Γλωσσάρι: Όροι που αρχίζουν από χ

χάβαρο

bearded horse mussel    moule barbue

Είδος μυδιού με λατινική ονομασία modiola barbata. Το μήκος του φτάνει τα 4 εκατοστά και τρώγεται ωμό, είναι ασφαλέστερο όμως αν μαγειρευτεί.

χάβαρο κίτρινο

golden carpet-shell    clovisse jaune

Το μαλάκιο με λατινική ονομασία Τapes aureus. To μηκος του φτάνει τα 4 εκατοστά.

χαβιάρι

caviar    caviar

Αλίπαστα αυγά ψαριών.

χαβιάρι Δανίας

lumpfish roe caviar    oeufs de lompe

Χαβιάρι από αυγά του ψαριού με λατινική ονομασία Cyclopterus lumpus, χρωματισμένο μαύρο ή κόκκινο.

χαβιάρι κορεγόνου

whitefish caviar    caviar de coregone

Παράγεται στις ΗΠΑ από αυγά του ψαριού με λατινική ονομασία Coregonus clupeaformis. Χρωματίζεται μαύρο με διάλυμα καραμελοποιημένης ζάχαρης.

χαβιάρι κυκλοπτέρου

lumpfish roe caviar    oeufs de lompe

Χαβιάρι από αυγά του ψαριού με λατινική ονομασία Cyclopterus lumpus χρωματισμένο μαύρο ή κόκκινο. Λέγεται και χαβιάρι Δανίας.

χαβιάρι μαύρο

black caviar    caviar noir

Παράγεται από αυγά του οξυρρύγχου. Το εκλεκτότερο, γνωστό ως Belluga, παράγεται στη Ρωσία από αυγά του ψαριού με λατινική ονομασία Acipenser huso. Παράγεται και από αυγά του κοινού Οξυρρύγχου (acipenser sturio), του αστεροειδούς Οξυρρύγχου (acipencer stellatus) και άλλων ψαριών αυτού του γένους (Οξυρρύγχου Αμερικής, Οξυρρύγχου Σιβηρίας κ.ά.). Το χαβιάρι από αυγά του αστεροειδούς Οξυρρύγχου είναι γνωστό ως Sevruga. Θεωρείται διεθνώς, ως το πιο εκλεκτό έδεσμα. Διατίθεται σε δύο κυρίως τύπους, σπυρωτό και συμπιεσμένο.

χαβιάρι μαύρο σπυρωτό

granular black caviar    caviar noir en grains

Είναι το καλύτερο. Παράγεται από αυγά που δεν είναι τελείως ώριμα.

χαβιάρι μαύρο συμπιεσμένο

pressed black caviar    caviar noir pressé

Παράγεται στο τέλος της εποχής. Έχει μορφή ενιαίας μάζας με αυγά που έχουν σε μεγάλο ποσοστό σπάσει.

χαιρέφυλλο (σαρκόρριζο)

bulbous chevril    cerfeuil bulbeux

Το φυτό με λατινική ονομασία Chaerophyllum bulbosum. Οι εδώδιμες ρίζες του έχουν υπόγλυκη γεύση και ιδιαίτερο άρωμα. Χρησιμοποιούνται όπως τα καρότα.

χαλβάς

halva    halva

Παρασκευάζεται με πολτό σησαμιού ταχίνι, φυσικές σακχαρούχες γλυκαντικές ύλες και ελάχιστη ποσότητα εκχυλίσματος από τσουένι.

χαλούμι

haloumi cheese    haloumi

Κυπριακό τυρί με άσπρο χρώμα, που παρασκευάζεται από μείγμα αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος. Χαρακτηριστικό του είναι η ελαστικότητα και η έντονη γεύση του.

χαμολεύκη

coltsfoot    tussilage

Το φυτό με λατινική ονομασία Tussilago farfara. Τα τρυφερά του φύλλα χρησιμοποιούνται σε σούπες.

χαμομήλι

german camomile    matricaire officinale

Ρόφημα χωνευτικό και χαλαρωτικό από αποξηραμένα άνθη του φυτού με λατινική ονομασία Matricaria ch amοmilla. To φυτό αυτό, που αφθονεί στην χώρα μας, χρησιμοποιείται εξωτερικώς ως αντιφλογιστικό και αντισηπτικό.

χαμομήλι αρωματικό

common camomile    camomille, camomille romaine

Αφέψημα χωνευτικό από αποξηραμένα άνθη του φυτού με λατινική ονομασία Anthemus nobilis.

χαμπουργκερ

hamburger    hamburger

Κιμάς από βοδινό κρέας, με την προσθήκη αρτυμάτων, σε στρόγγυλο σχήμα, το οποίο ψήνεται στη σχάρα.

χαμωτίδα

little bustard    outarde canepetière

Το πτηνό με λατινική ονομασία Otis tetrax. Σπανίζει στη χώρα μας. Έχει αρκετά εύγευστο κρέας.

χάννος

comber, gaper    serran chèvre

Το ψάρι με λατινική ονομασία Serranellus cabrila. To μήκος του φτάνει τα 25 εκατοστά και η σάρκα του θεωρείται αρκετά καλή.

χαραδριός

plover    pluvier

Το πτηνό με λατινική ονομασία Charadrius sp. Σπανίζει στον τόπο μας και έχει σχετικά καλό κρέας.

χαρουπάλευρο

carob flour    farine de caroubes

Αλεύρι από περικάρπια χαρουπιών.

χαρούπι

carob    caroube

Το φυτό με λατινική ονομασία Ceratonia siliqua. Τρώγεται ως έχει, αλλά είναι δύσπεπτο. Από τους χέδρωπες εξάγεται το χαρουπάλευρο, το κόμμι σπερμάτων χαρουπιών και το χαρουπόμελο.

χαρουπόμελι

syrup of locust-breans    sirop de caroubes

To προϊόν της συμπύκνωσης υδατικού εκχυλίσματος χαρουπιών. Περιέχει σάκχαρα, σε ποσοστό τουλάχιστον 60%.

χειλού

wrasse    labre

Ψάρι με λατινική ονομασία Labrus sp. Η σάρκα του έχει μέτρια αξία.

χέλι

eel    anguille

To ψάρι με λατινική ονομασία Anguilla anguilla. Το μήκος του φτάνει το 1,5 μέτρο. Έχει αξιόλογη οικονομική αξία και η σάρκα του είναι εύγευστη.

χέλι καπνιστό

smoked eel    anguille fumée

To χέλι μετά την προετοιμασία του και την αλάτισή του σε άλμη, καπνίζεται σε θερμό θάλαμο.

χελιδονόψαρα-εξωκοιτίδες

exocoetidae    exocoetidés

Οικογένεια μικρών ψαριών με πολύ μεγάλα πτερύγια τα οποία τους επιτρέπουν να κάνουν μεγάλα άλματα (χελιδονόψαρα).

χελιδονόψαρο

flying fish    poisson volant

Το ψάρι με λατινική ονομασία Exocetus rondeleti. To μήκος του φτάνει τα 30 εκατοστά και είναι μέτριας αξίας ψάρι. Έχει πολύ μεγάλα πτερύγια τα οποία του επιτρέπουν να κάνει μεγάλα άλματα.

χέλι-εγχελίδες

fresh water eels    anguillidés

Οικογένεια τελεόστων σαρκοφάγων ψαριών με στρογγυλό και μακρύ σχήμα σώματος. Το ραχιαίο τους πτερύγιο απέχει αρκετά από τα στηθικά πτερύγια, ενώ προς τα πίσω ενώνεται με το ουριαίο. Τα ψάρια αυτά δεν έχουν κοιλιακά πτερύγια και η κάτω γνάθος τους προεξέχει σε σχέση με την επάνω.

χελώνα

turtle, tortoise    tortue

Ανήκει στην τάξη των Ερπετών. Αρκετά είδη χελώνας, υδρόβια ιδιαίτερα, είναι εδώδιμα. Με τις πτερούγες της παρασκευάζεται σούπα, η οποία εκτιμάται ιδιαίτερα. Τα αυγά ορισμένων ειδών επίσης θεωρούνται εκλεκτό έδεσμα.

χελώνα θαλασσινή

turtle    tortue marine

Η χελώνα που ζει στη θάλασσα.
Αρχή της σελίδας