Γλωσσάρι: Όροι που αρχίζουν από p

paesana

paesana

Πίτσα με ντομάτα, ελιές, μανιτάρια, πιπεριές, κρεμμύδι και τυρί μοτσαρέλα.

palmier

palmier   
Είδος μπισκότου φτιαγμένου με φύλλο σφολιάτας σε σχήμα φοινικόφυλλου. Πασπαλίζεται με ζάχαρη και ψήνεται ώσπου να καραμελώσει η ζάχαρη. Συνοδεύει καφέ ή τσάι.

panade

panade   
Το μουσκεμένο ψωμί, με νερό ή γάλα, που χρησιμοποιούμε στους κεφτέδες, στα μπιφτέκια ή στις διάφορες γεμίσεις.

pancake

pancake

Είδος κρέπας που φτιάχνεται με χυλό από αλεύρι, αυγά και γάλα. Είναι πιο παχιά από τη συνηθισμένη κρέπα και σερβίρεται με σιρόπι μαπλ και φρέσκο βούτυρο. Αποτελεί βασικό πιάτο του αμερικανικού πρωινού.

paner à l' anglaise

paner à l' anglaise   
Τεχνικός όρος που σημαίνει το αλεύρωμα ενός υλικού, το βούτηγμα σε χτυπημένο αυγό και το κύλισμά του σε γαλέτα. Κατόπιν ακολουθεί ένα ελαφρό σοτάρισμα. Συνήθως η τεχνική αυτή ακολουθείται στις αρνίσιες κοτολέτες και στο σνίτσελ.

panettone

panetone

Είδος κέικ ιταλικής προέλευσης, που περιέχει σταφίδες, φρούτα και φιστίκια.

papaya

papaye

Τροπικό φρούτο που μοιάζει με το πεπόνι στην όψη αλλά και στη γεύση. Τρώγεται ωμό με κουτάλι, ραντισμένο με χυμό λάιμ ή ρούμι. Χρησιμοποιείται σε φρουτοσαλάτες, γίνεται μαρμελάδα και αποτελεί βασικό συστατικό στην παρασκευή τσάτνι.

parmesan cheese

parmesan

Σκληρό τυρί με έντονη γεύση, φτιαγμένο από αγελαδινό γάλα, που χρησιμοποιείται συνήθως φρεσκοτριμμένο σε μακαρονάδες.

pastis

pastis   
Το παστίς μοιάζει με το ούζο και είναι το πιο γνωστό λικέρ της Γαλλίας. Το απαγορευμένο ποτό αψέντι είναι πρόγονός του. Για την παραγωγή του πραγματοποιείται απόσταξη σκόνης γλυκόριζας, εκχυλίσματος αστεροειδούς γλυκάνισου και άλλων βοτάνων, μαζί με νερό, αλκοόλ και ζάχαρη. Μετά την ανάμειξή τους, το προϊόν φιλτράρεται, αραιώνεται και εμφιαλώνεται. Το παστίς, με αλκοολική περιεκτικότητα 40% - 45% πίνεται σε λεπτά ποτηράκια με αρκετό κρύο νερό, σχεδόν σε πενταπλάσια ποσότητα, και προαιρετικά με παγάκια. Το νερό βοηθάει το ποτό να ξεδιπλώσει τα αρώματά του. Λόγω της περιεκτικότητας του παστίς σε γλυκόριζα, το γαλάκτωμα που σχηματίζεται με την προσθήκη του νερού δεν είναι λευκό, αλλά έχει ένα κιτρινοκαφέ χρώμα.

pâté

paté   
Ψιλοκομμένο κρέας, τυλιγμένο σε ζύμη και ψημένο στο φούρνο. Σερβίρεται ζεστό ή κρύο.

pâte à choux

choux pastry   
Ζύμη φτιαγμένη με βούτυρο, αλεύρι, νερό και αυγά. Έχει πολλές εφαρμογές στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Τα ομώνυμα γλυκά είναι ψημένα μπαλάκια της ζύμης γεμιστά με κρέμα πατισερί και περιχυμένα με σιρόπι καραμέλας.

pâte brisée

pâte brisée, short crust pastry   
Βασική ζύμη ζαχαροπλαστικής. Χρησιμοποιείται ως βάση για τάρτες και άλλα παρασκευάσματα.

paupiette

paupiette   
Λεπτό φιλέτο κρέατος, γεμιστό, τυλιχτό και μαγειρεμένο στο φούρνο.

pavlova

pavlova

Επιδόρπιο με γλυκιά μαρέγκα ως βάση και γέμιση με κρέμα σαντιγί. Γαρνίρεται με φρέσκα φρούτα, συνήθως φράουλες. Σερβίρεται παγωμένο.

pêche Melba

peach Melba    
Πασίγνωστο επιδόρπιο εμπνευσμένο από τον Αύγουστο Εσκοφιέ προς τιμήν της Αυστραλέζας σοπράνο Νέλης Μελμπά. Αποτελείται από παγωτό βανίλια σερβιρισμένο με κομπόστα ροδάκινο και περιχυμένο με φρέσκια σάλτσα από φραγκοστάφυλο.

pecorino

pecorino

Σκληρό και ιδιαίτερα αλμυρό τυρί που μοιάζει με την παρμεζάνα, με την ίδια χρήση.

pepperoni

pepperoni

Πικάντικο ιταλικό λουκάνικο που τρώγεται συνήθως σε πίτσα ή σε σαλάτα, κομμένο σε φέτες.

pepsi cola

pepsi cola

Αεριούχο αναψυκτικό ποτό με φυτικά εκχυλίσματα (κόκας και κόλας). Περιέχει 103g ζάχαρης στο λίτρο και 45 θερμίδες ανά 100 mL.

persillade

persillade   
Μείγμα ψιλοκομμένου σκόρδου και μαϊντανού. Προστίθεταi στο φαγητό κατά το τελείωμα του μαγειρέματος.

pesto

pesto

Οι σάλτσες της ιταλικής κουζίνας που φτιάχνονται στο γουδί. Πιο γνωστή η πέστο με βασιλικό, σκόρδο, κουκουνάρι, λάδι και τριμμένη παρμεζάνα που ταιριάζει με ζυμαρικά, ψητά σχάρας και πουλερικά.

petit four

petit four   
Μικρά γλυκίσματα που προσφέρονται ως επιδόρπιο.

petrossian

petrossian   
Ένας από τους μεγαλύτερους οίκους διακίνησης χαβιαριού, τρούφας και φουά γκρα στον κόσμο. Εδρεύει στο Παρίσι και ιδρύθηκε το 1920.

piquer*

Το «παράχωμα» ενός κρέατος με λαρδί για να μη στεγνώσει κατά το ψήσιμο. Επίσης ο ίδιος όρος χρησιμοποιείται και για λαχανικά, όπως π.χ. κρεμμύδι «πικέ» με γαρίφαλα.

poché

poché, poached   
Βράσιμο σε νερό ή ζωμό χωρίς το νερό να κοχλάζει αλλά ίσα να είναι στο σημείο βρασμού, περίπου στους 90°C. Αυτός ο τρόπος βρασμού ενδείκνυται για ψάρια, αυγά και πουλερικά.

poêlé *

poele   
Ψήσιμο ενός κρέατος, συνήθως πουλερικού. Μαγειρεύεται στο δικό του λίπος πάνω σε στρώση ματινιόν και ψήνεται στο φούρνο, σε σκεύος με καπάκι.

polenta

polenta

Ο όρος αναφέρεται σε ένα είδος πίτας, σπεσιαλιτέ της Βόρειας Ιταλίας, φτιαγμένης με καλαμποκάλευρο. Το αλεύρι βράζεται με ζωμό ή νερό και προστίθεται βούτυρο μαζί με τριμμένη παρμεζάνα. Στη συνέχεια το μείγμα απλώνεται για να κρυώσει και να πήξει. Στο τέλος κόβεται σε διάφορα σχήματα και τηγανίζεται ή ψήνεται στη σχάρα.

pop corn

pop corn

Παράγεται με μαργαριτώδες καλαμπόκι το οποίο έχει διαρραγεί.

porridge

porridge

Σκεύασμα από χυλό βρώμης και γάλα.

port-du-salut

port-du-salut cheese   
Γαλλικό μαλακό τυρί που ωριμάζει με βακτήρια που αναπτύσσονται στην επιφάνειά του. Διατίθεται σε κυλίνδρους διαμέτρου 4-5 εκατοστών και μήκους 18-25 εκατοστών.

pot au feu

pot au feu   
Κλασική γαλλική συνταγή με κρέας και λαχανικά που βράζουν μαζί. Πρώτα σερβίρεται ο ζωμός ως σούπα και κατόπιν το κρέας και τα λαχανικά.
Αρχή της σελίδας