|
Γλωσσάρι: Όροι που αρχίζουν από p
paesana
paesana
Πίτσα με ντομάτα, ελιές, μανιτάρια, πιπεριές, κρεμμύδι και τυρί μοτσαρέλα.
palmier
palmier
Είδος μπισκότου φτιαγμένου με φύλλο σφολιάτας σε σχήμα φοινικόφυλλου. Πασπαλίζεται με ζάχαρη και ψήνεται ώσπου να καραμελώσει η ζάχαρη. Συνοδεύει καφέ ή τσάι.
panade
panade
Το μουσκεμένο ψωμί, με νερό ή γάλα, που χρησιμοποιούμε στους κεφτέδες, στα μπιφτέκια ή στις διάφορες γεμίσεις.
pancake
pancake
Είδος κρέπας που φτιάχνεται με χυλό από αλεύρι, αυγά και γάλα. Είναι πιο παχιά από τη συνηθισμένη κρέπα και σερβίρεται με σιρόπι μαπλ και φρέσκο βούτυρο. Αποτελεί βασικό πιάτο του αμερικανικού πρωινού.
paner à l' anglaise
paner à l' anglaise
Τεχνικός όρος που σημαίνει το αλεύρωμα ενός υλικού, το βούτηγμα σε χτυπημένο αυγό και το κύλισμά του σε γαλέτα. Κατόπιν ακολουθεί ένα ελαφρό σοτάρισμα. Συνήθως η τεχνική αυτή ακολουθείται στις αρνίσιες κοτολέτες και στο σνίτσελ.
panettone
panetone
Είδος κέικ ιταλικής προέλευσης, που περιέχει σταφίδες, φρούτα και φιστίκια.
papaya
papaye
Τροπικό φρούτο που μοιάζει με το πεπόνι στην όψη αλλά και στη γεύση. Τρώγεται ωμό με κουτάλι, ραντισμένο με χυμό λάιμ ή ρούμι. Χρησιμοποιείται σε φρουτοσαλάτες, γίνεται μαρμελάδα και αποτελεί βασικό συστατικό στην παρασκευή τσάτνι.
parmesan cheese
parmesan
Σκληρό τυρί με έντονη γεύση, φτιαγμένο από αγελαδινό γάλα, που χρησιμοποιείται συνήθως φρεσκοτριμμένο σε μακαρονάδες.
pastis
pastis
Το παστίς μοιάζει με το ούζο και είναι το πιο γνωστό λικέρ της Γαλλίας. Το απαγορευμένο ποτό αψέντι είναι πρόγονός του. Για την παραγωγή του πραγματοποιείται απόσταξη σκόνης γλυκόριζας, εκχυλίσματος αστεροειδούς γλυκάνισου και άλλων βοτάνων, μαζί με νερό, αλκοόλ και ζάχαρη. Μετά την ανάμειξή τους, το προϊόν φιλτράρεται, αραιώνεται και εμφιαλώνεται. Το παστίς, με αλκοολική περιεκτικότητα 40% - 45% πίνεται σε λεπτά ποτηράκια με αρκετό κρύο νερό, σχεδόν σε πενταπλάσια ποσότητα, και προαιρετικά με παγάκια. Το νερό βοηθάει το ποτό να ξεδιπλώσει τα αρώματά του. Λόγω της περιεκτικότητας του παστίς σε γλυκόριζα, το γαλάκτωμα που σχηματίζεται με την προσθήκη του νερού δεν είναι λευκό, αλλά έχει ένα κιτρινοκαφέ χρώμα.
pâté
paté
Ψιλοκομμένο κρέας, τυλιγμένο σε ζύμη και ψημένο στο φούρνο. Σερβίρεται ζεστό ή κρύο.
pâte à choux
choux pastry
Ζύμη φτιαγμένη με βούτυρο, αλεύρι, νερό και αυγά. Έχει πολλές εφαρμογές στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Τα ομώνυμα γλυκά είναι ψημένα μπαλάκια της ζύμης γεμιστά με κρέμα πατισερί και περιχυμένα με σιρόπι καραμέλας.
pâte brisée
pâte brisée, short crust pastry
Βασική ζύμη ζαχαροπλαστικής. Χρησιμοποιείται ως βάση για τάρτες και άλλα παρασκευάσματα.
paupiette
paupiette
Λεπτό φιλέτο κρέατος, γεμιστό, τυλιχτό και μαγειρεμένο στο φούρνο.
pavlova
pavlova
Επιδόρπιο με γλυκιά μαρέγκα ως βάση και γέμιση με κρέμα σαντιγί. Γαρνίρεται με φρέσκα φρούτα, συνήθως φράουλες. Σερβίρεται παγωμένο.
pêche Melba
peach Melba
Πασίγνωστο επιδόρπιο εμπνευσμένο από τον Αύγουστο Εσκοφιέ προς τιμήν της Αυστραλέζας σοπράνο Νέλης Μελμπά. Αποτελείται από παγωτό βανίλια σερβιρισμένο με κομπόστα ροδάκινο και περιχυμένο με φρέσκια σάλτσα από φραγκοστάφυλο.
pecorino
pecorino
Σκληρό και ιδιαίτερα αλμυρό τυρί που μοιάζει με την παρμεζάνα, με την ίδια χρήση.
pepperoni
pepperoni
Πικάντικο ιταλικό λουκάνικο που τρώγεται συνήθως σε πίτσα ή σε σαλάτα, κομμένο σε φέτες.
pepsi cola
pepsi cola
Αεριούχο αναψυκτικό ποτό με φυτικά εκχυλίσματα (κόκας και κόλας). Περιέχει 103g ζάχαρης στο λίτρο και 45 θερμίδες ανά 100 mL.
persillade
persillade
Μείγμα ψιλοκομμένου σκόρδου και μαϊντανού. Προστίθεταi στο φαγητό κατά το τελείωμα του μαγειρέματος.
pesto
pesto
Οι σάλτσες της ιταλικής κουζίνας που φτιάχνονται στο γουδί. Πιο γνωστή η πέστο με βασιλικό, σκόρδο, κουκουνάρι, λάδι και τριμμένη παρμεζάνα που ταιριάζει με ζυμαρικά, ψητά σχάρας και πουλερικά.
petit four
petit four
Μικρά γλυκίσματα που προσφέρονται ως επιδόρπιο.
petrossian
petrossian
Ένας από τους μεγαλύτερους οίκους διακίνησης χαβιαριού, τρούφας και φουά γκρα στον κόσμο. Εδρεύει στο Παρίσι και ιδρύθηκε το 1920.
piquer*
Το «παράχωμα» ενός κρέατος με λαρδί για να μη στεγνώσει κατά το ψήσιμο. Επίσης ο ίδιος όρος χρησιμοποιείται και για λαχανικά, όπως π.χ. κρεμμύδι «πικέ» με γαρίφαλα.
poché
poché, poached
Βράσιμο σε νερό ή ζωμό χωρίς το νερό να κοχλάζει αλλά ίσα να είναι στο σημείο βρασμού, περίπου στους 90°C. Αυτός ο τρόπος βρασμού ενδείκνυται για ψάρια, αυγά και πουλερικά.
poêlé *
poele
Ψήσιμο ενός κρέατος, συνήθως πουλερικού. Μαγειρεύεται στο δικό του λίπος πάνω σε στρώση ματινιόν και ψήνεται στο φούρνο, σε σκεύος με καπάκι.
polenta
polenta
Ο όρος αναφέρεται σε ένα είδος πίτας, σπεσιαλιτέ της Βόρειας Ιταλίας, φτιαγμένης με καλαμποκάλευρο. Το αλεύρι βράζεται με ζωμό ή νερό και προστίθεται βούτυρο μαζί με τριμμένη παρμεζάνα. Στη συνέχεια το μείγμα απλώνεται για να κρυώσει και να πήξει. Στο τέλος κόβεται σε διάφορα σχήματα και τηγανίζεται ή ψήνεται στη σχάρα.
pop corn
pop corn
Παράγεται με μαργαριτώδες καλαμπόκι το οποίο έχει διαρραγεί.
porridge
porridge
Σκεύασμα από χυλό βρώμης και γάλα.
port-du-salut
port-du-salut cheese
Γαλλικό μαλακό τυρί που ωριμάζει με βακτήρια που αναπτύσσονται στην επιφάνειά του. Διατίθεται σε κυλίνδρους διαμέτρου 4-5 εκατοστών και μήκους 18-25 εκατοστών.
pot au feu
pot au feu
Κλασική γαλλική συνταγή με κρέας και λαχανικά που βράζουν μαζί. Πρώτα σερβίρεται ο ζωμός ως σούπα και κατόπιν το κρέας και τα λαχανικά.
|
|