|
Γλωσσάρι: Όροι που αρχίζουν από σ
Σα ρολέ
Charolais
Ο τύπος του τυριού είναι φρέσκο παλαιωμένο, με προέλευση τη Γαλλία, παράγεται από κατσικίσιο γάλα, η παλαίωσή του διαρκεί 2-6 εβδομάδες και το μέγεθός του είναι 4,5 εκατοστά διάμετρο, 7,5 εκατοστά ύψος, 120 γρ. βάρος και είναι κυλινδρικό.
Σερβίρεται με φρουτώδες κρασί καρύδια και κάστανα.
σαββατιανό
savatiano vine
savatiano (cépage)
Λευκή ποικιλία αμπέλου η οποία καλύπτει σε μεγάλο ποσοστό τους αμπελώνες της Αττικής, Βοιωτίας και Ευβοίας.
σάγο-άμυλο φοινικόδεντρου
sago
sagou
Το κοκκιώδες άμυλο που εξάγεται από το φοινικοδέντρο με λατινική ονομασία Metroxylon rumphui.
σακχαρίνη-ζαχαρίνη
saccharin
saccharine
Συνθετικό υποκατάστατο της ζάχαρης.
σακχαρόζη
sucrose
sacharose
Αποτελείται από γλυκόζη και οπωροσάκχαρο. Υπάρχει κυρίως στο ζαχαροκάλαμο (20%) και στα ζαχαρότευτλα (16%). Είναι γνωστή ως ζάχαρη και ανάλογα με την προέλευσή της ως καλαμοσάκχαρο ή τευτλοσάκχαρο.
σαλαβούρδος
greater fork-beard
petite lingue
Το ψάρι με λατινική ονομασία Phycis blennioides. To μήκος του φτάνει τα 40 εκατοστά και η σάρκα του δεν εκτιμάται ιδιαίτερα.
σαλάμι
salami
saucisson
Κρεατοσκεύασμα το οποίο έχει υποστεί πλήρη επεξεργασία. Γεμίζεται σε φυσικά ή τεχνητά περιβλήματα μήκους 20 εκατοστών περίπου και διαμέτρου 4-5 εκατοστά και σερβίρεται όπως είναι σε φέτες.
σαλάμι αέρος
dry sausages
saucissons secs
Παραμένουν σε ειδικούς θαλάμους από 3 ημέρες μέχρι 6 μήνες προς ωρίμανση και μερική αφυδάτωση. Γεμίζονται συνήθως σε περιβλήματα διαμέτρου 4-9 εκατοστά και σερβίρονται όπως είναι σε φέτες. Η περιεκτικότητα τους σε λίπος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 45%.
σαλάμι βραστό
cooked sausage
saucisson cuit
Κρεατοσκεύασμα το οποίο έχει υποστεί πλήρη επεξεργασία. Γεμίζεται σε φυσικά ή τεχνητά περιβλήματα μήκους 20 εκατοστών περίπου και διαμέτρου 4-5 εκατοστών. Σερβίρεται όπως είναι σε φέτες.
σαλάμι ημίξηρο
semi-dry cured sausage
saucissons demi-secs
Παρασκευάζονται όπως τα αλλαντικά αέρος με τη διαφορά ότι μετά τη μερική τους ωρίμαση, υπόκεινται σε θερμική επεξεργασία. Η περιεκτικότητά τους σε λίπος είναι 35%.
σαλάμι θερμικώς επεξεργασμένο ή βραστό
cooked sausage
saucisson cuit
Υπόκειται σε θερμική επεξεργασία, μετά το γέμισμα της κρεατόμαζας ή μετά από μερική ωρίμανση και αφυδάτωση.
Σαλάμι κατσιατόρε ε κατσιατορίνο - Salame cacciatore e cacciatorino
Ο τύπος του αλλαντικού είναι ξηρό σαλάμι, με προέλευσή την Ιταλία, παράγεται από χοιρινό και βοδινό κρέας, η ωρίμανσή του διαρκεί 1 μήνα και το μέγεθός του είναι 10-18 εκατοστά μήκος, 3-4 εκατοστά διάμετρο.
Σερβίρεται ως ορεκτικό, πριν το φαγητό. Είναι καλό να αφαιρείται το περίβλημα.
σαλάμι κορίζος
chorizos
chorizos
Ισπανικό ωριμασμένο σαλάμι που περιέχει κόκκινο πιπέρι.
