Λιβανέζικη κουζίνα

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023
Λιβανέζικη%20κουζίνα

Η λιβανέζικη κουζίνα, ως γνήσια εκπρόσωπος της μεσανατολίτικης γαστρονομικής κουλτούρας, είναι μια κουζίνα με «πλούσιες» γεύσεις και πιάτα όπου πρωταγωνιστούν τα λαχανικά και τα όσπρια. Ιδιαίτερα πιάτα, την βελούδινη κρεμώδη σαλάτα που φτιάχνεται από μελιτζάνα και ταχίνι ή τα διάσημα falafel, από σπασμένα ρεβίθια αναμεμειγμένα με μυρωδικά, καθώς και το tabbouleh, την δροσιστική σαλάτα με πλιγούρι, ψιλοκομμένο μαϊντανό, κρεμμύδι, ντοματούλα, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και δυόσμο! Και μετά απ’ όλα αυτά, το ιδανικό επιδόρπιο! Kunafeh (κιουνεφέ) από κανταΐφι γεμιστό με τυρί που περιχύνεται με βούτυρο, τηγανίζεται, σιροπιάζεται και σερβίρεται με ψιλοκομμένο φιστίκι!

Σαουαρμά

Το shawarma είναι ένα σκεύασμα αραβικής προέλευσης με κρέας, μπαχαρικά και πίτα,  Στην περιοχή μας το shaverma νοείται ως λεπτή πίτα εμποτισμένο με σάλτσες και γεμιστό με κρέας και λαχανικά αντίστοιχο του ελληνικού γύρου και του τούρκικου ντονέρ κεμπάπ. Λεπτά κομμάτια αρνιού, κοτόπουλου, γαλοπούλας, βοδινού, μοσχαρίσιου ή μικτού κρέατος στοιβάζονται σε κωνικό σχήμα σε κάθετη ψησταριά. Ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις, τόσο η βάση όσο και η γέμιση μπορεί να διαφέρουν. Το μόνο, ίσως, στάνταρ συστατικό είναι η σάλτσα σκόρδου, η οποία, σε συνδυασμό με κέτσαπ και μουστάρδα, δίνει στο ρολό μια λαμπερή πικάντικη γεύση.

Χούμους

Το χούμους είναι ένα πολύ υγιεινό σνακ, καθώς έχει ως βάση τα όσπρια, και συγκεκριμένα αποτελείται από ρεβύθια, εξαιρετική πηγή πρωτεϊνης και φυτικών ινών που σε χορταίνουν άμεσα. Είναι μια κρεμώδης σαλάτα(αλοιφή), που στη Μέση Ανατολή τρώνε με συνοδεία ψωμιού ή αραβικής πίτας κομμένη σε τρίγωνα ή τυλιχτή με άλλα υλικά. Το χούμους είναι ένα δημοφιλές άλειμμα, ή αλλιώς πάστα, που παρασκευάζεται από ρεβίθια, ταχίνι, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και σκόρδο.

Ταμπουλέ

Είναι γνωστή Λιβανέζικη σαλάτα με βάση το πλιγούρι, το μαϊντανό και την ντομάτα. Συνήθως, σερβίρεται με προσθήκη και άλλων υλικών, όπως κρεμμύδι, πράσινη πιπεριά, αγγούρι, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Είναι ωραίο συνοδευτικό για φαγητά ψητά ή στα κάρβουνα. Καταναλώνεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες του χρόνου και μπορεί να διατηρηθεί για 2-3 μέρες στο ψυγείο. Είναι πολύ νόστιμη σκέτη ως συνοδευτικό, αλλά και τυλιγμένη σε πίτα.

Κιουνεφέ

Το Κιουνεφέ, ή κιουνφέ όπως συχνά αποκαλείται στην Πόλη, Πρόκειται για ένα υπέροχο γλύκισμα με τυρί και σιρόπι που φτιάχνεται με λεπτή ζύμη που μοιάζει με ζυμαρικό ή αλλιώς με ζύμη λεπτού σιμιγδαλιού, εμποτισμένη σε γλυκό σιρόπι ζάχαρης και συνήθως με στρώσεις τυριού ή με άλλα συστατικά, όπως πηχτή κρέμα, κρεμώδη τυριά και περιλούζεται με βούτυρο και σιρόπι ή ξηρούς καρπούς, ανάλογα με την περιοχή. Για τα περισσότερα από αυτά η ακριβής καταγωγή τους χάνεται μεταξύ των χωρών της νοτιοανατολικής Μεσογείου πολλά θα τα συναντήσεις στην Αίγυπτο αλλά η πραγματική προέλευσή τους μπορεί, για παράδειγμα, να αποδειχθεί λιβανέζικη. 

ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε