|
Γλωσσάρι: Όροι που αρχίζουν από s
saffron
saffron
Ένα από τα ακριβότερα μπαχαρικά στον κόσμο. Είναι οι στήμονες του άνθους του φυτού κρόκος και μαζεύονται με το χέρι. Χρησιμοποιούνται ευρέως στη μαγειρική για να δώσουν άρωμα και χρώμα σε σούπες και σάλτσες. Το σαφράν αποτελεί βασικό συστατικό για την παέγια, την μπουγιαμπέσα και το ριζότο α λα μιλανέζ.
saignant
saignant cooking, rare cooking
Το μέτριο ψήσιμο ενός κρέατος ώστε να υπάρχει αίμα στο εσωτερικό του.
saint Pierre
john Dory
Μεσογειακό ψάρι γνωστό στην Ελλάδα ως χριστόψαρο. Είναι εύγευστο, με άσπρη σφιχτή σάρκα. Μαγειρεύεται συνήθως βραστό.
sake
saké
Το εθνικό ποτό της Ιαπωνίας. Φτιάχνεται από ρύζι και πίνεται ζεστό. Στη μαγειρική χρησιμοποιείται στην παρασκευή μαρινάδας ή σάλτσας τεριγιάκι.
saltimbocca
saltimbocca
Ιταλική σπεσιαλιτέ με μικρά μοσχαρίσια εσκαλόπ, γεμιστά με προσούτο και φρέσκο φασκόμηλο.
sambuca
sambuca
Λικέρ ιταλικής προέλευσης με άρωμα γλυκάνισου, όχι πολύ γλυκό, το οποίο σερβίρεται με 2-3 ψημένους κόκκους μαύρου καφέ να επιπλέουν στο ποτήρι.
sangria
sangria
Ισπανικό ποτό φτιαγμένο με γλυκό κόκκινο κρασί, κομμάτια φρέσκου φρούτου, συνήθως πορτοκαλιού ή λεμονιού, με κανέλα και γαρίφαλο.
sashimi
sashimi
Γιαπωνέζικο πιάτο με ωμό ψάρι κομμένο σε λεπτές φέτες ή μαλάκια. Συνήθως γαρνίρεται με ρεπάνι daikon και σερβίρεται με σάλτσα σόγιας.
satay seasoning mix
épices à saté
Μείγμα μπαχαρικών σε σκόνη. Περιέχει φυστίκια, γάλα καρύδας, πιπεριά, σάλτσα σόγιας, κάρυ, σκόρδο, ζάχαρη, αλάτι και σουσάμι. Έχει κόκκινο χρώμα, είναι ελαφρώς πικάντικο και χρησιμοποιείται κυρίως στην ταϋλανδέζικη και κινεζική κουζίνα.
sauce mornay
mornay sauce
Σάλτσα που παράγεται από την μπεσαμέλ με την προσθήκη κρόκου αυγού και τριμμένης γραβιέρας.
sauce remoulade
remoulade sauce
Κρύα σάλτσα που αποτελείται από μαγιονέζα στην οποία προσθέτουμε επιπλέον μουστάρδα σε σκόνη και άρωμα αντζούγιας. Ως γαρνιτούρα χρησιμοποιούμε κάππαρη, ψιλοκομμένα αγγουράκια τουρσί, εστραγκόν και μαϊντανό.
saucisses
fresh sausages
Μικρά φρέσκα λουκάνικα από χοιρινό κρέας γαλλικής προέλευσης. Γίνονται ψητά στη σχάρα αλλά χρησιμοποιούνται και σε σούπες λαχανικών.
saumure
brine
Υγρό ή ξηρό παρασκεύασμα με αλάτι και νιτρικό κάλιο που χρησιμεύει στο πάστωμα κρεάτων. Κοινώς η άλμη, γνωστή ως «σαλαμούρα».
savarin
savarin
Είδος κέικ με ζύμη για μπαμπά χωρίς σταφίδα. Αφού ψηθεί μουσκεύεται με σιρόπι και ρούμι, ενώ στο κέντρο γεμίζεται με σαντιγί.
