|
Γλωσσάρι: Όροι που αρχίζουν από α
Α καζινκά
A Casinca
Ο τύπος του τυριού είναι ημίσκληρο, με προέλευση τη Γαλλία, παράγεται από κατσικίσιο γάλα, η παλαίωσή του διαρκεί 1 ½ -4 μήνες, το μέγεθός του είναι 15 εκατοστά διάμετρο, 3 εκατοστά ύψος, 400 γρ. βάρος και είναι στρόγγυλο.
Σερβίρεται με λευκό κρασί.
α λα
a la
à la
Υποδηλώνει τον τρόπο με τον οποίο είναι μαγειρεμένο το φαγητό. Έτσι το α λα γκρεκ σημαίνει ότι χρησιμοποιείται λάδι ελιάς και ελληνικά μυρωδικά.
Α φιλιτά
A Filetta
Ο τύπος του τυριού είναι ημίσκληρο, με προέλευση τη Γαλλία, παράγεται από πρόβειο γάλα, η παλαίωσή του διαρκεί 6 εβδομάδες, το μέγεθός του είναι 10 εκατοστά διάμετρο, 3 εκατοστά ύψος, 350 γρ. βάρος και είναι στρόγγυλο.
Σερβίρεται με λευκό ή κόκκινο κρασί.
αβιταμίνωση
avitaminosis
avitaminose
Παθολογική κατάσταση του οργανισμού απο την έλλειψη ή ανεπάρκεια μίας ή περισσοτέρων βιταμινών.
αβοκάντο
avocado
avocat
Ο καρπός του δέντρου με λατινική ονομασία Persea americana. To avoado έχει βαθύ πράσινο φλοιό, σαρκώδη, βουτυράτη σάρκα, χρησιμοποιείται σε πολλές παρασκευές σαλάτας και σε πολλά ντιπς. Το πιο χαρακτηριστικό είναι το Guacamole (γουακαμόλε).
αγαρ-άγαρ
agar
agar-agar
Εξάγεται από θαλάσσια φύκη με λατινική ονομασία Gelidium, Gracilaria, Sphaerococcus euchema και είναι ζελατινώδη ουσία. Χρησιμοποιείται σαν συστατικό σε γλυκά σε όλη την Ασία, ως πηκτικό μέσο είναι υποκατάστατο της ζωικής ζελατίνης και χρησιμοποιείται σε χορτοφαγικά προϊόντα.
αγαρικό κηπευτικό-ασπρομανίταρο-μανιτάρι καμπέστ
meadow mushroom
agaric champêtre
Λευκό καλλιεργήσιμο μανιτάρι με λατινική ονομασία Agaricus campestris. Έχει διάμετρο 3-10 εκατοστά και ύψος 5-8 εκατοστά και είναι από τα πιο εμπορικά μανιτάρια.
αγαύη τεκουϊλανή
mexican agave
agave de Mexique
To φυτό με λατινική ονομασία Agave tequilana. Χρησιμοποιείται μετά από ζύμωση για την παρασκευή της τεκίλας.
αγγελική
angelica
angélique
Το φυτό με λατινική ονομασία Angelica arhangelica. Οι νεαροί βλαστοί και η ρίζα του χρησιμοποιούνται ως άρτυμα. Έχει ευχάριστο άρωμα ενώ η γεύση του είναι υπόπικρη και καυστική.
αγγουράκια
gherkins
cornichons
Τα πολύ μικρού μεγέθους αγγούρια ειδικών ποικιλιών της αγγουριάς, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τουρσιών.
αγγουράκια τουρσί
brined gherkins
cornichons en saumure
Τα διατηρημένα σε ξύδι και άλμη αγγουράκια.
αγγούρι
cucumber
concombre
Το λαχανικό που τρώγεται ωμό σαν σαλάτα και η λατινική του ονομασία είναι Cucumis satinus.
αγελάδα
cow
vache
Έτσι χαρακτηρίζεται το θηλυκό βοειδές ηλικίας 3 ετών και άνω.
αγιωργίτικο
agiorgitiko vine
agiorgitiko (cépage)
Ερυθρή ποικιλία οιναμπέλου της Ν. Ελλάδος.
αγκινάρα
globe artichoke
artichaut
Το λαχανικό με λατινική ονομασία Cynara scolymus, έχει αξιόλογη οικονομική αξία, τόσο ως λαχανικό όσο και για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες.
αγκιναροκαρδιές
artichoke bottoms
fonds d' artichaut
Οι καθαρισμένες αγκινάρες οι οποίες πωλούνται κατεψυγμένες ή σε κονσέρβα.
Αγκρί ντι βαλτόρτα - Agri di Valtorta
Ο τύπος του τυριού είναι φρέσκο, με προέλευση την Ιταλία, παράγεται από αγελαδινό και κατσικίσιο γάλα, η παλαίωσή του διαρκεί 3 μέρες, το μέγεθός του είναι 3-4 εκατοστά διάμετρο, 8-10 εκατοστά ύψος, 50-100 γρ. βάρος και είναι κωνικό.
Σερβίρεται με αρωματικό λευκό κρασί, με λαχανικά ή με φρέσκο ψωμί.
Αγόμς ο Ζέν ντε Μάρκ
Aromes au Gene de Marc
Ο τύπος του τυριού είναι φρέσκο, με προέλευση τη Γαλλία, παράγεται από αγελαδινό γάλα, η παλαίωσή του διαρκεί 1 μήνα, το μέγεθός του είναι 6-7 εκατοστά διάμετρο, 2-3 εκατοστά ύψος, 80-120 γρ. βάρος και είναι στρόγγυλο.
Σερβίρεται με γλυκό λευκό κρασί.
αγριάδα κοινή
couch-grass
chiendent
Το αποξηραμένο ρίζωμα του φυτού με λατινική ονομασία Agropyrum repens το οποίο χρησιμοποιείται ως ρόφημα και έχει διουρητικές ιδιότητες.
αγριοαγκινάρα
cardoon
cardon
Ο καρπός του φυτού με λατινική ονομασία Cynara cardunculus.
αγριόγαλος
great bustard
outarde barbue
Το μεγαλύτερο από τα πτηνά που πετούν με λατινική ονομασία Otis tarda. Διακρίνεται για τη γευστικότητα της σάρκας του, η οποία θέλει πολύ σίτεμα. Στη χώρα μας σπανίζει. Συναντάται μόνο σε βαρυχειμωνιές.
αγριοκαρδαμούδα
shepherd's purse
bourse à pasteur
Το φυτό με λατινική ονομασία Capsella bursa-pastoris που οι τρυφεροί της βλαστοί και τα φύλλα τρώγονται ως βραστή σαλάτα.
αγριοκέρασο
wild cherry, Bird cherry
merise
Ο καρπός του δέντρου με λατινική ονομασία Prunus avium.
αγριοκέρασο μαχαλέμπιο-μαχλέπι
st Lucies cherry
cerise de Sainte-Lucie
Τα σπέρματα του φυτού με λατινική ονομασία Cerasus mahaleb, γνωστά με το όνομα μαχλέπι, χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τσουρεκιών και άλλων προϊόντων αρτοποιίας.
αγριόκοτα
hazel-grouse, Hazel-hen
gélinotte des bois, coq des marais
Το πτηνό με λατινική ονομασία Tetrastes bonasia. Το κρέας της θεωρείται από τα πιο εύγευστα μεταξύ των πτερωτών θηραμάτων.
αγριοκούνελο
wild rabbit
lapin de garenne
Τo θήραμα με λατινική ονομασία Oryctolagus cunicutus.
αγριόκουρκος
capercaillie
grand tétras
To πτηνό με λατινική ονομασία Tetrao urogallus.
αγριοπερίστερο
rock dove
pigeon biset
Το επιδημητικό περιστέρι με λατινική ονομασία Columba livia. Έχει κρέας παρόμοιο με αυτό της φάσσας.
αγριοράδικο
dandelion
pissenlit
Το φυτό με λατινική ονομασία Taraxacum officinale, το οποίο τρώγεται ως σαλάτα, βραστό ή ωμό.
αγριόσουρβο
mountain ash berry
alise sauvage
Το φρούτο του φυτού με λατινική ονομασία Sorbus aucuparia. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή μαρμελάδων και ζελέδων ενώ θα πρέπει να απομακρύνονται οι σπόροι του γιατί περιέχουν υδροκυανικό οξύ.
|
|