Γλωσσάρι: Όροι που αρχίζουν από ξ

ξαίνω

card    peigner, carder

Ο όρος χρησιμοποιείται για το κανταΐφι και σημαίνει ότι το απλώνω για να πάρει όγκο και να αφρατέψει.

ξακρίδια κρέατος

trimmings    parures

Τα κομματάκια κρέατος που μένουν από το ξεκοκάλισμα ή την επεξεργασία του νωπού κρέατος κατά τον τεμάχισμό. Τα κομματάκια αυτά του κρέατος χρησιμοποιούνται για την παρασκευή κιμά καθώς και στην αλλαντοποιία.

ξανθοφύλλες-Ε161

xanthophylls    xanthophylles

Φυσικές χρωστικές ύλες της μάζας και της επιφάνειας των τροφίμων κίτρινου χρώματος.

ξαφρίζω

scum, skim    écumer

Απομακρύνω τον αφρό που σχηματίζεται κατά το βράσιμο κάποιας τροφής.

ξεκοκκάλισμα-αποστέωση

boning    désossement

Η αφαίρεση του κόκκαλου απο ένα κομμάτι κρέατος.

ξεσποριάζω

shell    écosser

Απαλλάσσω τα όσπρια από τους λοβούς.

ξεφλουδίζω

peel    éplucher

Αφαιρώ τη φλούδα από φρούτα ή λαχανικά.

ξηροσταφιδίτης

dried grape's wine    vin de raisins secs

Κρασί το οποίο παράγεται από σταφίδα.

ξινόγαλα

cultured buttermilk    babeurre fermenté

To γάλα που παραμένει μετά την αποβουτύρωση του ξινού γάλακτος. Χρησιμοποιείται όπως και το βουτυρόγαλα. Η οξύτητά του ρυθμίζεται ώστε να κυμαίνεται από 0,7% μέχρι 0,9%. Ξυνόγαλα χαρακτηρίζεται και το προϊόν της ζυμώσεως βουτυρογάλακτος ή άπαχου γάλακτος με τους μύκητες με λατινική ονομασία Streptococcus cremoris, Streptococcus lactis και Leuconostoc citrovorum.

ξινολάπαθο

sorrel    oseille

Το φυτό με λατινική ονομασία Rumex acetosa. Τρώγεται ως λαχανικό.

ξινόμαυρο

xinomavro vine    xinomavro (cépage)

Εκλεκτή κόκκινη ποικιλία αμπέλου.

ξινομυζήθρα

xinomyzithra cheese    xinomyzithra

Παραδοσιακό ελληνικό τυρί τυρογάλακτος που παρασκευάζεται στην Κρήτη από πρόβειο ή κατσικίσιο τυρόγαλα. Η υφή του είναι μαλακή, κοκκώδης έως αλοιφώδης και η γεύση του αλμυρή και πικάντικη. Ωριμάζει επί τρείς μήνες.

ξινοτύρι-γαλοτύρι

xinotyri cheese    xinotyri

Μαλακό τυρί με κοκκώδη όψη. Παράγεται από ξινόγαλα ή βουτυρόγαλα.

ξιφίας

sword-fish    espadon

Το ψάρι με λατινική ονομασία Xiphias gladius. Το μήκος του φτάνει μέχρι τα 4 μέτρα και το μέσο βάρος του 40-50 Kg. Έχει λευκή, εύγευστη και πολύ συνεκτική σάρκα. Οι μικρού μεγέθους ξιφίες είναι νοστιμότεροι.

ξύδι

vinegar    vinaigre

Το προϊόν της οξικής ζύμωσης του κρασιού. Η οξύτητα του εμφιαλωμένου ξυδιού σε οξικό οξύ πρέπει να είναι τουλάχιστον 6%.

ξυλοπία-πικρόξυλο

xylopia    kani

Τα σπέρματα του φυτού με λατινική ονομασία Xylopia aethio, χρησιμοποιούνται ως άρτυμα.

ξύσμα λάιμ

zest de lime    zeste du lime

Η φλούδα τριμμένη σε πολύ λεπτό τρίφτη. Χρησιμοποιείται σαν άρωμα στα γλυκίσματα (κέικ) ή στα φαγητά.

ξύσμα λεμονιού

lemon zest    zeste de citron

Το πλούσιο σε αιθέρια έλαια ξύσμα από την φλούδα του λεμονιού. Χρησιμοποιείται για να δώσει άρωμα σε κρέμες και ποτά.

ξύσμα πορτοκαλιού

orange zest    zeste d' orange

Η φλούδα τριμμένη σε πολύ λεπτό τρίφτη. Χρησιμοποιείται σαν άρωμα στα γλυκίσματα (κέικ) ή στα φαγητά.
Αρχή της σελίδας