|
Γλωσσάρι: Όροι που αρχίζουν από g
galantine
galantine
Ρολό από κρέας πουλερικού, ξεκοκαλισμένο και τυλιγμένο στην ίδια του την πέτσα. Το ρολό τυλίγεται σφιχτά σε πετσέτα για να βράσει. Όταν κρυώσει «γυαλίζεται» με ζελέ και γαρνίρεται ανάλογα.
galette
galette
Μικρά μπισκότα βουτύρου, συνήθως στρογγυλού σχήματος, αρωματισμένα με διάφορα υλικά ή επικαλυμμένα με σοκολάτα. Με τον ίδιο όρο υπάρχει και ζύμη παρόμοια με αυτή της σφολιάτας.
garam masala
garam masala
Μείγμα με καρυκεύματα και αρωματικά χόρτα που χρησιμοποιείται σε ινδικές συνταγές.
gastrotechny
gastrotechnie
Όρος που καλύπτει την τεχνική πλευρά της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής, τα φαινόμενα δηλαδή, χημικά ή φυσικά που εξηγούν την μετατροπή και τις νέες ιδότητες των πρώτων υλών.
gateau Saint Honoré
st. Honoré cake
Παραδοσιακό γαλλικό γλυκό με βάση ζύμη σφολιάτας, ζύμη για σου, κρέμα σιμττούστ και γαρνιτούρα με μικρά σουδάκια.
gayettes
gayettes
Ορεκτικό φτιαγμένο με ψιλοκομμένο χοιρινό συκώτι τυλιγμένο σε μπόλια. Ψήνεται στο φούρνο και σερβίρεται κρύο.
gazpacho
gazpacho
Κρύα σούπα με λαχανικά και πουρέ ντομάτας. Αρωματίζεται με ξύδι και ελαιόλαδο. Συνοδεύεται με κρουτόν.
gelato
ice cream
crème glacié
Η ιταλική λέξη για το παγωτό.
génoise
génoise
Ζύμη ζαχαροπλαστικής που χρησιμεύει ως βάση για τάρτες ζιλιέν.
ginger
gingembre
Γνωστό στην Ελλάδα σαν πιπερόριζα. Το τζίντζερ έχει πολλές εφαρμογές στη μαγειρική, ιδιαίτερα στην ασιατική κουζίνα, αλλά και στη ζαχαροπλαστική όπου χρησιμοποιείται σε σκόνη για την παρασκευή μαρμελάδας, κομπόστας, κέικ και μπισκότων.
gnocchi
gnocchi
Ζυμαρικό φτιαγμένο με διάφορες ζύμες. Ως βάση της ζύμης μπορεί να χρησιμοποιηθεί πουρές πατάτας, σιμιγδάλι, σπανάκι, κοτόπουλο κ.ά.
godiveau
godiveau
Είδος γέμισης με μοσχαρίσιο κρέας και εντόσθια.
gorgonzola cheese*
gorgonzola
Ιταλικό μπλέ τυρί, γνωστό διεθνώς, με βουτυράτη υφή. Παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα και ωριμάζει με μύκητες ανάλογους του Ροκφόρ.
gougères
gougères
Μικρά ορεκτικά μακρόστενου σχήματος φτιαγμένα με ζύμη για σου και τυρί. Συνοδεύουν κοκτέιλ και απεριτίφ.
goulache
goulash
Ουγγρική σπεσιαλιτέ με κρέας από βοδινή σπάλα. Το κρέας κόβεται σε κύβους, σοτάρεται με βούτυρο, πασπαλίζεται με πάπρικα και μαγειρεύεται με πελτέ ντομάτας και πατάτες.
gram flour
farine de pois chiche
Αλεύρι παρασκευασμένο από ρεβύθια. Αναμειγμένο με την ίδια αναλογία νερού χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του αυγού για τους χορτοφάγους.
gratin
au gratin
Το ρόδισμα ενός φαγητού σε δυνατό φούρνο. Διακρίνεται σε δύο είδη: 1) το γρήγορο γκρατέν ή γλασάρισμα, όταν το κύριο υλικό είναι μαγειρεμένο, οπότε γίνεται σε πολύ δυνατό φούρνο, και 2) το πλήρες, όταν πρέπει ταυτόχρονα με το ρόδισμα να μαγειρευτεί και το κύριο υλικό, οπότε γίνεται σε κανονική θερμοκρασία.
grenadine
grenadine
Σιρόπι φτιαγμένο από ρόδι. Χρησιμοποιείται για να δώσει χρώμα και άρωμα σε απεριτίφ, κοκτέιλ και επιδόρπια.
gruyère cheese
gruyère
Ελβετικό αγελαδινό τυρί με ελαφρώς πικάντικη και γλυκιά γεύση που μερικές φορές θυμίζει γεύση μανιταριού.
guacamole *
guacamole
Κρύα σάλτσα-ντιπ, μεξικανικής προέλευσης, η οποία παρασκευάζεται από πουρέ ώριμων αβοκάντο, πολτοποιημένα με αλάτι σε γουδί. Μερικές συνταγές απαιτούν ντομάτα, κρεμμύδι, χυμό λάιμ, τσίλι, γιαούρτι και/ή επιπλέον καρυκεύματα. Συνήθως συνοδεύεται με τηγανητά τσιπς καλαμποκιού αλλά χρησιμοποιείται και ως γέμιση στα τάκος.
|
|