Πώς να διατηρήσω τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023
Πώς%20να%20διατηρήσω%20τα%20φρέσκα%20φρούτα%20και%20λαχανικά

Υπάρχουν φορές που το μάτι δεν χορταίνει και γεμίζουμε με πολλές και διαφορετικές ποικιλίες φρούτων και λαχανικών το καλάθι της λαϊκής, χωρίς να υπολογίζουμε πως ο χρόνος κατανάλωσης τους είναι μεγαλύτερος από μία εβδομάδα που θα μπορούσαμε να προμηθευτούμε φρέσκα. Κι όμως υπάρχει τρόπος να τα διατηρήσουμε φρέσκα. Για αυτό και αποφασίσαμε να κάνουμε την ζωή σας λίγο πιο εύκολη και μοιραζόμαστε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να συντηρήσετε σωστά τα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα σας. 

Μπανάνες

Οι μπανάνες χάνουν γρήγορα το χρώμα και τη γεύση τους όταν είναι στο ψυγείο. Για αυτό και πρέπει να τις φυλάτε σε θερμοκρασία δωματίου και να τυλίξετε το κοτσάνι της μπανάνας με σελοφάν για να τις προστατέψετε από το να σαπίσουν γρήγορα.

Πορτοκάλια

Διατηρούνται  σε θερμοκρασία δωματίου σε καλάθι που αερίζεται επαρκώς. Αποθηκεύονται  στο ψυγείο στη φρουτιέρα για να διατηρηθούν περισσότερο (2-3 εβδομάδες). Τα πορτοκάλια όταν μπαίνουν στο ψυγείο δεν είναι τόσο ζουμερά

Φράουλες

Οι φράουλες  διατηρούνται σε δοχεία στο ψυγείο άπλυτες, δεν αντέχουν πολλές ημέρες και θέλουν καλό πλύσιμο πριν την κατανάλωση τους.

Ρόδια

Τα ρόδια μπορούν να διατηρηθούν τυλιγμένα σε χάρτινη σακούλα στο κάτω συρτάρι των λαχανικών και φρούτων του ψυγείου. Κρατήστε μακριά από την υγρασία. Αγαπούν την δροσιά αλλά καθόλου την υγρασία. Τα ρόδια διατηρούνται για αρκετές ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου, στον πάγκο μακριά από θερμότητα.

Μήλα

Διατηρήστε τα μακριά από ζέστη και θα σας κρατήσουν για περίπου δύο εβδομάδες. Τα μήλα αντέχουν έως 6 εβδομάδες μέσα στη φρουτιέρα του ψυγείου.

Πεπόνι

Κρατήστε το χωρίς να το κόψετε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι 1 εβδομάδα. Αποθηκεύστε στο ψυγείο το κομμένο πεπόνι μέχρι 5 ημέρες σε αεροστεγές δοχείο. Θα ήταν προτιμότερο να πλένατε το πεπόνι πριν το κόψετε για να αποφύγετε τη μεταφορά βακτηριδίων από την επιφάνεια στο εσωτερικό του φρούτου.

Ντομάτες

Τις ντομάτες  τις κρατάμε μακριά από το ψυγείο, για να γίνουν πιο νόστιμες αλλά και για να μην σαπίσουν. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του ψυγείου αλλοιώνουν την υφή και τη γεύση της ντομάτας. Στρώσε λοιπόν χαρτί κουζίνας μέσα σε ένα γυάλινο μπολ και τοποθέτησε τις ντομάτες με το κοτσάνι προς τα πάνω.

Σέλινο

Το σέλινο για να παραμένει φρέσκο στο ψυγείο πρέπει να το τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο. Αν το τυλίξετε σε πλαστική μεμβράνη θα χάσει γρήγορα την γεύση του.

Λεμόνια

Εκτός ψυγείου τα λεμόνια διατηρούνται μέχρι 2 εβδομάδες ενώ μέσα στο ψυγείο, στο συρτάρι των λαχανικών, θα σου πάνε έως και 6 εβδομάδες. Οπότε άφησε αρχικά στον πάγκο, για να γίνουν και πιο ζουμερά και στη συνέχεια, αν δεν έχουν καταναλωθεί, μετεφερέ τα στο ψυγείο.

Μπρόκολο / Κουνουπίδι / Λάχανο

Μέχρι 1 εβδομάδα περίπου θα διατηρηθεί το μπρόκολο και έως 10 ημέρες το κουνουπίδι, αν τα αφήσεις μέσα στην πλαστική τους σακούλα και τα βάλεις στο ψυγείο. Θέλει όμως προσοχή όταν πας στο μανάβη να επιλέξεις ένα μπρόκολο ή κουνουπίδι που θα είναι σφιχτό, χωρίς σημάδια ή αποχρωματισμούς.

Το λάχανο από την άλλη, τυλιγμένο στην πλαστική σακούλα και αποθηκευμένο μέσα στο ψυγείο, θα βαρεθείς να το βλέπεις. Κρατάει περισσότερο.

Μαρούλι / Σπανάκι

Τα λαχανικά αυτά καλό είναι να καταναλώνονται μέσα σε 2 ή 3 ημέρες από την αγορά τους. Αν ωστόσο πρέπει να τα αποθηκεύσεις, τύλιξέ τα όπως είναι μέσα σε χαρτί κουζίνας, βάλε τα σε πλαστική σακούλα και διατήρησέ τα στο ψυγείο. Όπως ακριβώς δηλαδή και με τα μυρωδικά.

Καρότα

Τοποθέτησε τα καρότα μόνα τους σε πλαστική σακούλα, την οποία όμως δεν θα την κλείσεις ερμητικά, για να αναπνέουν. Αποθηκευσέ τα κατόπιν στο συρτάρι λαχανικών του ψυγείου. Διατηρούνται άριστα έως και 2 εβδομάδες.

Πατάτες, σκόρδα και κρεμμύδια

Φυλάξτε τα σε ένα σκοτεινό, δροσερό και ξηρό μέρος, μακριά από άλλα τρόφιμα.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ LETS ΚΑΙ ΤΗΣ COOK

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε