Χριστουγεννιάτικα φαγητά απ'ολο τον κόσμο

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022
Χριστουγεννιάτικα%20φαγητά%20απ'ολο%20τον%20κόσμο

ΗΠΑ!

 

Οι Αμερικανοί πίνουν κάθε Χριστούγεννα ένα περίεργο παχύρευστο ρόφημα που ονομάζουν eggnog.Περιέχει αυγό, γάλα, ρούμι (προαιρετικά), κανέλα και μοσχοκάρυδο. Υπάρχουν όμως κι άλλες συνταγές. Κυκλοφορεί και έτοιμο σε καταστήματα και γίνεται κάθε χρόνο ανάρπαστο.

Επίσης επαναλαμβάνουν το δείπνο του Thanksgiving, με τη γαλοπούλα και τη γέμιση να πρωταγωνιστούν

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα και πίτες (μηλόπιτα, κολοκυθόπιτα, κιμαδόπιτα) σερβίρονται ως επιδόρπιο.

  

Αίγυπτος!

 


Οι Χριστιανοί Αιγύπτιοι συνήθως νηστεύουν τρεις μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Το κυριότερο νηστίσιμο πιάτο αυτές τις μέρες ονομάζεται Kushari. Είναι μακαρόνια, ρύζι και φακές με ένα απόσταγμα ντομάτας που μοιάζει με ξύδι.

 

Ιταλία!

 

Πολλές είναι οι αναφορές στην ιστορία της δημιουργίας του panettone. Ένας από τους θρύλους αναφέρει ότι ο αρτοποιός ενός μεσαιωνικού χωριού τον 15ο αιώνα στην Ιταλία, ονόματι Antonio (Tony), είχε ερωτευτεί την πριγκίπισσα και για να εντυπωσιάσει τους αυλικούς και το βασιλιά αυτοσχεδίασε φτιάχνοντας ένα γλυκό ψωμί με πολλά υλικά, όπως βούτυρο, αυγά, φρούτα, σταφίδες κλπ.

Ο βασιλιάς – λέει ο θρύλος – ενθουσιάστηκε από το ψωμί, κι έτσι του έδωσε το όνομα του δημιουργού του, το ψωμί του Αντώνη, δηλαδή Pane de Tony, απ’ όπου προέκυψε το όνομα Panettone. Δεν γνωρίζουμε αν η ιστορία είχε αίσιο τέλος για τον έρωτα του νεαρού φούρναρη, αλλά τουλάχιστον μας έμεινε στους αιώνες το πολύ ενδιαφέρον αυτό γλύκισμα.

 

Γερμανία!



Ένα από τα πιο παραδοσιακά εδέσματα των Χριστουγέννων είναι το κέικ φρούτων με την μακρόστενη μορφή, το οποίο συνοδεύεται με ζεστό κρασί. Το λεγόμενο Stollen cake πλάθεται πάντα με μια «καμπούρα» (ή αλλιώς εξόγκωμα) η οποία συμβολίζει τις καμήλες που μετέφεραν τους Μάγους στον Ιησού.



Σουηδία!



Στη Σουηδία, το “Julbord” ή αλλιώς χριστουγεννιάτικο τραπέζι πρόκειται για 3-course meal, όπου το πρώτο πιάτο είναι ψάρι (συνήθως παστή ρέγκα), το δεύτερο αλλαντικά και λουκάνικα και το τρίτο κεφτεδάκια με πουρέ πατάτας.

Τα γλυκά ψωμάκια σαφράν σε σχήμα πλεξούδα πρωταγωνιστούν με κύριο υλικό το βούτυρο φυσικά!


Αυστραλία!



Χριστούγεννα στην Αυστραλία σημαίνουν εποχιακό ψάρι και καλοκαιρινό φαγητό. Σαλάτες, ψητό κοτόπουλο, φρέσκια pavlova με φρούτα… και φυσικά φρέσκες γαρίδες !

Τα Χριστούγεννα είναι η ιδανική ευκαιρία για outdoor cooking και BBQ, δεδομένου του καλοκαιρινού τους καιρού! Θαλασσινό φαγητό και γαρίδες καλύπτουν το μενού

Το μάνγκο και τα κεράσια είναι επίσης στοιχείο της χριστουγεννιάτικης παράδοσης τους.

 

Πολωνία!


Δεν θα δούμε ψητό μοσχάρι ή γαλοπούλα στο τραπέζι την παραμονή των Χριστουγέννων στην Πολωνία αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για μια μέρα χωρίς κρέας. Το δείπνο ονομάζεται Wiglia και ξεκινά όταν εμφανίζεται το πρώτο αστέρι στον ουρανό. Κανείς δεν επιτρέπεται να φάει έως ότου όλα τα μέλη της οικογένειας έχουν σπάσει μαζί τις χριστουγεννιάτικες γκοφρέτες και έχουν ανταλλάξουν ευχές για καλή υγεία και ευημερία. Παραδοσιακά, για δείπνο σερβίρονται 12 πιάτα, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους 12 Αποστόλους. Αυτά περιλαμβάνουν το πολύ δημοφιλές κόκκινο μπορς με μικροσκοπικά ζυμαρικά, μανιταρόσουπα, κυπρίνο, ρέγγα, pierogi, κοκκινιστό ξινολάχανο, ρολά λάχανου, kutia (πουτίγκα με μούρα σίτου), μελόψωμο, κέικ παπαρουνόσπορου και αποξηραμένα φρούτα.

 


Ουκρανία! 

 

Οι Ορθόδοξοι και οι Ρωμαιοκαθολικοί Χριστιανοί στην Ουκρανία έχουν παραδοσιακά δύο διαφορετικά χριστουγεννιάτικα δείπνα. Το πρώτο είναι ένα σαρακοστιανό δείπνο, το οποίο γίνεται στις 6 Ιανουαρίου και αποτελείται από πιάτα χωρίς κρέας. Το δεύτερο είναι ένα εορταστικό χριστουγεννιάτικο δείπνο στις 7 Ιανουαρίου. Αυτό το δείπνο έχει συνήθως 12 πιάτα που αντιπροσωπεύουν τους 12 μαθητές του Ιησού, πολλά από τα οποία είναι αυθεντικά ουκρανικά φαγητά. Το Kutya είναι το πιο δημοφιλές και σημαντικό χριστουγεννιάτικο πιάτο και ήταν ένα δημοφιλές τελετουργικό φαγητό ακόμη και πριν αρχίσει ο Χριστιανισμός. Πρόκειται για μαγειρεμένο χυλό σιταριού, αναμεμειγμένο με παπαρουνόσπορους, μέλι και σταφίδες, συμβολίζοντας τον πλούτο και την εκτίμηση για μια επιτυχημένη περίοδο συγκομιδής.

'ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε