Γλωσσάρι: Όροι που αρχίζουν από g

galantine

galantine   
Ρολό από κρέας πουλερικού, ξεκοκαλισμένο και τυλιγμένο στην ίδια του την πέτσα. Το ρολό τυλίγεται σφιχτά σε πετσέτα για να βράσει. Όταν κρυώσει «γυαλίζεται» με ζελέ και γαρνίρεται ανάλογα.

galette

galette   
Μικρά μπισκότα βουτύρου, συνήθως στρογγυλού σχήματος, αρωματισμένα με διάφορα υλικά ή επικαλυμμένα με σοκολάτα. Με τον ίδιο όρο υπάρχει και ζύμη παρόμοια με αυτή της σφολιάτας.

garam masala

garam masala

Μείγμα με καρυκεύματα και αρωματικά χόρτα που χρησιμοποιείται σε ινδικές συνταγές.

gastrotechny

gastrotechnie

Όρος που καλύπτει την τεχνική πλευρά της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής, τα φαινόμενα δηλαδή, χημικά ή φυσικά που εξηγούν την μετατροπή και τις νέες ιδότητες των πρώτων υλών.

gateau Saint Honoré

st. Honoré cake   
Παραδοσιακό γαλλικό γλυκό με βάση ζύμη σφολιάτας, ζύμη για σου, κρέμα σιμττούστ και γαρνιτούρα με μικρά σουδάκια.

gayettes

gayettes   
Ορεκτικό φτιαγμένο με ψιλοκομμένο χοιρινό συκώτι τυλιγμένο σε μπόλια. Ψήνεται στο φούρνο και σερβίρεται κρύο.

gazpacho

gazpacho

Κρύα σούπα με λαχανικά και πουρέ ντομάτας. Αρωματίζεται με ξύδι και ελαιόλαδο. Συνοδεύεται με κρουτόν.

gelato

ice cream    crème glacié

Η ιταλική λέξη για το παγωτό.

génoise

génoise   
Ζύμη ζαχαροπλαστικής που χρησιμεύει ως βάση για τάρτες ζιλιέν.

ginger

gingembre

Γνωστό στην Ελλάδα σαν πιπερόριζα. Το τζίντζερ έχει πολλές εφαρμογές στη μαγειρική, ιδιαίτερα στην ασιατική κουζίνα, αλλά και στη ζαχαροπλαστική όπου χρησιμοποιείται σε σκόνη για την παρασκευή μαρμελάδας, κομπόστας, κέικ και μπισκότων.

gnocchi

gnocchi

Ζυμαρικό φτιαγμένο με διάφορες ζύμες. Ως βάση της ζύμης μπορεί να χρησιμοποιηθεί πουρές πατάτας, σιμιγδάλι, σπανάκι, κοτόπουλο κ.ά.

godiveau

godiveau   
Είδος γέμισης με μοσχαρίσιο κρέας και εντόσθια.

gorgonzola cheese*

gorgonzola

Ιταλικό μπλέ τυρί, γνωστό διεθνώς, με βουτυράτη υφή. Παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα και ωριμάζει με μύκητες ανάλογους του Ροκφόρ.

gougères

gougères   
Μικρά ορεκτικά μακρόστενου σχήματος φτιαγμένα με ζύμη για σου και τυρί. Συνοδεύουν κοκτέιλ και απεριτίφ.

goulache

goulash   
Ουγγρική σπεσιαλιτέ με κρέας από βοδινή σπάλα. Το κρέας κόβεται σε κύβους, σοτάρεται με βούτυρο, πασπαλίζεται με πάπρικα και μαγειρεύεται με πελτέ ντομάτας και πατάτες.

gram flour

farine de pois chiche

Αλεύρι παρασκευασμένο από ρεβύθια. Αναμειγμένο με την ίδια αναλογία νερού χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του αυγού για τους χορτοφάγους.

gratin

au gratin

Το ρόδισμα ενός φαγητού σε δυνατό φούρνο. Διακρίνεται σε δύο είδη: 1) το γρήγορο γκρατέν ή γλασάρισμα, όταν το κύριο υλικό είναι μαγειρεμένο, οπότε γίνεται σε πολύ δυνατό φούρνο, και 2) το πλήρες, όταν πρέπει ταυτόχρονα με το ρόδισμα να μαγειρευτεί και το κύριο υλικό, οπότε γίνεται σε κανονική θερμοκρασία.

grenadine

grenadine   
Σιρόπι φτιαγμένο από ρόδι. Χρησιμοποιείται για να δώσει χρώμα και άρωμα σε απεριτίφ, κοκτέιλ και επιδόρπια.

gruyère cheese

gruyère

Ελβετικό αγελαδινό τυρί με ελαφρώς πικάντικη και γλυκιά γεύση που μερικές φορές θυμίζει γεύση μανιταριού.

guacamole *

guacamole

Κρύα σάλτσα-ντιπ, μεξικανικής προέλευσης, η οποία παρασκευάζεται από πουρέ ώριμων αβοκάντο, πολτοποιημένα με αλάτι σε γουδί. Μερικές συνταγές απαιτούν ντομάτα, κρεμμύδι, χυμό λάιμ, τσίλι, γιαούρτι και/ή επιπλέον καρυκεύματα. Συνήθως συνοδεύεται με τηγανητά τσιπς καλαμποκιού αλλά χρησιμοποιείται και ως γέμιση στα τάκος.
Αρχή της σελίδας