Μέλι

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014
Μέλι%20

Μέλι

Στο σημερινό μας θέμα θα γίνει αναφορά σε ένα από τα πιο πλούσια σε διατροφική αξία και φυσικό προιόν , το μέλι. Είναι ένα αρκετά παχύρευστο υγρό συνήθως το οποίο περιέχει περίπου 80% φυσικά σάκχαρα (φρουκτόζη και δεξτρόζη) και λόγω της χαμήλης υγρασίας του (περι του 15%) δεν ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Εδω αξίζει να πούμε πως το μέλι είναι ίσως το μοναδικό τρόφιμο που δεν "χαλάει", δεν πρόκειται δηλάδη εφόσον είναι ο τρόπος παραγωγής του όσο πιο φυσικός γίνεται και χωρίς προσμίξεις (νερό, ζάχαρη, και άλλα συντηρητικά) να γίνει ακατάλληλο προς βρώση.

Το μέλι έχει αποδειχθεί πως έχει πολλαπλά ωφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό, τόσο από την κατανάλωση του όσο και από την χρήση του ως επουλωτικό σε δερματικές εξελκώσεις (πληγές) και εγκαύματα. Η κατανάλωση του μελιού βοηθάει σε στομαχικές διαταραχές, δυσκοιλιότητα, αναιμία. Επίσης η μακροχρόνια χρήση του δίνει ενέργεια στον οργανισμό και για αυτον τον λόγο συνιστάται ιδιαίτερα να το πίνουμε η τρώμε ανάλογα τις προτιμήσεις το πρωί. Όσον αφορά τις επουλωτικές του ιδιότητες έχουν γίνει μελέτες που έχουν αποδείξει τις εξαιρετικές του ιδιότητες ως επουλωτικό-αντιμικροβιακό σε πληγές η εγκαύματα. Χρησιμοποιήθηκαν αποστειρωμένες γάζεις εμποτισμένες με μέλι οι οποίες τοποθετήθηκαν πάνω στο δέρμα στο σημείο με την πληγη-έγκαυμα με εξαιρετικα και γρήγορα αποτελέσματα. 

Το μέλι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως γλυκαντική ουσία σε αντικατάσταση της ζάχαρης η των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών. Ο συνδυασμός μελιού - χυμός λεμονιού η lime (φυσικός χυμός) - κανέλα είναι ένας εύγευστος χυμός με αντιοξειδωτικές λιποδιαλυτικές ιδιότητες.

Το μέλι ανάλογα με το φυτό από το οποίο έχει γίνει μπορεί να "ζαχαρώσει". Στην περίπτωση που αυτό συμβεί το επαναφέρουμε βάζοντας το σε χλιαρό νερο (όχι πολύ ζεστό καταστρέφονται τα θετικα του στοιχεία). 

Κλείνοντας το άρθρο πρέπει να αναφέρω πως η χρήση του δεν επιτρέπεται για μωρά κάτω του 1 έτους.

Γράφει ο Σπυρίδων Σαραφίδης ειδικευόμενος ιατρός αναισθησιολογίας

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε