Γλωσσάρι: Όροι που αρχίζουν από λ

λαβράκι

bass    bar commun

Το ψάρι με λατινική ονομασία Morone labrax. To μήκος του φτάνει μέχρι το ένα μέτρο. Έχει λευκή, συνεκτική και πολύ νόστιμη σάρκα.

λαβρίδες

labridae    labridés

Οικογένεια ψαριών με ζωηρά χρώματα. Λέγονται και χειλούδες.

Λαγκούντο - Lagundo

Ο τύπος του τυριού είναι σκληρό, με προέλευση την Ιταλία, παράγεται από αγελαδινό γάλα, η παλαίωσή του διαρκεί 2-6 μήνες, το μέγεθός του ποικίλει ειναι γύρω στα 8 κιλα και είναι συνήθως ορθογώνιο. Σερβίρεται με λευκό κρασί, σε ψωμί ή λιωμένο σε πατάτες.

λαγός

hare    lièvre

Το θήραμα με λατινική ονομασία Lepus vulgaris.

λαγός αμερικανικός

snowshoe rabbit    lièvre d' Amérique

To θήραμα με λατινική ονομασία Lepus americanus.

λαγός Καλιφόρνιας

jack rabbit    lièvre de Californie

Το θήραμα με λατινική ονομασία Lepus californicus.

λαγός Φλώριδας

cottontail rabbit    lièvre de Floride

To θήραμα με λατινική ονομασία Sylvilagus floridanus.

λαγόχορτο

salsify    salsifis

Η ρίζα του φυτού με λατινική ονομασία Tragopogon porrifolius. Είναι μακριά, πασσαλώδης, τρυφερή και εύγευστη. Τρώγεται μαγειρευτή και ανήκει στα φαρμακευτικά φυτά.

λάδι φάλαινας-κητέλαιο

bluber    graisse de baleine

Λαμβάνεται από τον λιπώδη ιστό της φάλαινας. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή φθηνών μαργαρινών.

λαδοτύρι

ladotyri cheese    ladotyri

Παραδοσιακό Ελληνικό σκληρό τυρί, το οποίο παρασκευάζεται στη Μυτιλήνη από πρόβειο γάλα ή με πρόσμιξη με κατσικίσιο. Έχει ξηρή εμφάνιση, αλμυρή γεύση και ευχάριστο άρωμα. Διατίθεται σε μορφή κυλίνδρου διαμέτρου 10 cm. Η περιεκτικότητά του σε λιπαρά είναι τουλάχιστον 40% και η υγρασία του δεν είναι μεγαλύτερη από 38%. Η ωρίμανσή του διαρκεί τουλάχιστον τρείς μήνες. Οφείλει την ονομασία του στο γεγονός ότι η ωρίμαση και η συντήρησή του γινόταν μέσα σε ελαιόλαδο, τεχνική που συχνά εφαρμόζεται και σήμερα.

λαζάνια

noodles    lasagnes

Είναι είδος ζυμαρικών σαν φύλλα.

λαζάνια αυγού+

Είδος ζυμαρικού.

λαζάνια πράσινα αυγού+

Είδος ζυμαρικού.

λαζάνια πράσινα+

Είδος ζυμαρικού.

λαζάνια+

Είδος ζυμαρικού.

λαζάνια+

Είδος ζυμαρικού.

λαζανιέτ ρεζινέτ+

Είδος ζυμαρικού.

λαζανιέτ τριπολίνι+

Είδος ζυμαρικού.

λαζανιέτ+

Είδος ζυμαρικού.

λαθούρι

chickling vetch    gesse

Το φυτό με λατινική ονομασία Lathyrus sativus. Καλλιεργείται κυρίως ως ζωοτροφή. Το λαθούρι Σαντορίνης θεωρείται το καλύτερο για την παρασκευή φάβας.

λακέρδα

salted pelamid    pélamide salée

Η λακέρδα λέγεται ο παστός, δηλαδή ο διατηρημένος σε άλμη τόνος ή παλαμίδα.

λακτάριος

delicious milky cap    lactaire délicieux

Το εδώδιμο μανιτάρι με λατινική ονομασία Lactarius deliciosus. Στο επάνω μέρος του σχηματίζει ένα βαθούλωμα και ομόκεντρους κύκλους. Κατά τον τεμαχισμό του εκκρίνεται ένα γαλακτώδες ή χρωματιστό υγρό. Δεν εκτιμάται ιδιαίτερα.

λάμιο λευκό

white dead nettle    lamier blanc

Το πολυετές μικρό φυτό με λατινική ονομασία Lamium album. Τα τρυφερά του φύλλα τρώγονται ως σαλάτα αλλά και μαγειρευτά.

λάμπραινα θαλάσσης

sea lamprey    lamproie de mer

Το ψάρι με λατινική ονομασία Petromyzon marinus. Το μήκος του φτάνει το 1 μέτρο και η σάρκα του δεν εκτιμάται ιδιαίτερα.

λάμπραινα ποταμίσια

fresh water lamprey    lamproie de rivière

To ψάρι με λατινική ονομασία Petromyzon fluviatilis. To μήκος του φτάνει μέχρι 50 εκατοστά, μεγαλώνει στη θάλασσα και ανεβαίνει στα ποτάμια για να αφήσει τα αυγά του. Η σάρκα του δεν εκτιμάται ιδιαίτερα και μαγειρεύεται όπως το χέλι.

λάντσιον μητ

luncheon meat    luncheon meat

Κρεατοσκεύασμα σε κονσέρβα με λεπτοκομμένη κρεατόμαζα από χοιρινό, μοσχάρι, κότοπουλο, γαλοπούλα και μείγματα αυτών. Περιέχει άμυλο σε ποσοτό 5% και λίπος 30%.

λάπατα-λάπαθα

sorrel    oseille

Χόρτα με ξινή γεύση που συλλέγονται σε λιβάδια την άνοιξη και το χειμώνα. Νοστιμίζουν πίτες και ριζότο.

λαρδί

back fat    bardière

Το λίπος της ράχης των χοίρων με το δέρμα. Γίνεται εκλεκτός μεζές αφου παστωθεί, ενώ παλαιότερα μετά το λειώσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία, έμενε η λίγδα η οποία είχε την ίδια χρήση με το βουτύρο και το λάδι.

Λάρντο-Lardo

Ο τύπος του αλλαντικού είναι λαρδί, με προέλευση την Ιταλία, παράγεται από χοιρινό λίπος , με δεντρολίβανο, βότανα, και μίγμα μπαχαρικών. Χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα ως μαγειρικό λίπος.

Λατερία - Latteria

Ο τύπος του τυριού είναι ημίσκληρο ή σκληρό, με προέλευση την Ιταλία, παράγεται από αγελαδινό γάλα, η παλαίωσή του διαρκεί 1-12 μήνες, το μέγεθός του είναι 25-35 εκατοστά διάμετρο, 5-8 εκατοστά ύψος, 6-8 κιλά βάρος και είναι στρόγγυλο. Σερβίρεται με κόκκινο κρασί ίσως καπνισμένο, ψωμί, ελαιόλαδο και ρίγανη.
Αρχή της σελίδας