Αποκριάτικα πιάτα σε περιοχές του κόσμου.

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023
Αποκριάτικα%20πιάτα%20σε%20περιοχές%20του%20κόσμου.

Αποκριά σημαίνει αποχή από το κρέας προετοιμάζει τον άνθρωπο ψυχικά και σωματικά για την περίοδο του Πάσχα και την Ανάσταση. Στα λατινικά ταυτίζεται με το καρναβάλι, καθώς αυτή η λέξη προέρχεται από το carne, που σημαίνει “κρέας”, και το ρήμα vale, που σημαίνει “περνώ”.
Η περίοδος της Αποκριάς θεωρείται κατεξοχήν περίοδος εκτόνωσης, μια περίοδος κατά την οποία ο άνθρωπος ξεφεύγει από την καθημερινότητά. Τα φαγητά του καρναβαλιού εκφράζουν την ψυχή του κάθε τόπου και συχνά οι ρίζες τους φτάνουν πολύ πίσω στην ιστορία. Στους ρυθμούς του γλεντιού, ετοιμάσαμε μια λίστα με τις ιδιαίτερες γεύσεις που προσφέρονται αυτή την περίοδο σε διάφορα μέρη του κόσμου, για να τα γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

Ελλάδα

Ξεκινάμε με τη χώρα μας και τις γεύσεις που θα γευτείτε την περίοδο της Αποκριάς. Τα κατιμέρια, γλυκά ή αλμυρά, είναι τηγανητή ζύμη γεμιστή με φρέσκια μυζήθρα σε σχήμα κουλουριού ή σε φάκελο. Μια απλή λιχουδιά που την συναντάμε με κάποιες παραλλαγές σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Τα γεμίζουν με ντόπιο τυρί, μέλι, κανέλα, με ξηρούς καρπούς, ή και αποξηραμένα σύκα.

Βραζιλία

To φαγητό του καρναβαλιού είναι αναμφισβήτητα η περίφημη la Feijoada. Είναι ένα τυπικό πιάτο της βραζιλιάνικης κουζίνας και της Πορτογαλίας. Το όνομα feijoada προέρχεται από το feijão, «φασόλι» στα πορτογαλικά και είναι στην πραγματικότητα ένα στιφάδο φασολιών με μοσχάρι και χοιρινό. Σε αυτή τη συνταγή τα ισπανικά λουκάνικα chorizo, τα χοιρινά παϊδάκια και η χοιρινή ωμοπλάτη αποτελούν τη βάση για αυτή το χορταστικό και νόστιμο βραζιλιάνικο πιάτο με αλμυρά και πικάντικα όσπρια.

Αργεντινή

Τα Tamales είναι ένα  ζυμωτό, αμυλούχο και αλμυρό γεύμα με βάση το καλαμπόκι που μαγειρεύεται είτε σε φλοιό από καλαμπόκι είτε σε φύλλο μπανάνας. Τα Tamales είναι συχνά γεμάτα με κρέας, τυρί ή φρούτα ή λαχανικά, ακόμη και τσίλι γίνονται με αλεσμένο καλαμπόκι λευκού χρώματος, όχι ακριβώς αλεύρι, που λέγεται masa de maiz para tamales. Η λέξη tamal (ναι, ο μοναδικός των tamales είναι tamal, όχι ο συχνά που ακούγεται "tamale") προέρχεται από τη γλώσσα Nahuatl (γλώσσα των Αζτέκων) που σημαίνει "τυλιγμένο".

Μάλτα

Το Prinjolata είναι ένα παραδοσιακό κέικ της Μάλτας που θα βρείτε σε κάθε ζαχαροπλαστείο και στους δρόμους της Μάλτας κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού. Το όνομα του κέικ προέρχεται από τον όρο prinjol - κουκουνάρι, που είναι το κύριο συστατικό του κέικ. Σε σχήμα θόλου, το κέικ φτιάχνεται συνδυάζοντας glace κεράσια, φλούδα εσπεριδοειδών και κουκουνάρι είτε με παντεσπάνι είτε με κέικ madeira είτε με θρυμματισμένα μπισκότα. Το συναρμολογημένο κέικ είναι παραδοσιακά διακοσμημένο με μαρέγκα, κρέμα ή γλάσο.

'ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε