8 μυστικά για τέλεια μελομακάρονα

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022
8%20μυστικά%20για%20τέλεια%20μελομακάρονα


Ζύμη!
 


Η ζύμη για τα μελομακάρονα δεν χρειάζεται υπερβολή στο ζύμωμα. Μια απλή ανάδευση είναι αρκετή ώστε να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και μαλακή. Μην προσθέσετε περισσότερο αλεύρι από την αρχή γιατί μπορεί να σου βγει πολύ σφιχτή η ζύμη. Ρίχνε λίγο- λίγο για να παρακολουθείς πόσο θα χρειαστεί. Από τη στιγμή που θα φτιάξουμε τη ζύμη δεν μπορούμε να την αφήσουμε και να την πλάσουμε αργότερα τη φτιάχνεις -την πλάθεις-την ψήνεις! Δεν περιμένεις λεπτό το πλάσιμο θα πρέπει να γίνει σε σχετικά γρήγορο χρόνο γιατί όση περισσότερη ώρα μένει η ζύμη, τόσο περισσότερο σφίγγει. Προτιμήστε να κάνετε μικρότερη ποσότητα ώστε να μπορείτε να τη διαχειριστείτε σε σωστό χρόνο. Πλάστε τα μελομακάρονα όσο ποιο ομοιόμορφα μπορείτε ώστε να μπορούν να ψηθούν σωστά. Αν δεν είσαστε σίγουροι για το μέγεθος, μπορείτε να ζυγίζετε τα κομμάτια ζύμης πριν τα πλάσετε. 

 

 Ζυγίστε όλα τα υλικά!

 

το πιο σημαντικό! Σωστό μέτρημα των υλικών! Με κούπα η μεζούρα ζύγισε πάντα τα υλικά σου σύμφωνα με τις αναλογίες της συνταγής που ακολουθείς. Σημείωσε ότι τα υλικά πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.



Σωστό ψήσιμο!



Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην θερμοκρασία και το χρόνο ψησίματος. Δεν πρέπει να παραψηθούν αλλά ούτε να μείνουν ωμά. Συνήθως ο χρόνος είναι περίπου 20-25 λεπτά στους 180°C ανάλογα φυσικά με το μέγεθός του. Το χρώμα τους πρέπει να είναι χρυσοκάστανο και όταν σπάσετε ένα θα πρέπει να μην υπάρχει υγρασία ή άψητη ζύμη Αν από την άλλη τα βγάλεις πιο νωρίς από το φούρνο τότε θα γίνουν σα λάσπη! 



Σωστό σιρόπι-σιρόπιασμα!



Το μέλι που θα χρησιμοποιήσεις για το σιρόπιασμα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτόρρευστο. Και αυτό ώστε αν προστεθεί αδιάλυτο να διαποτίσει εύκολα το ζυμάρι. Λεπτόρρευστα μέλια είναι αυτά που προέρχονται από άνθη, καθώς επίσης και κάποια θυμαρίσια.
Σχετικά με το σιρόπιασμα θα πρέπει να αποφασίσετε από την αρχή τι θέλετε να ακολουθήσετε. Κρύο σιρόπι-ζεστά μελομακάρονα ή το αντίθετο. Προσωπικά θα πρότεινα κρύα μελομακάρονα και ζεστό σιρόπι και ο λόγος είναι ότι μπορείτε να φτιάξετε όλα τα μελομακάρονα χωρίς να βιάζεστε και αφού κρυώσουν να ασχοληθείτε με το σιρόπιασμα. Αν ακολουθήσετε τον άλλο τρόπο θα πρέπει να έχετε κρύο το σιρόπι και κάθε δόση μελομακάρονων που ψήνετε να φροντίζετε να την σιροπιάζετε. Αυτό θα σας κουράσει και θα σας μπερδέψει.


Τραγανά!


Το πόσο σιροπιασμένα τα θέλετε εξαρτάται αποκλειστικά από σας. Αν αγαπάτε τα τραγανά θα τα αφήσετε ελάχιστα λεπτά ενώ αν τα θέλετε ζουμερά θα τα αφήσετε περισσότερο αλλά όχι υπερβολικά γιατί κινδυνεύουν να γίνουν πολύ μαλακά.

 


Αλεύρι ή σιμιγδάλι!


Οι συνταγές που προτείνουν μόνο αλεύρι στη ζύμη χρειάζονται περισσότερο χρόνο στο σιρόπι απ’ ότι οι συνταγές που έχουν και σιμιγδάλι για να ρουφήξουν το σιρόπι και στο εσωτερικό τους, χρησιμοποίησε μαλακό αλεύρι και ψιλό σιμιγδάλι.

 


Καρύδια!


Τα καρύδια να είναι φρέσκα. Δοκιμάστε πριν αγοράσεις γιατί πολλές φορές είναι πολυκαιρισμένα με μια πολύ κακή γεύση.



Τα μπαχαρικά!


Η κανέλα και το γαρύφαλλο είναι απολύτως απαραίτητα αλλά δεν πρέπει να είναι υπερβολικά σε ποσότητα γιατί θα έχουν αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιθυμείτε. Αν υπερβάλετε θα πικρίσουν, αν βάλετε ελάχιστα δεν θα δώσουν το άρωμα που πρέπει. Ακολουθήστε πιστά τις ποσότητες που σας δίνει η συνταγή.




ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΡΕΣ:
Αν για κάποιο λόγο δεν προλαβαίνουμε να φτιάξουμε τελευταία στιγμή μελομακάρονα και θέλουμε να τα κάνουμε μέρες πριν τότε μπορούμε να κάνουμε το εξής: Φτιάχνουμε τα μπισκότα και αφού κρυώσουν καλά τα κλείνουμε αεροστεγώς! Δεν τα σιροπιάζουμε. Όταν έρθει ή ώρα να τα σερβίρουμε φτιάχνουμε το σιρόπι, τα μελώνουμε και είναι φρέσκα για φάγωμα! Δεν ξεχνάμε κρύο το ένα-ζεστό το άλλο!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ LETS ΚΑΙ ΤΗΣ COOK

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε