|
Γλωσσάρι: Όροι που αρχίζουν από c
cabernet franc*
cabernet franc vine
Το cabernet franc είναι από τις σημαντικότερες μαύρες ποικιλίες σταφυλιών παγκοσμίως. Προορίζεται κυρίως για ανάμειξη με τις ποικιλίες cabernet sauvignon και merlot, μπορεί όμως να οινοποιηθεί και μόνο του. Το κρασί που παράγει είναι πιο ελαφρύ γευστικά από το cabernet sauvignon, έχει ένα απαλό κόκκινο χρώμα και ένα ελαφρύ πιπεράτο άρωμα.
cabernet sauvignon*
cabernet sauvignon vine
Μία από τις πιο αναγνωριμένες ευρέως κόκκινες ποικιλίες σταφυλιών κρασιού. Η δημοτικότητα της ποικιλίας συχνά αποδίδεται στην ευκολία της καλλιέργιας, γι' αυτό και το συναντάμε παντού. Τα σταφύλια αυτής της ποικιλίας έχουν χοντρή φλούδα, συνεπώς είναι πολύ ανθεκτικά. Το cabernet sauvignon έχει ισχυρές τανίνες, γι' αυτό συχνά αναμειγνύεται με άλλες ποικιλίες όπως η merlot. Tο Cabernet μόνο του δίνει σκληρά και δυνατά κρασιά.
Caciocavallo Podolico
Ο τύπος του τυριού είναι σκληρό, με προέλευση την Ιταλία, παράγεται από αγελαδινό γάλα, η παλαίωσή του διαρκεί από 1 μήνα έως 1 χρόνο, το μέγεθός του είναι 15 εκατοστά διάμετρο, 2-3 κιλά βάρος και είναι σφαιρικό ή οβάλ.
Σερβίρεται μόνο του με ελαιόλαδο.
caciocavallo*
caciocavallo cheese
Ημίσκληρο τυρί το οποίο παράγεται στη νότια Ιταλία, έχει όμως πολλές τοπικές ποικιλίες. Παρασκευάζεται από πρόβειο, κατσικίσιο, αγελαδινό ή γάλα βουβαλιού και μπορεί να καπνιστεί. Τις πρώτες 30 μέρες ωρίμανσής του έχει γλυκιά γεύση και βουτυρώδη υφή. Μετά τις 90 μέρες η γεύση του γίνεται καυτερή.
caesar salad *
salade César
Σαλάτα με φύλλα από γαλλικό μαρούλι, φιλέτα αντζούγιας, κρουτόν αρωματισμένα με σκόρδο, τριμμένη παρμεζάνα και βινεγκρέτ μαγιονέζα.
canapé
canapé
Λεπτές φέτες ψωμιού κομμένες σε διάφορα σχήματα με κουπάτ, αλειμμένες με βούτυρο και γαρνιρισμένες με διάφορα υλικά. Σερβίρονται ως ορεκτικό.
cannele
cinnamon
Κόψιμο ενός λαχανικού με ειδικό εργαλείο σχηματίζοντας ραβδώσεις.
cannelloni
cannelloni
Μεγάλα στρογγυλά ζυμαρικά που μοιάζουν με σωλήνα. Αφού βράσουν, γεμίζονται με κιμά και ψήνονται στο φούρνο.
cantaloupe
rockmelon
Ποικιλία πεπονιού που ευδοκιμεί κυρίως στην Αμερική. Σερβίρεται σαν ορεκτικό πάνω σε θρυμματισμένο πάγο.
capon
chapon
Μικρό αρσενικό κοτοπουλάκι, ευνουχισμένο σε μικρή ηλικία και θρεμμένο με καλαμπόκι μέχρι να παχύνει αρκετά. Το κρέας του είναι αρκετά ζουμερό και εύγευστο λόγω του λίπους που έχει.
caponata
caponata salad
Είδος σαλάτας με μελιτζάνα, ντομάτα, σέλερι, κουκουνάρια, σταφίδα και λαδόξιδο.
capriziosa
capriziosa
Πίτσα με σάλτσα από ντομάτα, μπέικον, ζαμπόν, μανιτάρια και τυρί μοτσαρέλα.
carcasse
carcasse
Ο σκελετός ενός πουλερικού αφού αφαιρεθούν τα φιλέτα του στήθους. Χρησιμοποιείται στην παρασκευή διάφορων ζωμών.
cardamom
cardamom
Μπαχαρικό γνωστό στην Ελλάδα ως «κακουλές». Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στη ζαχαροπλαστική για το άρωμά του.
carolyn
caroline
Μικρά ορεκτικά φτιαγμένα με ζύμη για σου, γεμισμένα με διάφορες μους και «γυαλισμένα» με ζελέ.
carpaccio
carpaccio
Πιάτο ιταλικής προέλευσης με λεπτές φέτες ωμού βοδινού, σερβιρισμένες με λάδι και παρμεζάνα.
carrots vichy *
vichy carrots
Πιάτο με καρότα σε λεπτές φέτες που συνδυάζονται με μικρή ποσότητα νερού vichy, βούτυρο και ζάχαρη, σκεπάζονται και μαγειρεύονται σε χαμηλή φωτιά.
cassoulet
cassoulet
Κλασική γαλλική σπεσιαλιτέ με αρνίσιο κρέας βρασμένο με άσπρα φασόλια, καρότα, κρεμμύδια, σκόρδο, λουκάνικα και λαρδί.
celery
céleri
Λαχανικό που μοιάζει με το σέλινο αλλά έχει πιο χοντρά βλαστάρια και πλατιά φύλλα. Τρώγεται ωμό ως ορεκτικό ή χρησιμοποιείται για να δώσει άρωμα σε σαλάτες, σάλτσες και σούπες.
cepes
champignons cèpes
Άγρια αρωματικά μανιτάρια που ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τους βολέτους.
ceviche
ceviche
Φιλέτα ωμού ψαριού μαριναρισμένα σε χυμό λεμονιού ή λάιμ και αρωματισμένα με πιπεριές τσίλι. Σερβίρονται ως ορεκτικό.
chanterelle
chanterelle
Είδος άγριων μανιταριών.
chantilly
crème Chantilly
Κρέμα γάλακτος χτυπημένη με ζάχαρη και αρωματισμένη με βανίλια. Χρησιμοποιείται με τη βοήθεια χωνιού (γκαρνί) για τη διακόσμηση διάφορων γλυκισμάτων.
chapati
chapati
Μικρό στρογγυλό ψωμί ινδικής προέλευσης, που μοιάζει με πίτα. Το κλασικό τσιαπάτι δεν περιέχει διογκωτικές ίνες, τρώγεται ζεστό και οι Ινδοί το χρησιμοποιούν σαν κουτάλι.
charlotte
charlotte
Όρος ζαχαροπλαστικής που αναφέρεται σε επιδόρπιο που μοιάζει με τούρτα και φτιάχνεται με μπισκότα, κρέμα μπαβαρουάζ και σαντιγί.
chateaubriand
chateaubriand steak
Η φέτα του βοδινού που κόβεται από το κέντρο του φιλέτου. Δίνει μόνο δύο μερίδες. Ψήνεται σενιάν στη σχάρα.
chayote
chayotte
Είδος κολοκύθας με προέλευση τη Λατινική Αμερική. Τρώγεται ωμή σε σαλάτες ή μαγειρεμένη σε πίτες.
chemizer*
Η επικάλυψη του εσωτερικού μιας φόρμας, ταψιού ή κατσαρόλας, με σιρόπι καραμέλας, κρέμα, βούτυρο ή οποιοδήποτε άλλο υλικό.
cheviot sheep
cheviot
Αγγλική φυλή κρεοπαραγωγών προβάτων.
chiboust cream
crème chiboust
Παρασκευή της κρέμας πατισερί με την προσθήκη μαρέγκας, φτιαγμένης ειδικά για τη γέμιση του γλυκού Σεν Ονορέ. Το όνομά της το πήρε από το ζαχαροπλάστη που δημιούργησε αυτό το γλυκό προς τιμήν του Αγίου Ονορίου, προστάτη των ζαχαροπλαστών στη Γαλλία.
|
|