|
Γλωσσάρι: Όροι που αρχίζουν από ρ
ραβέντι
rhubarb
rhubarbe
Το φυτό με λατινική ονομασία Rheum rhaponticum. Με τους μίσχους του παρασκευάζεται κομφιτούρα και κομπόστα.
ραβέντι Κίνας
turkey rhubarb
rhubarbe de Chine
Το φυτό με λατινική ονομασία Rheum palmatum. Τα ριζώματά του έχουν φαρμακευτικές και αρωματικές ιδιότητες. Χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα για την παρασκευή αποσταγμάτων. Με τους ποδίσκους των φύλλων του παρασκευάζονται ζελέδες και μαρμελάδες.
Ραβετζόλο - Raveggiolo
Ο τύπος του τυριού είναι φρέσκο, μαλακό, με προέλευση την Ιταλία και παράγεται από πρόβειο ή αγελαδινό γάλα.
Ραγκουζάνο - Ragusano
Ο τύπος του τυριού είναι σκληρό, με προέλευση τη Σικελία, παράγεται από αγελαδινό γάλα, η παλαίωσή του διαρκεί 3-12 μήνες, το μέγεθός του είναι 43-55 εκατοστά μήκος, 15-18 εκατοστά πλάτος, 15-18 εκατοστά ύψος, 10-16 κιλά βάρος και είναι τετράγωνο.
Σερβίρεται με λευκό κρασί και μαριναρισμένο σε ελαιόλαδο και σκόρδο ενώ στη συνέχεια περιχύνεται με λευκό ξύδι και ρίγανη.
ραδίκι
chicory
chicorée sauvage
Το φυτό με λατινική ονομασία Cichorium intybus. Τρώγεται βραστό ή μαγειρευτό.
ραδίκι λευκόφυλλο
french endive
endive, chicorée de Bruxelles
Το φυτό με λατινική ονομασία Cichorium intybus var. foliosum. Θεωρείται από τα πιο εκλεκτά λαχανικά. Τρώγεται ωμό ως σαλάτα και μαγειρευτό.
ρακί
arak
arack
Απόσταγμα των ανατολικών χωρών της Μεσογείου, των Ινδιών και αρκετών χωρών της Αφρικής. Γίνεται με απόσταξη ζυμωθέντων φρούτων ή δημητριακών καρπών που παράγει η κάθε χώρα.
ραπάνι
radish
radis
Η γογγυλώδης ρίζα του φυτού με λατινική ονομασία Raphanus sativus. Τρώγεται ωμό.
Ρασκέρα - Raschera
Ο τύπος του τυριού είναι σκληρό, με προέλευση την Ιταλία, παράγεται από αγελαδινό γάλα, η παλαίωσή του διαρκεί 1-3 μήνες, το μέγεθός του είναι 30-40 εκατοστά διάμετρο, 6-9 εκατοστά ύψος, 5-8 κιλά βάρος και είναι τετράγωνο με στρογγυλές γωνίες.
Σερβίρεται με κόκκινο κρασί πλούσιο σε αρώματα και είναι ιδανικό για φοντί.
ραφανίδα-αγριοπανίδα
wild radish
radis ravenelle
Το φυτό με λατινική ονομασία Raphanus raphanistrum. Τα τρυφερά του φύλλα χρησιμοποιούνται ως ορεκτικό ή ως άρτυμα σε σούπες και σαλάτες.
ραψάνη κρασί
rapsani red wine
vin rouge de Rapsani
Ερυθρό ξηρό κρασί Ο.Π.Α.Π. Παράγεται με οινοποίηση των ποικιλιών "Ξινόμαυρο", "Κρασάτο" και "Σταυρωτό". Μετά από παλαίωση σε δρύινα βαρέλια αποκτά ωραίο κόκκινο-κεραμιδί χρώμα και έχει διακριτικά αρώματα.
ρέβα
turnip
rave, navet
Η λευκή γογγυλώδης ρίζα του φυτού με λατινική ονομασία Brassica rapa var.esculentus.
ρεβύθια
chick-pea
pois-chiche
Το όσπριο του φυτού με λατινική ονομασία Ciser arietinum. Διακρίνονται σε πιο ψιλά ρεβύθια, τύπου Μαρόκου και σε χοντρά.
ρέγγα
herring
hareng commun
Το ψάρι με λατινική ονομασία Clupea harengus. Το μήκος του φτάνει τα 35 εκατοστά, έχει μεγάλη οικονομική αξία και ψαρεύεται εντατικά στον Ατλαντικό.
ρέγγα αλίπαστη
salted herring
hareng salé
Ολόκληρη ρέγγα η οποία αρχικά αλατίζεται με άλμη και μετά τοποθετείται σε βαρέλι με ξηρό αλάτι.
ρέγγα ελαφρώς καπνιστή
kipper
kipper
Ρέγγα ανοιγμένη στα δύο η οποία αλατίζεται σε άλμη και καπνίζεται σε χαμηλή θερμοκρασία.
ρέγγα καπνιστή
smoked herring
hareng fumé
Ρέγγα αλίπαστη η οποία καπνίζεται για αρκετό χρόνο μέχρι να αποκτήσει σκούρο χρώμα.
ρεπάνι λευκό-γουλί λευκόσαρκο
swede
chou-navet
Η γογγυλώδης, στρόγγυλου σχήματος ρίζα του φυτού με λατινική ονομασία Brassica napus var. napobrassica, που το συναντάμε σε σαλάτες.
ρετσίνα
retsina wine
retsina, vin résiné
Επιτραπέζιος ξηρός οίνος στον οποίο προστίθεται ρητίνη της χαλεπίου πεύκης. Η παρασκευή του επιτρέπεται μόνο στην Ελλάδα.
ρετσινόλαδο
castor oil
huile de ricin
Λαμβάνεται από τα σπέρματα της ρετσινολαδιάς με λατινική ονομασια Ricinus communis. Στον εντερικό σωλήνα διασπάται σε ρικινελαϊκό οξύ, το οποίο είναι καθαρτικό.
ρίγανη
wild marjoram, origan
origan, marjolaine sauvage
Τα αποξηραμένα φύλλα και άνθη του φυτού με λατινική ονομασία Origanum vulgare. Χρησιμοποιείται ως άρτυμα.
ρίγανη Κρητική
cretan origan
origan de Crète
Το φυτό με λατινική ονομασία Origanum creticuμ. Τα φύλλα, τα άνθη και οι ανθισμένες του κορυφές χρησιμοποιούνται ως αρτυματική ύλη.
ριγιέτ
rillette
rillettes
Είναι ένα παρασκεύασμα από κρέας παρόμοιο με το πατέ. Αρχικά παρασκευαζόταν με χοιρινό κρέας κομμένο σε κύβους ή ψιλοκομμένο, αλατισμένο και ψημένο αργά σε λίπος μέχρι να μαλακώσει αρκετά ώστε να είναι εύκολος ο τεμαχισμός του. Στη συνέχεια ψύχεται με αρκετό από το λίπος για να σχηματιστεί μια πάστα, που συνήθως χρησιμοποιείται ως επίστρωση σε ψωμί ή φρυγανιά και σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου. Επίσης, γίνεται και με άλλα κρέατα όπως απο χήνα, πάπια, κοτόπουλο, πτερωτών θηραμάτων, κουνελιών και μερικές φορές με ψάρια όπως γαύρο, τόνο ή σολομό.
Ρικότα - Ricotta
Ο τύπος του τυριού είναι φρέσκο, μαλακό, με προέλευση την Ιταλία και παράγεται από πρόβειο γάλα.
Σερβίρεται σε αλμυρά και γλυκά πιάτα. Στα Ιταλικά νοικοκυριά, σερβίρεται ως επιδόρπιο, αναμεμειγμένο με ζάχαρη, κανέλα και περιστασιακά τριμμένη σοκολάτα.
Ρικότα αφουμικάτα - Ricotta Affumicata
Ο τύπος του τυριού είναι αρωματικό, με προέλευση την Ιταλία, παράγεται από αγελαδινό γάλα, η παλαίωσή του διαρκεί 15-30 μέρες, το μέγεθός του ποικίλει όπως και το βάρος του.
Σερβίρεται με ελαφρύ ξηρό κρασί, με μαρμελάδα βατόμουρου, μέλι ακακίας και μαύρο ψωμί.
Ρικότα ντι μπούφαλα καμπάνα - Ricotta di Bufala Campana
Ο τύπος του τυριού είναι φρέσκο, με προέλευση την Ιταλία, παράγεται από βουβαλίσιο γάλα, η παλαίωσή του διαρκεί 1-2 μέρες, το μέγεθός του ποικίλει, 500 γρ.-2,5 κιλά βάρος και είναι στρόγγυλο.
Σερβίρεται με λευκό ή κόκκινο κρασί.
Ρικότα ντι πέκορα - Ricotta di Pecora
Ο τύπος του τυριού είναι φρέσκο, με προέλευση την Ιταλία, παράγεται από πρόβειο γάλα, η παλαίωσή του διαρκεί 1-2 μέρες, το μέγεθός του ποικίλει, 0,5-3 κιλά βάρος και είναι σαν καλαθάκι.
Σερβίρεται με λευκό ξηρό ή αφρώδες κρασί.
|
|