Γλωσσάρι: Όροι που αρχίζουν από ζ

ζάμπολαν

jambolan    jamelongue

Ο καρπός του τροπικού φρούτου με λατινική ονομασία Eugenia cuminii. Έχει πυκνό φύλλωμα και καλλιεργείται μόνο για τη διακοσμητική του αξία. Το ξύλο είναι πολύ σκληρό και είναι ανθεκτικό στο νερό, γι' αυτό και χρήσιμοποιείται σε σιδηροδρομικές γραμμές. Ο καρπός του έχει ένα συνδιασμό γλυκιάς, ελαφρώς ξινής και στυφής γεύσης ενώ το χρώμα του είναι το μωβ όταν ωριμάσει.

Ζαμπόνε-Zampone

Ο τύπος του αλλαντικού είναι λουκάνικο, με προέλευση την Ιταλία, παράγεται από χοιρινό κρέας. Σερβίρεται ως ορεκτικό ή ως κυρίως συστατικό σε ένα γεύμα, απαιτείται να ζεσταθεί πριν το φαγητό.

ζαμπονέλλο αλίπαστο

fore-leg ham    jambonneau salé

Παρασκευάζεται όπως το θερμικά επεξεργασμένο ζαμπόν. Γίνεται από το κομμάτι του χοιρινού κρέατος που ονομάζεται κότσι.

ζαργάνα

garfish    orphie commune

Το ψάρι με λατινική ονομασία Belone-belone. Το μήκος του φθάνει έως τα 80 εκατοστά και η σάρκα του είναι εύγευστη.

ζαργάνα μικρόσωμη

billfish    balaou de l'Atlantique

Το ψάρι με λατινική ονομασία Scomperesox saurus. Το μήκος του φθάνει τα 40 εκατοστά και η σάρκα του εκτιμάται ιδιαίτερα.

ζαρκαδάκι

young roe-deer    chevrillard

Το ζαρκάδι νεαρής ηλικίας.

ζαρκάδι

roe-deer    chevreuil

Το θήραμα με λατινική ονομασία Capreolus capreolus. Στην Ελλάδα απαγορεύεται το κυνήγι του, σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαικές χώρες.

ζάχαρη

sugar    sucre

Η επιστημονική της ονομασία είναι σακχαρόζη. Είναι οργανική κρυσταλλική, γλυκαντική ουσία που ανήκει στους δισακχαρίτες, παράγεται από την επεξεργασία διαφόρων φυτών όπως είναι τα τέυλα-παντζάρια, το ζαχαροκάλαμο κ.ά.

ζάχαρη άχνη

icing, powdered sugar    sucre à glacer

Θρυμματισμένη λευκή ζάχαρη, στην οποία επιτρέπεται η προσθήκη αμύλου σε ποσοστό μέχρι 2%, για να αποφύγουμε τη δημιουργία σβώλων.

ζάχαρη διαιτητική

dietary sugar    sucre diététique

Με τον όρο αυτό χαρακτηρίζονται οι φυσικές γλυκαντικές ύλες Σορβίτης, Γλυκερίνη κ.ά. και οι συνθετικές γλυκαντικές ύλες, όπως η Σακχαρίνη, η Ασπαρτάμη κ.ά.

ζάχαρη μάυρη

Raw sugar    sucre brut

Λαμβάνεται από ενδιάμεσο στάδιο επεξεργασίας της ζάχαρης. Για να έχει σταθερό χρωμα και για να φαίνεται πιο φυσική επιτρέπεται η προσθήκη καραμελοχρώματος.

ζάχαρη σε κύβους

cube sugar    sucre en morceaux

Παρασκευάζεται από όλα τα είδη ζάχαρης και χρησιμοποιείται κυρίως σε ροφήματα.

ζάχαρη υγρή

liquid sugar    sucre liquide

Είναι διάλυμα με νερό και περιεκτικότητα σε ζάχαρη τουλάχιστον 62% επί του βάρους του.

ζαχαροκάλαμο

sugar cane    canne à sucre

To φυτό με λατινική ονομασία Saccharum officinarum, από το οποίο παράγεται η ζάχαρη.

ζαχαρότευτλα

sugar beets    betteraves à sucre

Το φυτό με λατινική ονομασία Beta vulgaris από το οποίο παρασκευάζεται η ζάχαρη.

ζελατίνη

gelatin    gélatine

Η ζελατίνη ανήκει στα πηκτικά μέσα. Χρησιμοποιείται τόσο στη ζαχαροπλαστική όσο και στη μαγειρική. Η ζελατίνη είναι συνήθως ζωικής προέλευσης και πιο συχνά παρασκευάζεται από το ζελέ που βρίσκεται ανάμεσα στους χόνδρους των οστών. Υπάρχει επίσης ζελατίνη με προέλευση απο φύκια (καραγενάση).

ζελατίνη αποξηραμένη

dried gelatin    gélatine sèche

Είναι η ευρέως διαδεδομένη ζελατίνη την οποία την βρίσκουμε σε φύλλα.

ζελατίνη ζωική

animal gelatin    gélatine animale

Λαμβάνεται συνήθως με παρατεταμένο βρασμό οστών, δέρματος χοίρου και από τους χόνδρους των βοειδών. Η υγρασία της δεν πρέπει να υπερβαίνει το 18%.

ζελέ φρούτων

jelly    gelée

Μείγμα ζάχαρης, χυμών φρούτων και φυτικής ζελατίνης.

ζεματίζω

blanch    ébouillanter

Βουτάω σε βραστό νερό λαχανικά ή ξηρούς καρπούς ή κρέατα για διαφορετικούς λόγους.

ζεμάτισμα

scalding    échaudage

Σύντομο βούτηγμα του τροφίμου μέσα σε νερό που βράζει.

ζιροντόλε ντι πούγκλια+

Είδος ζυμαρικού.

ζίτι+

Είδος ζυμαρικού.

ζίτσα

zitsa wines    vins de Zitsa

Με αυτή την ονομασία κυκλοφορούν τρεις τύποι κρασιών: λευκός ξηρός, αφρώδης ξηρός και αφρώδης ημίγλυκος. Και οι τρεις τύποι έχουν Ο.Π.Α.Π. και παράγονται από σταφύλια της ποικιλίας αμπελιού "Ντεμπίνα".

ζοχός

sow thistle    laiteron

To άγριο χόρτο με λατινική ονομασία sonchus oleraceus. Τρώγεται συνήθως ως βραστή σαλάτα.

ζυγούρι

young ovine    jeune bélier

Το ζυγούρι είναι το πρόβατο που είναι μεγαλύτερο του ενός έτους, δεν έχει τεκνοποιήσει και ζυγίζει πάνω από 15 κιλά.

ζυμάρι

dough    pâte

Είναι το μείγμα από αλεύρι και νερό. Αναλόγως με την παρασκευή, προσθέτουμε διάφορα υλικά.

ζυμαρικά

pasta    pâtes (alimentaires)

Τα παρασκευάσματα από σιμιγδάλι κυρίως, νερό και αυγά, τα οποία ξηραίνονται ή καταψύχονται ή διατίθενται φρέσκα.

ζύμη Γένοβας

genoese batter    pâte à génoise

Ζυμάρι ζαχαροπλαστικής που χρησιμοποιείται για το συγκεκριμένο γλυκό.

ζύμη ζαχαροπλαστικής

short pastry    pâte sèche sucrée

Ζυμάρι με αλεύρι ειδικού τύπου, στο οποίο προστίθενται ζάχαρη και λιπαρά υλικά.
Αρχή της σελίδας