Υπερφαγία - διαταραχή και τρόποι αντιμετώπισης

Σάββατο 20 Μαΐου 2023
Υπερφαγία%20-%20διαταραχή%20και%20τρόποι%20αντιμετώπισης

Η Υπερφαγία ή αλλιώς υπερτροφία είναι  διατροφική διαταραχή. Πολύ πρόσφατα αντιμετωπίστηκε ως ξεχωριστή κατηγορία.  Υπερφαγία είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την Ανορεξία-Βουλιμία. Τα άτομα που παρουσιάζουν υπερφαγία καταναλώνουν παθητικά μεγάλες ποσότητες τροφής σε λίγο χρονικό διάστημα και αισθάνονται ενοχές ή ντροπή αμέσως μετά. Συνήθως αυτό το περιστατικό συμβαίνει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα για μια περίοδο 3 μηνών! Φυσικά όχι όλοι που υπερκαταναλώνουν τροφή έχουν αυτή τη διαταραχή. Μπορεί να τρώτε πολύ φαγητό κατά την διάρκεια μιας ημέρας ,αλλά όχι υπερβολική ποσότητα με την μια. Και μπορεί αυτό να μην σας συμβαίνει συχνά, αλλά μόνο όταν αισθάνεστε αγχωμένος ,μόνος ή αναστατωμένος. Πιστεύετε πως πολλοί περισσότεροι άνθρωποι πάσχουν από υπερφαγία παρά από τις άλλες διατροφικές διαταραχές.  Πίσω από την υπερκατανάλωση τροφής κρύβονται διάφοροι παράγοντες. Η υπερφαγία μπορεί να είναι η υπερβάλλουσα κατανάλωση φαγητού λόγω βιολογικής πείνας μετά από πολλές ώρες νηστείας (πχ. όταν το άτομο δεν έχει προλάβει να καταναλώσει φαγητό μέσα στη μέρα λόγω υποχρεώσεων), ή λόγω συνεχούς τσιμπολογήματος, που οδηγεί εν τέλει και σε υψηλά επίπεδα πείνας, ή η ασυναίσθητη (υπερ)κατανάλωση τροφής μπροστά σε οθόνες και η κατανάλωση τροφής λόγω συναισθηματικής πείνας (πχ. βαρεμάρα, άγχος, εκνευρισμός, κόπωση, κ.α.)

Τρόποι αντιμετώπισης για την υπερφαγία.

Για την αντιμετώπιση της υπερφαγίας είναι σημαντικό να εστιάσουμε στο τι την προκαλεί. Η καταγραφή των γευμάτων/σνακ και των συναισθημάτων πριν και μετά την κατανάλωση τροφής είναι ένα απλό μεν, ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο που βοηθάει στο να κατανοήσουμε τις αφορμές που οδηγούν στην υπερφαγία, είτε πρόκειται για διατροφική διαταραχή ή όχι. Περιορίστε τους πειρασμούς: Παρατηρήστε ποιες τροφές σας προκαλούν υπερφαγία. Τα δημητριακά και οι τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως τα όσπρια αναστέλλουν την πείνα , δίνοντας το αίσθημα του κορεσμού σε αντίθεση με την κατανάλωση τροφών που ανεβάζουν τους γλυκαιμικούς δείκτες, όπως το λευκό ψωμί και τα γλυκά. Περισσότερες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες: Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και η βρώμη αποτελούν καλές πηγές φυτικών ινών, προκαλούν κορεσμό και μειώνουν τον κίνδυνο υπερφαγίας. Οι πρωτεΐνες επίσης βοηθούν στη μείωση της πείνας και της επιθυμίας για υπερβολική κατανάλωση φαγητού. Τρώτε αργά: Όσοι τρώνε λαίμαργα, κινδυνεύουν περισσότερο να καταναλώσουν μεγαλύτερη ποσότητα τροφής και να αυξήσουν το βάρος τους. Οι ειδικοί συστήνουν να μασάτε καλά την τροφή, καθώς ο αργός ρυθμός κατανάλωσης του φαγητού σχετίζεται με κορεσμό και λιγότερη πείνα. Διαχειριστείτε το στρες: Οι άνθρωποι ξεσπάνε στο φαγητό κατά τη διάρκεια περιόδων με έντονο στρες. Το χρόνιο στρες αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης, η οποία εμπλέκεται στην όρεξη. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αύξηση της κορτιζόλης μπορεί να οδηγήσει σε επεισόδια υπερφαγίας, αυξημένη όρεξη και πρόσληψη βάρους. Τέλος βάλτε στη ζωή σας την γυμναστική αποτελεί το πιο αποτελεσματικό τρόπο καταπολέμησης αρνητικών συναισθημάτων καθώς είναι ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό.

 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε