Του Αγίου Πνεύματος τι γιορτάζουμε;

Τρίτη 30 Μαΐου 2023
%20Του%20Αγίου%20Πνεύματος%20τι%20γιορτάζουμε;

Έθιμα Αγίου Πνεύματος στην Ελλάδα


Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, την Κυριακή της Πεντηκοστής εορτάζεται η εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος στους μαθητές του Ιησού με τη μορφή φωτιάς, σαν φλόγες πάνω από τα κεφάλια τους. Πρόκειται για την επιφοίτηση των 12 μαθητών, η οποία έγινε ημέρα Κυριακή, 50 ημέρες μετά την Ανάσταση και 10 ημέρες μετά την ανάληψη του Χριστού (περιλαμβανομένων και των αποστόλων του Ιησού). Οπότε, σύμφωνα με τις Πράξεις των Αποστόλων, έλαβαν Άγιο Πνεύμα μιλώντας σε ξένες γλώσσες (γλωσσολαλιά) "για τα θαυμαστά έργα του Θεού", γεγονός που έγινε αντιληπτό από Ιουδαίους και προσήλυτους που ήταν στην Ιερουσαλήμ για τη γιορτή των Εβδομάδων. Ως αποτέλεσμα, έπειτα και από το κήρυγμα του Πέτρου, βαφτίστηκαν εκείνη την ημέρα 3.000 νέα μέλη της χριστιανικής εκκλησίας.

 

Ψυχοσάββατο προ της Δευτέρας Αγίου Πνεύματος


Το Σάββατο προ της Κυριακής της Πεντηκοστής θεωρείται ένα από τα τρία μεγαλύτερα «Ψυχοσάββατα» του χρόνου. Σε όλες τις εκκλησίες τελούνται μνημόσυνα για τους νεκρούς, ενώ οι συγγενείς τους συνηθίζεται να προσφέρουν κόλλυβα ως ένδειξη ενός σπουδαίου θρησκευτικού συμβολισμού: τα κόλλυβα είναι βρασμένο σιτάρι. Όπως ο σπόρος του σιταριού πέφτει στη γη, θάβεται χωνεύεται και στη συνέχεια ξαναφυτρώνει, έτσι και ο άνθρωπος μετά την ταφή περιμένει την ανάστασή του.

'ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε