|
Γλωσσάρι: Όροι που αρχίζουν από ζ
ζάμπολαν
jambolan
jamelongue
Ο καρπός του τροπικού φρούτου με λατινική ονομασία Eugenia cuminii. Έχει πυκνό φύλλωμα και καλλιεργείται μόνο για τη διακοσμητική του αξία. Το ξύλο είναι πολύ σκληρό και είναι ανθεκτικό στο νερό, γι' αυτό και χρήσιμοποιείται σε σιδηροδρομικές γραμμές. Ο καρπός του έχει ένα συνδιασμό γλυκιάς, ελαφρώς ξινής και στυφής γεύσης ενώ το χρώμα του είναι το μωβ όταν ωριμάσει.
Ζαμπόνε-Zampone
Ο τύπος του αλλαντικού είναι λουκάνικο, με προέλευση την Ιταλία, παράγεται από χοιρινό κρέας.
Σερβίρεται ως ορεκτικό ή ως κυρίως συστατικό σε ένα γεύμα, απαιτείται να ζεσταθεί πριν το φαγητό.
ζαμπονέλλο αλίπαστο
fore-leg ham
jambonneau salé
Παρασκευάζεται όπως το θερμικά επεξεργασμένο ζαμπόν. Γίνεται από το κομμάτι του χοιρινού κρέατος που ονομάζεται κότσι.
ζαργάνα
garfish
orphie commune
Το ψάρι με λατινική ονομασία Belone-belone. Το μήκος του φθάνει έως τα 80 εκατοστά και η σάρκα του είναι εύγευστη.
ζαργάνα μικρόσωμη
billfish
balaou de l'Atlantique
Το ψάρι με λατινική ονομασία Scomperesox saurus. Το μήκος του φθάνει τα 40 εκατοστά και η σάρκα του εκτιμάται ιδιαίτερα.
ζαρκαδάκι
young roe-deer
chevrillard
Το ζαρκάδι νεαρής ηλικίας.
ζαρκάδι
roe-deer
chevreuil
Το θήραμα με λατινική ονομασία Capreolus capreolus. Στην Ελλάδα απαγορεύεται το κυνήγι του, σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαικές χώρες.
ζάχαρη
sugar
sucre
Η επιστημονική της ονομασία είναι σακχαρόζη. Είναι οργανική κρυσταλλική, γλυκαντική ουσία που ανήκει στους δισακχαρίτες, παράγεται από την επεξεργασία διαφόρων φυτών όπως είναι τα τέυλα-παντζάρια, το ζαχαροκάλαμο κ.ά.
ζάχαρη άχνη
icing, powdered sugar
sucre à glacer
Θρυμματισμένη λευκή ζάχαρη, στην οποία επιτρέπεται η προσθήκη αμύλου σε ποσοστό μέχρι 2%, για να αποφύγουμε τη δημιουργία σβώλων.
ζάχαρη διαιτητική
dietary sugar
sucre diététique
Με τον όρο αυτό χαρακτηρίζονται οι φυσικές γλυκαντικές ύλες Σορβίτης, Γλυκερίνη κ.ά. και οι συνθετικές γλυκαντικές ύλες, όπως η Σακχαρίνη, η Ασπαρτάμη κ.ά.
ζάχαρη μάυρη
Raw sugar
sucre brut
Λαμβάνεται από ενδιάμεσο στάδιο επεξεργασίας της ζάχαρης. Για να έχει σταθερό χρωμα και για να φαίνεται πιο φυσική επιτρέπεται η προσθήκη καραμελοχρώματος.
ζάχαρη σε κύβους
cube sugar
sucre en morceaux
Παρασκευάζεται από όλα τα είδη ζάχαρης και χρησιμοποιείται κυρίως σε ροφήματα.
ζάχαρη υγρή
liquid sugar
sucre liquide
Είναι διάλυμα με νερό και περιεκτικότητα σε ζάχαρη τουλάχιστον 62% επί του βάρους του.
ζαχαροκάλαμο
sugar cane
canne à sucre
To φυτό με λατινική ονομασία Saccharum officinarum, από το οποίο παράγεται η ζάχαρη.
ζαχαρότευτλα
sugar beets
betteraves à sucre
Το φυτό με λατινική ονομασία Beta vulgaris από το οποίο παρασκευάζεται η ζάχαρη.
ζελατίνη
gelatin
gélatine
Η ζελατίνη ανήκει στα πηκτικά μέσα. Χρησιμοποιείται τόσο στη ζαχαροπλαστική όσο και στη μαγειρική. Η ζελατίνη είναι συνήθως ζωικής προέλευσης και πιο συχνά παρασκευάζεται από το ζελέ που βρίσκεται ανάμεσα στους χόνδρους των οστών. Υπάρχει επίσης ζελατίνη με προέλευση απο φύκια (καραγενάση).
ζελατίνη αποξηραμένη
dried gelatin
gélatine sèche
Είναι η ευρέως διαδεδομένη ζελατίνη την οποία την βρίσκουμε σε φύλλα.
ζελατίνη ζωική
animal gelatin
gélatine animale
Λαμβάνεται συνήθως με παρατεταμένο βρασμό οστών, δέρματος χοίρου και από τους χόνδρους των βοειδών. Η υγρασία της δεν πρέπει να υπερβαίνει το 18%.
ζελέ φρούτων
jelly
gelée
Μείγμα ζάχαρης, χυμών φρούτων και φυτικής ζελατίνης.
ζεματίζω
blanch
ébouillanter
Βουτάω σε βραστό νερό λαχανικά ή ξηρούς καρπούς ή κρέατα για διαφορετικούς λόγους.
ζεμάτισμα
scalding
échaudage
Σύντομο βούτηγμα του τροφίμου μέσα σε νερό που βράζει.
ζίτσα
zitsa wines
vins de Zitsa
Με αυτή την ονομασία κυκλοφορούν τρεις τύποι κρασιών: λευκός ξηρός, αφρώδης ξηρός και αφρώδης ημίγλυκος. Και οι τρεις τύποι έχουν Ο.Π.Α.Π. και παράγονται από σταφύλια της ποικιλίας αμπελιού "Ντεμπίνα".
ζοχός
sow thistle
laiteron
To άγριο χόρτο με λατινική ονομασία sonchus oleraceus. Τρώγεται συνήθως ως βραστή σαλάτα.
ζυγούρι
young ovine
jeune bélier
Το ζυγούρι είναι το πρόβατο που είναι μεγαλύτερο του ενός έτους, δεν έχει τεκνοποιήσει και ζυγίζει πάνω από 15 κιλά.
ζυμάρι
dough
pâte
Είναι το μείγμα από αλεύρι και νερό. Αναλόγως με την παρασκευή, προσθέτουμε διάφορα υλικά.
ζυμαρικά
pasta
pâtes (alimentaires)
Τα παρασκευάσματα από σιμιγδάλι κυρίως, νερό και αυγά, τα οποία ξηραίνονται ή καταψύχονται ή διατίθενται φρέσκα.
ζύμη Γένοβας
genoese batter
pâte à génoise
Ζυμάρι ζαχαροπλαστικής που χρησιμοποιείται για το συγκεκριμένο γλυκό.
ζύμη ζαχαροπλαστικής
short pastry
pâte sèche sucrée
Ζυμάρι με αλεύρι ειδικού τύπου, στο οποίο προστίθενται ζάχαρη και λιπαρά υλικά.
|
|