Ιαπωνική κουζίνα.

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023
Ιαπωνική%20κουζίνα.

Η Ιαπωνική κουζίνα έχει τις ρίζες της από τη Νεολιθική εποχή. Η βάση της είναι το ρύζι και το ψάρι. Πριν από κάτι αιώνες μάλιστα θεωρούνταν μεγάλο ταμπού το να τρώει κάποιος κρέας. Βέβαια, στην αρχή της σύγχρονης περιόδου το κόκκινο κρέας κατάφερε τελικά να μπει στη νοοτροπία των ντόπιων. Η Ιαπωνία είναι μια από τις χώρες του κόσμου με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, αν όχι το μεγαλύτερο, και σύμφωνα με μελέτες, ένας από τους βασικούς λόγους είναι η διατροφή!

Σούσι

Sushi δεν σημαίνει απλώς ωμό ψάρι είναι ο συνδυασμός ρυζιού με ψάρι, θαλασσινά ή λαχανικά. Είναι οι σημαντικότερες επιλογές που έχει κανείς, όταν αποφασίσει να πειραματιστεί με τη Ιαπωνική κουζίνα. Tο sushi μπορεί να ετοιμαστεί ως nigiri ή maki. Tο nigiri είναι λεπτοκομμένο φιλέτο ψαριού ή θαλασσινού που σερβίρεται πάνω σε ρύζι. Mπορείτε να το φάτε χρησιμοποιώντας τα ειδικά ξυλάκια, γνωστά ως chopsticks ή και με τα χέρια. Tο maki, ή maki-roll, αποτελείται και αυτό από λεπτοκομμένο φιλέτο ψαριού, θαλασσινού ή λαχανικού, τυλιγμένο όμως με ρύζι και φύκι. Tο maki είναι φτιαγμένο για να τρώγεται με τα χέρια. Tο περίβλημα από φύκι λειτουργεί προστατευτικά ώστε να μην κολλάει το ρύζι πάνω στα δάχτυλα.

Ramen

Παραδοσιακή ιαπωνική σούπα με νουντλς, ιδανική ως μεμονωμένο πιάτο, θρεπτικό με χαμηλά λιπαρά.  Φτιαγμένη με μαριναρισμένα ζυμαρικά, κρέας, λαχανικά και αυγά. Αυτή η σούπα είναι μια πραγματική ανατολίτικη λιχουδιά. Αρωματίζεται με σάλτσα σόγιας κι εμπλουτίζεται με κρεμμυδάκια, αβοκάντο και προαιρετικά με καλαμπόκι και μανιτάρια.

Yakitori

 Tο yakitori, είναι μικρά σουβλάκια από κρέας και διάφορες σάλτσες . Αποτελούνται από χοιρινό, πουλερικά, και μοσχάρι. Τα κομμάτια κρέατος γενικά κόβονται από διαφορετικά μέρη, όπως οι μηροί, το συκώτι, το στήθος μεταξύ άλλων και συνήθως ψήνονται σε κάρβουνο.

okonomiyaki

 Τυπικά συγκρίνεται με την κρέπα ή την ομελέτα. Όμως, θα ακούσετε πολύ συχνά και τους όρους “γιαπωνέζικη πίτσα” ή “γιαπωνέζικη τηγανίτα”. Όλες αυτές οι περιγραφές είναι αληθείς ως ένα βαθμό, αλλά επί της ουσίας δεν ισχύουν. Το οκονομιγιάκι είναι αλμυρή Ιαπωνική  ζύμη από τα άνθη της ρίζας του ταρό (γνωστό και ως κολοκάσι). Πολύ λάχανο, κρέας, μία σάλτσα που θυμίζει την σάλτσα τεριγιάκι και μία ποικιλία από καρυκεύματα όπως μαγιονέζα ή πίκλες . Μαγειρεύεται πάνω σε  τεππάν (επίπεδη μαγειρική πλάκα).

Τηγανητό tofu με σάλτσα dashi

Το τόφου είναι ένα προϊόν που δημιουργείται από γάλα σόγιας, στο οποίο έχει γίνει πήξη . Το τόφου είναι εύκολο στην παρασκευή, αφού εκτός από το γάλα σόγιας, χρειάζεται μόνο λίγο χυμό λεμονιού και λίγο αλάτι. Όταν τηγανίζεται είναι τραγανό και χρυσό-καφέ στο εξωτερικό και εκπληκτικά λευκό και μαλακό στο εσωτερικό! Σερβίρετε με το αγαπημένο σας ασιατικό πιάτο με σάλτσα η ρύζι.

 




ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε