Γλωσσάρι: Όροι που αρχίζουν από c

cabernet franc*

cabernet franc vine   
Το cabernet franc είναι από τις σημαντικότερες μαύρες ποικιλίες σταφυλιών παγκοσμίως. Προορίζεται κυρίως για ανάμειξη με τις ποικιλίες cabernet sauvignon και merlot, μπορεί όμως να οινοποιηθεί και μόνο του. Το κρασί που παράγει είναι πιο ελαφρύ γευστικά από το cabernet sauvignon, έχει ένα απαλό κόκκινο χρώμα και ένα ελαφρύ πιπεράτο άρωμα.

cabernet sauvignon*

cabernet sauvignon vine   
Μία από τις πιο αναγνωριμένες ευρέως κόκκινες ποικιλίες σταφυλιών κρασιού. Η δημοτικότητα της ποικιλίας συχνά αποδίδεται στην ευκολία της καλλιέργιας, γι' αυτό και το συναντάμε παντού. Τα σταφύλια αυτής της ποικιλίας έχουν χοντρή φλούδα, συνεπώς είναι πολύ ανθεκτικά. Το cabernet sauvignon έχει ισχυρές τανίνες, γι' αυτό συχνά αναμειγνύεται με άλλες ποικιλίες όπως η merlot. Tο Cabernet μόνο του δίνει σκληρά και δυνατά κρασιά.

Caciocavallo Podolico

Ο τύπος του τυριού είναι σκληρό, με προέλευση την Ιταλία, παράγεται από αγελαδινό γάλα, η παλαίωσή του διαρκεί από 1 μήνα έως 1 χρόνο, το μέγεθός του είναι 15 εκατοστά διάμετρο, 2-3 κιλά βάρος και είναι σφαιρικό ή οβάλ. Σερβίρεται μόνο του με ελαιόλαδο.

caciocavallo*

caciocavallo cheese   
Ημίσκληρο τυρί το οποίο παράγεται στη νότια Ιταλία, έχει όμως πολλές τοπικές ποικιλίες. Παρασκευάζεται από πρόβειο, κατσικίσιο, αγελαδινό ή γάλα βουβαλιού και μπορεί να καπνιστεί. Τις πρώτες 30 μέρες ωρίμανσής του έχει γλυκιά γεύση και βουτυρώδη υφή. Μετά τις 90 μέρες η γεύση του γίνεται καυτερή.

caesar salad *

salade César

Σαλάτα με φύλλα από γαλλικό μαρούλι, φιλέτα αντζούγιας, κρουτόν αρωματισμένα με σκόρδο, τριμμένη παρμεζάνα και βινεγκρέτ μαγιονέζα.

canapé

canapé   
Λεπτές φέτες ψωμιού κομμένες σε διάφορα σχήματα με κουπάτ, αλειμμένες με βούτυρο και γαρνιρισμένες με διάφορα υλικά. Σερβίρονται ως ορεκτικό.

cannele

cinnamon   
Κόψιμο ενός λαχανικού με ειδικό εργαλείο σχηματίζοντας ραβδώσεις.

cannelloni

cannelloni

Μεγάλα στρογγυλά ζυμαρικά που μοιάζουν με σωλήνα. Αφού βράσουν, γεμίζονται με κιμά και ψήνονται στο φούρνο.

cantaloupe

rockmelon   
Ποικιλία πεπονιού που ευδοκιμεί κυρίως στην Αμερική. Σερβίρεται σαν ορεκτικό πάνω σε θρυμματισμένο πάγο.

capon

chapon

Μικρό αρσενικό κοτοπουλάκι, ευνουχισμένο σε μικρή ηλικία και θρεμμένο με καλαμπόκι μέχρι να παχύνει αρκετά. Το κρέας του είναι αρκετά ζουμερό και εύγευστο λόγω του λίπους που έχει.

caponata

caponata salad   
Είδος σαλάτας με μελιτζάνα, ντομάτα, σέλερι, κουκουνάρια, σταφίδα και λαδόξιδο.

capriziosa

capriziosa

Πίτσα με σάλτσα από ντομάτα, μπέικον, ζαμπόν, μανιτάρια και τυρί μοτσαρέλα.

carcasse

carcasse   
Ο σκελετός ενός πουλερικού αφού αφαιρεθούν τα φιλέτα του στήθους. Χρησιμοποιείται στην παρασκευή διάφορων ζωμών.

cardamom

cardamom

Μπαχαρικό γνωστό στην Ελλάδα ως «κακουλές». Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στη ζαχαροπλαστική για το άρωμά του.

carolyn

caroline

Μικρά ορεκτικά φτιαγμένα με ζύμη για σου, γεμισμένα με διάφορες μους και «γυαλισμένα» με ζελέ.

carpaccio

carpaccio

Πιάτο ιταλικής προέλευσης με λεπτές φέτες ωμού βοδινού, σερβιρισμένες με λάδι και παρμεζάνα.

carrots vichy *

vichy carrots   
Πιάτο με καρότα σε λεπτές φέτες που συνδυάζονται με μικρή ποσότητα νερού vichy, βούτυρο και ζάχαρη, σκεπάζονται και μαγειρεύονται σε χαμηλή φωτιά.

cassoulet

cassoulet   
Κλασική γαλλική σπεσιαλιτέ με αρνίσιο κρέας βρασμένο με άσπρα φασόλια, καρότα, κρεμμύδια, σκόρδο, λουκάνικα και λαρδί.

celery

céleri

Λαχανικό που μοιάζει με το σέλινο αλλά έχει πιο χοντρά βλαστάρια και πλατιά φύλλα. Τρώγεται ωμό ως ορεκτικό ή χρησιμοποιείται για να δώσει άρωμα σε σαλάτες, σάλτσες και σούπες.

cepes

champignons cèpes

Άγρια αρωματικά μανιτάρια που ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τους βολέτους.

ceviche

ceviche   
Φιλέτα ωμού ψαριού μαριναρισμένα σε χυμό λεμονιού ή λάιμ και αρωματισμένα με πιπεριές τσίλι. Σερβίρονται ως ορεκτικό.

chanterelle

chanterelle   
Είδος άγριων μανιταριών.

chantilly

crème Chantilly

Κρέμα γάλακτος χτυπημένη με ζάχαρη και αρωματισμένη με βανίλια. Χρησιμοποιείται με τη βοήθεια χωνιού (γκαρνί) για τη διακόσμηση διάφορων γλυκισμάτων.

chapati

chapati

Μικρό στρογγυλό ψωμί ινδικής προέλευσης, που μοιάζει με πίτα. Το κλασικό τσιαπάτι δεν περιέχει διογκωτικές ίνες, τρώγεται ζεστό και οι Ινδοί το χρησιμοποιούν σαν κουτάλι.

charlotte

charlotte   
Όρος ζαχαροπλαστικής που αναφέρεται σε επιδόρπιο που μοιάζει με τούρτα και φτιάχνεται με μπισκότα, κρέμα μπαβαρουάζ και σαντιγί.

chateaubriand

chateaubriand steak   
Η φέτα του βοδινού που κόβεται από το κέντρο του φιλέτου. Δίνει μόνο δύο μερίδες. Ψήνεται σενιάν στη σχάρα.

chayote

chayotte

Είδος κολοκύθας με προέλευση τη Λατινική Αμερική. Τρώγεται ωμή σε σαλάτες ή μαγειρεμένη σε πίτες.

chemizer*

Η επικάλυψη του εσωτερικού μιας φόρμας, ταψιού ή κατσαρόλας, με σιρόπι καραμέλας, κρέμα, βούτυρο ή οποιοδήποτε άλλο υλικό.

cheviot sheep

cheviot

Αγγλική φυλή κρεοπαραγωγών προβάτων.

chiboust cream

crème chiboust

Παρασκευή της κρέμας πατισερί με την προσθήκη μαρέγκας, φτιαγμένης ειδικά για τη γέμιση του γλυκού Σεν Ονορέ. Το όνομά της το πήρε από το ζαχαροπλάστη που δημιούργησε αυτό το γλυκό προς τιμήν του Αγίου Ονορίου, προστάτη των ζαχαροπλαστών στη Γαλλία.
Αρχή της σελίδας