Σαλάμι κότο-Salame cotto
Ο τύπος του αλλαντικού είναι μαγειρεμένο σαλάμι, με προέλευση την Ιταλία, παράγεται από χοντροκομμένο χοιρινό και βοδινό κρέας, αρωματισμένο με σκόρδο
σαλάμι Κρακοβίας
cracovian sausage
saucisson de Cracovie
Θερμικής επεξεργασίας καπνιστό σαλάμι από χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας.
σαλάμι Λευκάδος
levkas salami
salami de Levkas
Ωριμασμένο σαλάμι από χοιρινό κρέας.
σαλάμι Λυώνος
lyon's salami
saucisson de Lyon
Μικρού μεγέθους ωριμασμένο σαλάμι από χοιρινό κρέας.
Σαλάμι Μιλάνο-Salame Milano
Αλλαντικό με προέλευση την Ιταλία, παράγεται από άπαχο χοιρινό, βοδινό κρέας και χοιρινό λαρδί, με αλάτι, πιπέρι, βότανα, σκόρδο, λευκό κρασί, μίγμα μπαχαρικών, η ωρίμανσή του διαρκεί 3-6 μήνες ή 15 ημέρες σε τεχνητά αεριζόμενους χώρους.
σαλάμι Μιλάνου
milano salami
salami de Milan
Ωριμασμένο σαλάμι από βοδινό και χοιρινό κρέας.
σαλάμι μπύρας
beer salami
saucisse de bière
Ημίξηρο ωριμασμένο σαλάμι του οποίου το 10% της περιεκτικότητας της κρεατόμαζας είναι πολτοποιημένο.
Σαλάμι Νάπολι-Salame Napoli
Ο τύπος του αλλαντικού είναι καπνιστό, με προέλευση την Ιταλία, παράγεται από χοιρινό, βοδινό κρέας και χοιρινό λίπος, η ωρίμανσή του διαρκεί λιγότερο από 30 ημέρες.
Σαλάμι ντε λα ντουγια
Salame de la duja
Ο τύπος του αλλαντικού είναι λουκάνικο, πικάντικο, με προέλευση την Ιταλία, παράγεται από χοιρινό κρέας, ψητές πιπεριές και μίγμα μπαχαρικών, η ωρίμανσή του διαρκεί περισσότερο από 1 χρόνο.
Σερβίρεται με ζυμαρικά, ψωμί και σάλτσες.
Σαλάμι ντι Βάρτσι-Salame di Varzi
Αλλαντικό με προέλευση την Ιταλία, παράγεται από υψηλής ποιότητας χοιρινό κρέας, αλάτι πιπέρι, σκόρδο, μοσχοκάρυδο, κρασί και η ωρίμανσή του διαρκεί 6-7 μήνες.
Σαλάμι ντόκα-Salame d’oca
Ο τύπος του αλλαντικού είναι λουκάνικο, με προέλευση την Ιταλία, παράγεται από χοιρινό κρέας και κρέας χήνας, αλάτι, πιπέρι, μίγμα μπαχαρικών, μετά την ξήρανσή του, ψήνεται σε ζεστό νερό (όχι βραστό).
σαλάμι Ουγγαρίας
hungarian salami
salami hongrois
Ωριμασμένο καπνιστό σαλάμι από χοιρινό κρέας. Η κρεατόμαζά του αρωματίζεται με πάπρικα.
Σαλάμι Πιατσεντίνο-Salame piacentino
Ο τύπος του αλλαντικού είναι σαλάμι, χοντρό, με προέλευση την Ιταλία, παράγεται από λίπος χοιρινού κρέατος, γλυκό, με ένα λεπτό άρωμα που δεν κυριαρχείται από μπαχαρικά, 400 γραμμάρια- 1 κιλό βάρος και είναι κυλινδρικό.
σαλάμι Σερρών
serrai salami
salami de Serrès
Θερμικά επεξεργασμένο σαλάμι, παραπλήσιο με το σκορδάτο, αλλά με λιγότερο σκόρδο.
σαλάμι σκορδάτο
garlic salami
saucisson à l' ail
Θερμικώς επεξεργασμένο σαλάμι με χαρακτηριστική οσμή σκόρδου.
σαλάμι Στρασβούργου
strasbourg salami
salami de Strasbourg
Ωριμασμένο καπνιστό σαλάμι από βοδινό και χοιρινό κρέας.
σαλάμι της Αρλ
arles salami
saucisson d' Arles
Ωριμασμένο σαλάμι από βοδινό, χοιρινό και κατσικίσιο κρέας. Μπορεί να περιέχει και κρέας αλόγου.
|
|