τα αποξηραμένα ώριμα όσπρια του φυτού με λατινική ονομασία Vigna sinensis. Αλλιώς λέγονται και αμπελοφάσουλα.

φασόλια μισοωριμασμένα

flageolet beans    haricots flageolets

Τα όσπρια της φασολιάς με λατινική ονομασία Phaseolus vulgaris, τα οποία δεν έχουν τελείως ωριμάσει. Διατίθενται κυρίως εγκυτιωμένα.

φασόλια της Λίμα

lima beans    haricots de Lima

Τα ξηρά όσπρια του φυτού με λατινική ονομασία Phaseolus lunatus var. macrocarpus.

φάσσα

wood pigeon    pigeon ramier, palombe

To αποδημητικό περιστέρι με λατινική ονομασία columba palumbus. Έχει εύγευστο αλλά αρκετά σκληρό κρέας, το οποίο απαιτεί σίτεμα.

φασσοπερίστερο

stock dove    pigeon colombin

To περιστέρι με λατινική ονομασία Columba oenas. Έχει κρέας παρόμοιο με τη φάσσα.

φειγιόα

pineapple guave, feijoa    feijoa

Το τροπικό φρούτο του θάμνου με λατινική ονομασία Feijoa sellowiana.

φερούλα

asafoetida    ase fétide, férule

Η ρίζα του φυτού με λατινική ονομασία Ferula assafoetida. Είναι πλούσια σε σκορδέλαιο και χρησιμοποιείται ως άρτυμα.

φέτα

feta cheese    feta

Διεθνώς γνωστό Ελληνικό τυρί. Παραδοσιακά παράγεται από γάλα αιγοπροβάτων. Τα τεμάχια φέτας τοποθετούνται σε ξύλινα βαρέλια και σε μικρότερη έκταση σε δοχεία. Η παραδοσιακή φέτα τοποθετείται σε ξύλινα βαρέλια με γάρο πυκνότητας 8%. Η υγρασία της δεν πρέπει να υπερβαίνει το 58%. Η περιεκτικότητα σε λίπος κυμαίνεται ανάλογα με την ποιότητα.

φέτα Α' ή "πρώτης ποιότητας"

"choice quality" feta cheese    feta de "qualité supérieure"

Χαρακτηρίζεται η φέτα που περιέχει μέγιστη υγρασία 56% και λίπος επί ξηρού τουλάχιστον 43%.

φέτα ΑΑ' ή "εξαιρετικής ποιότητας"

"first quality" feta cheese    feta de "première qualité"

Πρέπει να περιέχει μέγιστη υγρασία 54% και λίπος επί ξηρού τουλάχιστον 46%.

φέτα Β' ή "δεύτερης ποιότητας"

"second quality"feta cheese    feta de "seconde qualité"

Χαρακτηρίζεται η φέτα που περιέχει μέγιστη υγρασία 58% και λίπος επί ξηρού τουλάχιστον 35%.
Αρχή της σελίδας