Γλωσσάρι: Όροι που αρχίζουν από f

falafel

falafel

Κεφτέδες αραβικής προέλευσης, φτιαγμένοι με πουρέ ρεβυθιού. Σερβίρονται ως ορεκτικό και συνοδεύονται με σάλτσα φτιαγμένη με ταχίνι ή γιαούρτι.

farce

filling   
Ο γαλλικός όρος για την ελληνική «γέμιση».

farfale

farfale

Ιταλικό ζυμαρικό σε σχήμα μικρού φιόγκου.

farmhouse Cheddar

cheddar farmhouse

Το τσένταρ της αγροικίας παράγεται κατά παράδοση σε μικρές ποσότητες και ωριμάζει για 14 μήνες τουλάχιστον.

fenalar

fenalar

Kαπνιστό αρνίσιο κρέας, αλατισμένο και αποξηραμένο στον αέρα, νορβηγικής προέλευσης.

fettuccine

fettuccine

Ζυμαρικό που μοιάζει με τις χυλοπίτες και είναι φτιαγμένο με αυγά.

feuilletage

puff pastry   
Βασική ζύμη που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική με πολλές εφαρμογές. Η διαδικασία παρασκευής της είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα, γι' αυτό είναι προτιμότερο να την προμηθευόμαστε έτοιμη. Έτσι λέγεται στα γαλλικά η σφολιάτα.

finnan haddock

haddock de findon, finnan haddie

Ο βακαλάος αυτός μετά την αφαίρεση της κεφαλής και των σπλάχνων αλατίζεται σε άλμη και καπνίζεται σε χαμηλή θερμοκρασία.

fish balls

boulette de poisson

Κροκέτες φτιαγμένες από βρασμένο ψαχνό παστού βακαλάου και πουρέ πατάτας. Πανάρονται με γαλέτα και τηγανίζονται με βούτυρο. Σερβίρονται με σάλτσα ντομάτας.

flageolet beans

flageolets

Ξερά φασόλια με ελαφρύ πράσινο χρώμα και λεπτή γεύση. Είναι πολύ δημοφιλή στη γαλλική κουζίνα. Στο εμπόριο κυκλοφορούν και σε κονσέρβα.

flambé

flambé   
Το άναμμα ενός υλικού με φωτιά αφού περιχυθεί με αλκοολούχο ποτό ή σκέτο οινόπνευμα.

flan

flan   
Είδος τάρτας γεμιστής με κρέμα πατισερί και φρούτα, φλορεντίν.

florentine *

à la florentine

Όρος για το μαγείρεμα του φαγητού κατά τη μέθοδο της Φλωρεντίας. Συνήθως τα πιάτα με αυτή την ονομασία περιέχουν σπανάκι.

focaccia

focaccia

Είδος ιταλικής πίτσας με κρεμμύδι, κολοκύθια, μελιτζάνα και τυρί. Η ζύμη της ψήνεται σε ρηχό τηγάνι και συνήθως τρώγεται ως ελαφρύ γεύμα.

foie gras

foie gras   
Έτσι ονομάζεται το συκώτι της πάπιας ή της χήνας. Αν και ο τρόπος που παράγεται, δηλαδή η υπερβολική εκτροφή του πουλερικού ώστε το συκώτι του να γίνει υπερτροφικό, είναι για πολλούς κατακριτέος, θεωρείται εξαιρετικό έδεσμα για τους γευσιγνώστες και τους λάτρεις της υψηλής μαγειρικής τέχνης. Χρησιμοποιείται σε γεμίσεις αλλά και καναπεδάκια.

fond *

fond   
Ο μοσχαρίσιος ζωμός που χρησιμοποιείται ως βάση για την παρασκευή σούπας ή σάλτσας.

fondue bourguignon

fondue bourguignon   
Μαγειρεύεται στο τραπέζι με τη βοήθεια ενός ειδικού σκεύους που διατηρείται ζεστό πάνω σε καμινέτο. Οι συνδαιτυμόνες χρησιμοποιώντας πιρούνια με μακριά λαβή βουτούν κομματάκια κρέατος στο λάδι που καίει στο σκεύος και κατόπιν σε μία από τις σάλτσες που το συνοδεύουν. Προτείνεται βοδινό φιλέτο ή κόντρα φιλέτο. Οι σάλτσες συνήθως πωλούνται έτοιμες στο εμπόριο.

fondue savoyard

savoyard fondue   
Είναι παρόμοιο με το φοντί που περιγράφηκε πιο πάνω αλλά αυτή τη φορά το σκεύος περιέχει λιωμένα τυριά μαζί με άσπρο κρασί και κιρς. Αντί για κρέας συνοδεύεται με κύβους μπαγιάτικου ψωμιού. Τα τυριά που προτείνονται είναι ένα με πλήρη λιπαρά και ένα ελαφρύ.

fontina cheese

fontine

Μαλακό, κίτρινο ιταλικό τυρί με πολλά λιπαρά που φτιάχνεται από γάλα αγελάδας. Στην Ιταλία χρησιμοποιείται στην παρασκευή ενός είδους φοντί το οποίο ονομάζεται «φοντίτα» και σερβίρεται πάνω σε τοστ ή πολέντα.

frangipane

frangipane

Κρέμα ζαχαροπλαστικής, φτιαγμένη με βούτυρο, αυγά, αλεύρι και αμύγδαλα.

fricassée

fricassée   
Αρνί, χοιρινό, μοσχάρι ή κοτόπουλο μαγειρεμένο με λαχανικά.

friesian sheep

Φυλή προβάτων με πολύ υψηλή γαλακτοπαραγωγή.

fritot*

Τηγανισμένα λαχανικά ή κρέας αφού πρώτα βουτηχτούν σε χυλό τηγανίσματος.

frittata *

frittata

Ιταλικό παρασκεύασμα με βάση το αυγό, παρόμοιο με την ομελέτα ή τη ζύμη κις. Περιέχει υλικά όπως κρέας, τυριά, λαχανικά ή ζυμαρικά και διάφορα μυρωδικά.

fritto misto *

fritto misto

Η ιταλική εκδοχή του γαλλικού φριτό. Ανάμεικτη τηγανιά από ποικιλία λαχανικών, κρεάτων ή ψαρικών που τηγανίζονται σε δυνατή φωτιά αφού πρώτα βουτηχτούν σε χυλό.

fusilli

nouilles chinoises

Είδος ιταλικού ζυμαρικού με σχήμα σπιράλ.
Αρχή της σελίδας