|
Γλωσσάρι: Όροι που αρχίζουν από t
tabasco sauce
tabasco
Σάλτσα φτιαγμένη από κόκκινες πιπεριές ταμπάσκο. Είναι πολύ καυτερή και λίγες σταγόνες της είναι αρκετές για να καρυκεύσουν μια σάλτσα, σούπα ή πιάτα με κρέας, λαχανικά και θαλασσινά. Το συναντάμε με πράσινες πιπεριές τσίλι και καπνιστό.
tabbouleh
tabbouleh
Παραδοσιακή λιβανέζικη σαλάτα με πλιγούρι βρασμένο στον ατμό, ανακατεμένο με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μαϊντανό και δυόσμο.
table d' hôte
table d' hôte
Με τον όρο αυτό χαρακτηρίζεται ένα μενού σε εστιατόριο με προκαθορισμένα πιάτα χωρίς τη δυνατότητα επιλογής από τον πελάτη.
tahini, sesame paste
tahini, pâte de sésame
Πάστα φτιαγμένη από το άλεσμα του σπόρου του σουσαμιού. Χρησιμοποιείται στην παρασκευή ψωμιού, μπισκότων και κέικ. Στη μαγειρική χρησιμοποιείται σε σάλτσες και σαλάτες ενώ είναι βασικό συστατικό του χούμους.
tapas
tapas
Μια ποικιλία από ορεκτικά ή σνακ της ισπανικής κουζίνας. Μπορεί να είναι είτε κρύο με αναμειγμένα ελιές και τυρί ή μαριναρισμένα λαχανικά, είτε ζεστό με καλαμάρια ή κρεατικά. Σερβίρεται συνήθως με κομμάτια κρύας ομελέτας.
tapenade
tapenade
Κρύα σάλτσα-ντιπ φτιαγμένη από πουρέ ελιάς, λάδι, σκόρδο, αντζούγια, κάππαρη, λεμόνι και κονιάκ. Σερβίρεται με κρουτόν και ωμά λαχανικά. Ταιριάζει επίσης με κρέατα σχάρας και ψάρια.
tapioca*
tapioca
Αλεύρι από τη ρίζα του φυτού κασάβα (μανιόκ). Χρησιμοποιείται ως πηκτικό σε κρέμες που περιέχουν γάλα και σε «δεμένες» σούπες.
tarok*
Μείγμα φτιαγμένο με λευκό μαλακό τυρί, βούτυρο και αυγό που χρησιμοποιείται ως γέμιση των πιροσκί.
tartare sauce
sauce tartare
Κρεμώδης λευκή σάλτσα που χρησιμοποιείται συνήθως σε τηγανητά θαλασσινά. Έχει βάση τη μαγιονέζα καθώς παρασκευάζεται από αυγά, ξύδι από λευκό κρασί, λάδι, ψιλοκομμένη κάππαρη, αγγουράκι τουρσί, χυμό λεμονιού και εστραγκόν.
tarte tatin
tarte tatin
Τάρτα γεμιστή με καραμελωμένα μήλα. Ψήνεται με τα μήλα καλυμμένα με τη ζύμη και σερβίρεται αφού αναποδογυριστεί.
tartufo
truffle
truffe
Η τρούφα στα ιταλικά.
teriyaki sauce
sauce teriyaki
Σάλτσα φτιαγμένη με σόγια σος, σάκε, μέλι και τζίντζερ. Χρησιμοποιείται στη γιαπωνέζικη κουζίνα για το μαρινάρισμα των υλικών του γιακιτόρι.
terrine
terrine
Μακρόστενο πήλινο σκεύος που χρησιμοποιείται για την παρασκευή των πατέ. Με τον ίδιο όρο χαρακτηρίζονται και τα φαγητά που μαγειρεύονται σε αυτό.
tortillas
tortillas
Είναι λεπτές μεξικάνικες πίτες, τις οποίες οι μεξικανοί τις χρησιμοποιούν καθημερινά ως ψωμάκι. Φτιάχνονται κυρίως από καλαμποκάλευρο ή από απλό αλεύρι.
tournedos
tournedos
Χοντρές φέτες από την «καρδιά» του βοδινού φιλέτου. Γνωστό και ως «φιλέ μινιόν», μαγειρεύεται συνήθως σοτέ με βούτυρο.
tourner
tourne
Το ομοιόμορφο κόψιμο των λαχανικών ώστε να έχουν εμφανίσιμο σχήμα όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως γαρνιτούρα.
trinity
trinity
Ο όρος χαρακτηρίζει την κρέμα μπρυλέ που έχει φτιαχτεί χωρίς ζάχαρη, επινόηση των σπουδαστών του ομώνυμου κολεγίου του Κέιμπριτζ.
truffle
truffe
Άγριο αρωματικό μανιτάρι που φυτρώνει στις ρίζες βελανιδιάς και μαζεύεται με τη βοήθεια ειδικών σκύλων ή χοίρων. Για αυτόν το λόγο και η τιμή του είναι ιδιαίτερα υψηλή. Τα γνωστότερα είδη τρούφας είναι η μαύρη, με καλύτερη αυτή του γαλλικού Περιγκό και η άσπρη τρούφα, με γνωστότερη αυτή του Πιεμόντε της Ιταλίας. Χρησιμοποιείται σε εκλεκτά πιάτα της διεθνούς κουζίνας και φυσικά σε πολύ μικρή ποσότητα.
|
|