|
Γλωσσάρι: Όροι που αρχίζουν από b
baba au rhum
baba au rhum
Ζύμη ζαχαροπλαστικής που περιέχει σταφίδες. Με τη ζύμη αυτή φτιάχνονται τα γλυκά που είναι σιροπιασμένα με ρούμι και γαρνίρονται με κρέμα σαντιγί.
baumé degré
baumé scale
Ένδειξη του πυκνομέτρου Baumé, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για την ανεύρεση της περιεκτικότητας των μούστων σε ζάχαρη (και εμμέσως του αλκοολικού τίτλου του οίνου που θα παραχθεί).
beaufort*
beaufort cheese
Γαλλικό σκληρό τυρί με αναθερμαινόμενη τυρομάζα. Διατίθεται σε κεφάλια των 14-70 Kg. Λίπος επί ξηρού τουλάχιστον 48%.
beure noisette
beure noisette, brown butter
Το βούτυρο που αποκτά «φουντουκί» χρώμα όταν καεί αρκετά στο τηγάνι.
beurre manie
kneaded butter
Έτσι ονομάζεται το χτυπημένο βούτυρο, αφού ανακατευτεί με αλεύρι. Το μείγμα αυτό χρησιμοποιείται ως βάση σε σάλτσες.
bisque
bisque soup
«Δεμένη» σούπα φτιαγμένη με οστρακόδερμα, όπως γαρίδες, καραβίδες ή αστακό.
blanket*
blanket
Φαγητό με κρέας, μαγειρεμένο στην κατσαρόλα. Σερβίρεται με μια πηχτή σάλτσα, παρασκευασμένη από τον ζωμό του κρέατος. Η σάλτσα αυτή ''δένεται" συνήθως με κρόκους αυγών.
blinis
blinis, fluffy yeast pancakes
Μικρές αλμυρές κρέπες ρωσικής προέλευσης, που σερβίρονται με γλυκόξινη σάλτσα και λιωμένο βούτυρο. Συνοδεύουν επίσης διάφορα ορεκτικά, καπνιστό σολομό και χαβιάρι.
boletus
boletus, champignon bolet
Είδος μανιταριού, γνωστού και ως σεπ ή πορτσίνι. Τρώγεται ωμό αλλά και μαγειρεμένο.
bolito misto
pot au feu
Ιταλικό πιάτο με κομμάτια κρέατος, ζαμπόνε και λαχανικά.
bonito flakes
bonito flakes
Αποξηραμένα ψήγματα ψαριού και συγκεκριμένα από κομμάτια παλαμίδας. Η παλαμίδα (bonito)είναι δημοφιλές ψάρι στη Ιαπωνία το οποίο δεν καταναλώνεται τόσο φρέσκο, όσο σε αποξηραμένη μορφή. Χρησιμοποιείται σε διάφορα πιάτα όπως σούπες, σαλάτες, σάλτσες και ζυμαρικά όπου τα ψήγματα δίνουν μια δυνατή αλμυρή γεύση.
borsch soup
borch soupe russe
Είδος σούπας ρωσικής προέλευσης με βοδινό κρέας, καρότο, κρεμμύδι, πράσο και σέλινο.
botargo
boutargue
Παστές αποξηραμένες αυγοθήκες της μπάφας-είδος κεφάλου, καλυμένες με φυσικό κερί. Σπανιότερα γίνεται απο λαυράκι. Αλλιώς, το αυγοτάραχο.
bouchée
bouchée
Μικρό ορεκτικό φτιαγμένο με στρογγυλό φύλλο από ζύμη σφολιάτας. Αφού ψηθεί γαρνίρεται με διάφορες αλμυρές ή γλυκές γεμίσεις.
boudin
boudin
Είδος λουκάνικου φτιαγμένο το μεν άσπρο με μοσχάρι, πουλερικό ή χοιρινό κρέας, το δε μαύρο με χοιρινό αίμα και ρύζι ή πατάτες.
bouquet garni
bouquet garni
Ματσάκι αρωματικών χόρτων που το προσθέτουμε κατά τη διάρκεια βρασμού ενός φαγητού για να προσδώσουμε την απαραίτητη νοστιμιά και άρωμα.
bourguignon
bourguignon
Ο όρος υποδηλώνει ότι το φαγητό είναι μαγειρεμένο με τη μέθοδο της Βουργουνδίας. Συνήθως περιέχει κόκκινο κρασί, μανιτάρια, μπέικον και κρεμμύδια.
braisé*
braised
Το ψήσιμο κρέατος ή λαχανικού στο φούρνο αφού πρώτα σοταριστεί με βούτυρο ή άλλη λιπαρή ουσία. Μετά το σοτάρισμα, στο κρέας προστίθεται νερό, κρασί ή σάλτσα και σιγοψήνεται σε κλειστό σκεύος στο φούρνο. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος το υλικό πρέπει να περιβρέχεται με το ζωμό του για να γυαλίσει η επιφάνειά του.
brandade
brandade
Μείγμα φτιαγμένο από κοπανισμένο, βρασμένο ψαχνό παστού βακαλάου, πουρέ πατάτας, κοπανισμένο σκόρδο, γάλα, αλάτι και πιπέρι. Σερβίρεται ως ορεκτικό και συνοδεύεται με ζεστά ψωμάκια.
bresaola
bresaola
Παστό φιλέτο βοδινού με έντονη γεύση. Σερβίρεται κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες.
brie
brie cheese
Άσπρο, μαλακό τυρί-κρέμα γαλλικής προέλευσης. Τρώγεται αλειμμένο σε φέτες ψωμιού και τοστ.
brine
brine, brining
Διάλλυμα μαγειρικού άλατος που χρησιμοποιείται για την υγρή αλιπάστωση τροφίμων.
brouillé
eggs brouille, french scrambled eggs
Ένας από τους τρόπους παρασκευής των αυγών. Παρασκευάζονται σε μπεν μαρί ανακατεύοντας συνεχώς και προσθέτοντας βούτυρο και κρέμα γάλακτος. Σερβίρονται σε μικρές τάρτες ή μπουσέ.
brouschettes
brouschettes
Ορεκτικά φτιαγμένα με φέτες ψωμιού ψημένες στη σχάρα, ραντισμένες με λάδι και τριμμένες με σκόρδο.
buffet
buffet
Ποικιλία κρύων και ζεστών πιάτων, ορεκτικών, αλλαντικών, τυριών, φρούτων ή επιδορπίων. Σερβίρονται σε μεγάλο τραπέζι που έχει διακοσμηθεί ανάλογα.
bulgur
gruau
Σπασμένο στάρι που έχει αποφλοιωθεί και μισοψηθεί, με αποτέλεσμα να μαγειρεύεται εύκολα και να έχει πιο φίνα γεύση.
buskaiola*
Πίτσα με ντομάτα, λουκάνικο, πράσινες πιπεριές, ελιές και τυρί μοτσαρέλα.
|
|