Η ιστορία του Αγίου Βαλεντίνου.

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023
Η%20ιστορία%20του%20Αγίου%20Βαλεντίνου.

Στις 14 Φεβρουαρίου γιορτάζει ο Άγιος Βαλεντίνος που θεωρείται προστάτης των ζευγαριών και γι' αυτό η συγκεκριμένη ημέρα έχει καθιερωθεί ως η μέρα των ερωτευμένων. Ωστόσο ενώ όλοι γιορτάζουν, ελάχιστοι γνωρίζουν την πραγματική ιστορία του αγίου που έγινε μάρτυρας για τον έρωτα.

Υπάρχουν αρκετοί θρύλοι για την ιστορία του Αγίου Βαλεντίνου, ωστόσο ο επικρατέστερος μιλά για έναν ιερωμένο που έζησε τον 3ος αιώνα υπό την βασιλεία του αυτοκράτορα Κλαύδιου. Τότε, ο τελευταίος είχε απαγορεύσει τους γάμους ανάμεσα σε Ρωμαίους στρατιώτες και γυναίκες Χριστιανές για να μην αποσπάται η προσοχή των αντρών του από τον πόλεμο. Ο Άγιος Βαλεντίνος, όμως τότε πάντρευε στα κρυφά ερωτευμένα ζευγάρια, κάτι που θεωρούνταν έγκλημα σύμφωνα με το θρύλο, ο Βαλεντίνος φυλακίστηκε για το παράπτωμα του μετά από εντολή του αυτοκράτορα.  Όταν ο Κλαύδιος τον ανακάλυψε, τον έκλεισε στη φυλακή και τον καταδίκασε σε θάνατο. Εκεί, ο Βαλεντίνος ερωτεύτηκε την κόρη του δεσμοφύλακα και την ημέρα που θα πέθαινε, στις 14 Φεβρουαρίου, της έστειλε ένα γράμμα αγάπης υπογράφοντας «από τον Βαλεντίνο σου». Πριν τον Βαλεντίνο, οι Ρωμαίοι είχαν μία γιορτή στα μέσα του Φλεβάρη κατά την οποία γιόρταζαν την αρχή της άνοιξης. Στη διάρκειά της, σαν μέρος των εορτασμών, τα αγόρια τραβούσαν ονόματα κοριτσιών τυχαία από ένα κουτί και με αυτό που τους τύχαινε περνούσαν το φεστιβάλ σαν ζευγάρι, ενώ μερικές φορές παντρεύονταν κιόλας. Η πρώτη Ημέρα του αγίου Βαλεντίνου ήταν τη χρονιά 496. Αν και η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνωρίζει μέχρι σήμερα τον Βαλεντίνο ως Άγιο, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία όπου και εκεί βρίσκεται το λείψανο του Αγίου Βαλεντίνου εκτίθεται στην βασιλική εκκλησία Saint Mary in Cosmedin στη Ρώμη. Τον γιορτάζει την ημερομηνία του θανάτου του, δηλαδή στις 14 Φεβρουαρίου.

'ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε