Μύθοι και αλήθειες σχετικά με την διατροφή.

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023
Μύθοι%20και%20αλήθειες%20σχετικά%20με%20την%20διατροφή.

Κατά καιρούς, ακούγονται διάφοροι μύθοι σχετικά με το τι πρέπει να προσέχουμε όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος. Γίνονται ατελείωτες συζητήσεις σχετικά με τον καφέ, το αλκοόλ, τη ζάχαρη, τους υδατάνθρακες, τα λίπη και τις δίαιτες. Ακολουθούν μερικές από τις κορυφαίες αλήθειες αλλά και μύθοι που επικρατούν σχετικά με την απώλεια βάρους. 

Κρέας

Το χοιρινό κρέας εφόσον είναι χωρίς λίπος, είναι παχυντικό;

To χοιρινό κρέας πρέπει να αποφεύγεται απ΄όσους κάνουν δίαιτα αδυνατίσματος, διότι περιέχει λίπος το οποίο δεν είναι ορατό (κρυφό λίπος). Καλύτερα να προτιμούν το μοσχάρι, το κοτόπουλο το συκώτι. Αντίθετα, πρέπει να αποφεύγεται το πρόβειο, το χοιρινό και το βοδινό κρέας.

Τυριά

Το τυρί φέτα είναι το πλέον κατάλληλο για δίαιτα;

Όχι, ως πλέον άπαχα τυριά θεωρούνται το άπαχο ανθότυρο και το cottage. Επίσης τα κίτρινα μαλακά τυριά χωρίς πολύ αλάτι, όπως π.χ. το τυρί τύπου Gouda κ.α. Η φέτα περιέχει περισσότερο λίπος από αυτά.

Χυμοί

προτιμότερο είναι να πίνουμε φρουτοχυμούς ή να τρώμε φρούτα;

Καλύτερα είναι να τρώμε φρούτα διότι τα φρέσκα φρούτα περιέχουν περισσότερες βιταμίνες, φυτικές ίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία σε σχέση με τους χυμούς φρούτων. Ένα ποτήρι με χυμό περιέχει 2-3 φρούτα. Δηλαδή ο χυμός έχει περισσότερη ζάχαρη απ΄ότι ένα φρούτο.

Το αλάτι

Το αλάτι παχαίνει;

Όχι, το αλάτι όπως και οι βιταμίνες δεν περιέχουν θερμίδες. Είναι όμως προτιμότερο να μειωθεί για διάφορους λόγους υγείας  (υπέρταση, οστεοπόρωση, κατακράτηση υγρών κ.α.) Προσοχή: οι υποτασικοί δεν πρέπει να περιορίσουν ή να κόψουν το αλάτι.

Ψάρια 

Τα φρέσκα ψάρια είναι πιο υγιεινά από τα κατεψυγμένα;

Τα φρέσκα ψάρια βεβαίως είναι πιο υγιεινά από τα κατεψυγμένα. Σε περίπτωση όμως που αυτά δεν είναι αρκετά φρέσκα, τότε είναι προτιμότερο να επιλέξουμε τα κατεψυγμένα, μια και τα τελευταία χρόνια ο τρόπος με τον οποίο καταψύχονται και συντηρούνται έχει βελτιωθεί πολύ σε σύγκριση με το παρελθόν. Τα ακριβά ψάρια είναι πιο θρεπτικά από τα φθηνά; Όχι, τα ακριβά ψάρια δεν είναι θρεπτικότερα από τα φθηνά. Καλύτερα είναι τα μικρά φθηνά ψάρια, όπως ο γαύρος, οι σαρδέλες, η αθερίνα κ.α.

Ψωμί - Μακαρόνια

Όταν ακολουθούμε μία δίαιτα αδυνατίσματος, απαγορεύεται να τρώμε ψωμί ή μακαρόνια;

Όχι ακόμη και όταν ακολουθούμε δίαιτα αδυνατίσματος επιτρέπεται να τρώμε έως τρεις λεπτές φέτες ψωμί ολικής αλέσεως την ημέρα. Όσον αφορά στα μακαρόνια επιτρέπεται η κατανάλωση αυτής της τροφής (πιάτο φρούτου) με λίγη κόκκινη σάλτσα. Σημαντικό ρόλο παίζουν αυτά τα οποία συμπληρώνουν συνήθως τα μακαρόνια, όπως το βούτυρο, το τυρί, το ζαμπόν. Αυτά πρέπει να αποφεύγουμε.

 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε