Γλωσσάρι: Όροι που αρχίζουν από b

baba au rhum

baba au rhum   
Ζύμη ζαχαροπλαστικής που περιέχει σταφίδες. Με τη ζύμη αυτή φτιάχνονται τα γλυκά που είναι σιροπιασμένα με ρούμι και γαρνίρονται με κρέμα σαντιγί.

baumé degré

baumé scale   
Ένδειξη του πυκνομέτρου Baumé, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για την ανεύρεση της περιεκτικότητας των μούστων σε ζάχαρη (και εμμέσως του αλκοολικού τίτλου του οίνου που θα παραχθεί).

beaufort*

beaufort cheese   
Γαλλικό σκληρό τυρί με αναθερμαινόμενη τυρομάζα. Διατίθεται σε κεφάλια των 14-70 Kg. Λίπος επί ξηρού τουλάχιστον 48%.

beure noisette

beure noisette, brown butter   
Το βούτυρο που αποκτά «φουντουκί» χρώμα όταν καεί αρκετά στο τηγάνι.

beurre manie

kneaded butter   
Έτσι ονομάζεται το χτυπημένο βούτυρο, αφού ανακατευτεί με αλεύρι. Το μείγμα αυτό χρησιμοποιείται ως βάση σε σάλτσες.

bisque

bisque soup   
«Δεμένη» σούπα φτιαγμένη με οστρακόδερμα, όπως γαρίδες, καραβίδες ή αστακό.

blanket*

blanket   
Φαγητό με κρέας, μαγειρεμένο στην κατσαρόλα. Σερβίρεται με μια πηχτή σάλτσα, παρασκευασμένη από τον ζωμό του κρέατος. Η σάλτσα αυτή ''δένεται" συνήθως με κρόκους αυγών.

blinis

blinis, fluffy yeast pancakes   
Μικρές αλμυρές κρέπες ρωσικής προέλευσης, που σερβίρονται με γλυκόξινη σάλτσα και λιωμένο βούτυρο. Συνοδεύουν επίσης διάφορα ορεκτικά, καπνιστό σολομό και χαβιάρι.

boletus

boletus, champignon bolet

Είδος μανιταριού, γνωστού και ως σεπ ή πορτσίνι. Τρώγεται ωμό αλλά και μαγειρεμένο.

bolito misto

pot au feu

Ιταλικό πιάτο με κομμάτια κρέατος, ζαμπόνε και λαχανικά.

bonito flakes

bonito flakes

Αποξηραμένα ψήγματα ψαριού και συγκεκριμένα από κομμάτια παλαμίδας. Η παλαμίδα (bonito)είναι δημοφιλές ψάρι στη Ιαπωνία το οποίο δεν καταναλώνεται τόσο φρέσκο, όσο σε αποξηραμένη μορφή. Χρησιμοποιείται σε διάφορα πιάτα όπως σούπες, σαλάτες, σάλτσες και ζυμαρικά όπου τα ψήγματα δίνουν μια δυνατή αλμυρή γεύση.

borsch soup

borch soupe russe

Είδος σούπας ρωσικής προέλευσης με βοδινό κρέας, καρότο, κρεμμύδι, πράσο και σέλινο.

botargo

boutargue

Παστές αποξηραμένες αυγοθήκες της μπάφας-είδος κεφάλου, καλυμένες με φυσικό κερί. Σπανιότερα γίνεται απο λαυράκι. Αλλιώς, το αυγοτάραχο.

bouchée

bouchée   
Μικρό ορεκτικό φτιαγμένο με στρογγυλό φύλλο από ζύμη σφολιάτας. Αφού ψηθεί γαρνίρεται με διάφορες αλμυρές ή γλυκές γεμίσεις.

boudin

boudin   
Είδος λουκάνικου φτιαγμένο το μεν άσπρο με μοσχάρι, πουλερικό ή χοιρινό κρέας, το δε μαύρο με χοιρινό αίμα και ρύζι ή πατάτες.

bouquet garni

bouquet garni   
Ματσάκι αρωματικών χόρτων που το προσθέτουμε κατά τη διάρκεια βρασμού ενός φαγητού για να προσδώσουμε την απαραίτητη νοστιμιά και άρωμα.

bourguignon

bourguignon   
Ο όρος υποδηλώνει ότι το φαγητό είναι μαγειρεμένο με τη μέθοδο της Βουργουνδίας. Συνήθως περιέχει κόκκινο κρασί, μανιτάρια, μπέικον και κρεμμύδια.

braisé*

braised   
Το ψήσιμο κρέατος ή λαχανικού στο φούρνο αφού πρώτα σοταριστεί με βούτυρο ή άλλη λιπαρή ουσία. Μετά το σοτάρισμα, στο κρέας προστίθεται νερό, κρασί ή σάλτσα και σιγοψήνεται σε κλειστό σκεύος στο φούρνο. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος το υλικό πρέπει να περιβρέχεται με το ζωμό του για να γυαλίσει η επιφάνειά του.

brandade

brandade   
Μείγμα φτιαγμένο από κοπανισμένο, βρασμένο ψαχνό παστού βακαλάου, πουρέ πατάτας, κοπανισμένο σκόρδο, γάλα, αλάτι και πιπέρι. Σερβίρεται ως ορεκτικό και συνοδεύεται με ζεστά ψωμάκια.

bresaola

bresaola

Παστό φιλέτο βοδινού με έντονη γεύση. Σερβίρεται κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες.

brie

brie cheese   
Άσπρο, μαλακό τυρί-κρέμα γαλλικής προέλευσης. Τρώγεται αλειμμένο σε φέτες ψωμιού και τοστ.

brine

brine, brining   
Διάλλυμα μαγειρικού άλατος που χρησιμοποιείται για την υγρή αλιπάστωση τροφίμων.

brouillé

eggs brouille, french scrambled eggs   
Ένας από τους τρόπους παρασκευής των αυγών. Παρασκευάζονται σε μπεν μαρί ανακατεύοντας συνεχώς και προσθέτοντας βούτυρο και κρέμα γάλακτος. Σερβίρονται σε μικρές τάρτες ή μπουσέ.

brouschettes

brouschettes   
Ορεκτικά φτιαγμένα με φέτες ψωμιού ψημένες στη σχάρα, ραντισμένες με λάδι και τριμμένες με σκόρδο.

buffet

buffet   
Ποικιλία κρύων και ζεστών πιάτων, ορεκτικών, αλλαντικών, τυριών, φρούτων ή επιδορπίων. Σερβίρονται σε μεγάλο τραπέζι που έχει διακοσμηθεί ανάλογα.

bulgur

gruau

Σπασμένο στάρι που έχει αποφλοιωθεί και μισοψηθεί, με αποτέλεσμα να μαγειρεύεται εύκολα και να έχει πιο φίνα γεύση.

buskaiola*

Πίτσα με ντομάτα, λουκάνικο, πράσινες πιπεριές, ελιές και τυρί μοτσαρέλα.
Αρχή της σελίδας