savoy cabbage
chou de Milan
Κραμπολάχανο ή λάχανο Μιλάνου. Το savoy cabbage έχει σγουρά φύλλα και σκούρο χρώμα. Μόνο μερικά εξωτερικά φύλλα έχουν σκούρο πράσινο χρώμα και σκληρή σύσταση, ενώ το εσωτερικό του είναι κρεμώδες και ανοιχτόχρωμο. Παρά την άγρια όψη του είναι πολύ τρυφερό και γλυκό. Μαγειρεύεται γρήγορα, εύκολα και σε λίγο χρόνο. Το savoy cabbage πήρε το όνομά του από την περιοχή Savoy, ένα μεσαιωνικό δουκάτο στα σύνορα της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ελβετίας. Στην Ιταλία ονομάζεται cavolo verza.
sevruga caviar
caviar sevruga
Εκλεκτή ποικιλία χαβιαριού με μικρούς κόκκους και πρασινωπό μαύρο χρώμα.
shiitake
champignon shiitake
Είναι ένα εδώδιμο μανιτάρι το οποίο προέρχεται από την Ασία και μεγαλώνει σε δάση. Το μανιτάρι shiitake είναι το δεύτερο πιο καλλιεργήσιμο εδώδιμο μανιτάρι στον κόσμο.
shortbread
shortbread, sablés écossais
Είναι ένας τύπος άζυμου μπισκότου, φτιαγμένο από λευκή ζάχαρη, βούτυρο και αλεύρι βρώμης. Η ζύμη η οποία μοιάζει με αυτή του κουραμπιέ, όταν ψηθεί πασπαλίζεται με ζάχαρη και κόβεται σε κομμάτια σχήματος μπισκότου. Είναι παραδοσιακό γλυκό της Αγγλίας και συνοδεύει συνήθως το τσάι.
snow peas
mange tout
Είναι νεαρή ποικιλία αρακά. Τρώγεται τόσο το εξωτερικό τμήμα τους όσο και το εσωτερικό. Άλλες ονομασίες είναι sugar peas ή sugar snap peas, mange tout. Mange tout είναι η γαλλική ονομασία και σημαίνει «τρώγεται ολόκληρο».
sorbet
sorbet
Ένα από τα πρώτα παγωμένα επιδόρπια στην ιστορία της γαστρονομίας. Μοιάζει με τη γρανίτα αλλά τα συστατικά του ακολουθούν συγκεκριμένες αναλογίες από χυμό ή πολτό φρούτων, λικέρ ή αλκοόλ, σιρόπι και αρωματικές ουσίες. Σερβίρεται σε ψηλό ποτήρι ή σε μπολ.
soy sauce
sauce soja
Η σάλτσα σόγιας παρασκευάζεται από τη ζύμωση φασολιών σόγιας με νερό, αλάτι και σταρένιο ή κριθαρένιο αλεύρι. Μετά τη ζύμωση το υγρό που λαμβάνεται είναι η σάλτσα σόγιας. Έχει σκούρο χρώμα, αλμυρή γεύση και διατίθεται σε διάφορες ποικιλίες.
spirit*
Λέγεται είτε για τις υπερσυμπυκνώσεις ζωμών και σαλτσών, είτε για τα αρωματικά έλαια, κυρίως της ζαχαροπλαστικής.
strudel
strudel
Αυστριακό παραδοσιακό γλυκό σε σχήμα ρολού, γεμιστό με σταφίδες και κομματάκια μήλου.
subric
subric
Είδος κροκέτας. Φτιάχνεται συνήθως με ψιλοκομμένο σπανάκι, σφιχτή μπεσαμέλ και αυγά. Τηγανίζεται σε βούτυρο.
sukiyaki
sukiyaki
Το εθνικό φαγητό της Ιαπωνίας. Παρασκευάζεται με κρέας και λαχανικά που μαγειρεύονται σε ειδικό σκεύος στο τραπέζι όπου σερβίρονται.
sumac
shumac
Βλ. σουμάκι.
sushi
sushi
Γιαπωνέζικο πιάτο με ωμά ψάρια και θαλασσινά, ελαφρώς μαριναρισμένα και σερβιρισμένα με ρύζι μέσα σε ρολό από φύκια.
syllabub
syllabub
Αφράτο και ελαφρώς ξινό επιδόρπιο με κρέμα γάλακτος, χτυπημένη μαζί με ξύσμα λεμονιού και ζάχαρη άχνη. Την ιδιαίτερη γεύση του την αποκτά γιατί το ξύσμα μαρινάρεται σε κρασί, τσέρι, μπράντι ή κουαντρό.
|
|