4 Παραδοσιακά πιάτα της Ισπανικής κουζίνας.

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023
4%20Παραδοσιακά%20πιάτα%20της%20Ισπανικής%20κουζίνας.

Το ισπανικό φαγητό αναγνωρίζεται συχνά ως μια από τις καλύτερες κουζίνες στον κόσμο η Φιλοσοφία της ισπανικής κουζίνας βασίζεται στην παραδοσιακή σπιτική κουζίνα των Ισπανών. Είναι η απλή αγροτική κουζίνα που τα κύρια συστατικά της είναι το κρεμμύδι,  το σκόρδο, η ντομάτα, η κόκκινη καυτερή πιπεριά, κάποια μπαχαρικά και αρωματικά βότανα τα οποία αφθονούν στην Ισπανική φύση. Σε αυτό το άρθρο, θα επισημάνουμε με γενικό τρόπο τα χαρακτηριστικά ορισμένων τυπικών πιάτων της Ισπανίας.

Gazpacho.

Περιγράφεται ως κρύα σούπα, αν και πιο ακριβής θα ήταν ο χαρακτηρισμός «σαλάτα σε υγρή μορφή».  φτιαγμένη με ωμά λαχανικά που σερβίρεται κρύα. Φτιάχνεται με ντομάτες, σκόρδο, ελαιόλαδο και ξύδι, στα οποία καμιά φορά προστίθεται τριμμένο ψωμί. Προέρχεται από την Νότια Ισπανία, κυρίως την Ανδαλουσία αλλά θα την βρεις παντού στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Οι παραλλαγές είναι άπειρες, συχνά χρωματικές άλλες χωρίς την τομάτα ή το ψωμί που αντικαθίστανται με avocados, αγγούρια, μαϊντανό, καρπούζι, σταφύλια, ζωμό κρέατος, θαλασσινά ή και άλλα συστατικά. 

Migas.

Άλλο ένα παραδοσιακό φαγητό της ισπανικής κουζίνας που θα σε ενθουσιάσει με την απλότητα του. Τα μίγας γίνονται από τριμμένη φρυγανιά/ψωμί που ύστερα τηγανίζεται. Πρόκειται για ένα φαγητό που έφτιαχναν και παίρνανε μαζί τους οι βοσκοί πριν πάνε να βοσκήσουν τα κοπάδια τους. Για την παρασκευή του, χρησιμοποιούνται ψίχουλα ψωμιού που έχουν ξεραθεί για 3-4 μέρες και τηγανίζονται σε λαρδί με λίγο σκόρδο και μυρωδικά.

Patatas bravas.

Πρόκειται για κύβους πατάτας που είναι επικαλυμμένοι και τηγανισμένοι σε πικάντικη σάλτσα.Η σάλτσα μπράβα, όπως αποκαλείται, παίρνει γεύση από την καπνιστή πάπρικα και αψάδα από μια καλή πρέζα πιπέρι καγιέν. H ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα τηγανίζεται μέσα σε μπόλικο λάδι, σε δυνατή φωτιά, χωρίς κρεμμύδι και μόνο στο τέλος αρτύζεται με λίγο καλό ξύδι. Έτσι κρατάει τον φρουτώδη ντοματένιο της χαρακτήρα. Όσο για την αλιόλι, την ισπανική σκορδάτη μαγιονέζα ενδυναμώνει αυτόν τον χαρακτήρα προσθέτοντας μια λεμονάτη φρεσκάδα.

Churros.

Tα churros που παραπέμπουν σε λουκουμαδάκια είναι τα παραδοσιακά σνακ-γλυκίσματα της Ισπανίας. Η συνταγή είναι ιδιαίτερα απλή. Πρόκειται για μία μορφή ζύμης που τηγανίζεται. Όταν τηγανίζεται έχει σχήμα μακρύ σαν «μπαστουνάκι» ή κυκλικό όπως το σουσαμένιο κουλούρι. Η ζύμη είναι ένα μείγμα από αλεύρι, νερό, αλάτι και σε ορισμένες περιπτώσεις λίγη ζάχαρη. Φυσικά, χρησιμοποιείται και λάδι για το τηγάνισμα.  Tα churros σερβίρονται με ζάχαρη και λιωμένη σοκολάτα. Τα αυθεντικά ισπανικά churros δεν περιέχουν γάλα. Παρότι περιέχουν αυγά, δεν φαίνεται καθόλου στην μυρωδιά και τη γεύση τους. Στην Ισπανία σερβίρονται μαζί με μία κούπα ζεστής μαύρης σοκολάτας, μέσα στην οποία τα βουτάμε πριν τα καταναλώσουμε. Οι Ισπανοί, τις περισσότερες φορές, τα προτιμούν σκέτα για πρωινό.

ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε