Ξηροί Καρποί

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014
Ξηροί%20Καρποί

Ξηροί Καρποί

Το σημερινό (και ουσιαστικά 1ο θέμα όσον αφορά την διατροφή) θα είναι για τους ξηρούς καρπούς. Αποτελούν ένα πολύ υγιεινό και παράλληλα εύχρηστο σνακ διοτί όλοι μπορούμε να φέρουμε στην δουλειά απο το σπίτι μια μικρή σακούλα η ένα άλλο δοχείο με επαρκή ποσότητα ξηρών καρπών. 

Γενικά όλοι οι ξηροί καρποί βοηθούν στην καταπολέμηση και πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, βελτιώνουν θετικά τις τιμές των λιπιδίων στο αίμα, βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία της πέψης, συμβάλλουν στην ρύθμιση του σακχάρου ενώ έχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση.

Ειδικά τώρα θα κάνουμε αναφορά στα φουντούκια, τα καρύδια, τα αράπικα φυστίκια και τα αμύγδαλα.

Τα φουντούκια είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος μεσω της μείωσης της LDL και την αύξηση της HDL χοληστερόλης. Επίσης είναι πλούσια σε μαγγάνιο, ένα ιχνοστοιχείο με αξιόλογη αντιοξειδωτική δράση. Μια χούφτα περιέχει περιπου 170-180 θερμίδες. Τα 100γρ έχουν 9.645 ORAC (τιμή μέτρησης αντιοξειδωτικης ιδιότητας)

Τα καρύδια είναι μια εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών. Μια χούφτα καρύδια περιέχει περίπου 180-190 θερμίδες και 2-3 γραμμάρια ω-3. Οι πλούσιες αντιοξειδωτικές ουσίες των καρυδιών (100γρ 13.451 ORAC) συμβάλλουν σημαντικά στην αναστολή της οξείδωσης της LDL (κακής) χοληστερόλης.

Τα φυστίκια με την σειρά τους έχουν και αυτά αντιοξειδωτική δράση όχι όμως τόσο μεγάλη όσο οι προαναφερόμενοι ξηροί καρποί (100γρ 3.166 ORAC μονάδες). Παρόλαυτα αποτελούν μια πλούσια πηγή πρόσληψης 2 βιταμινών (Νιασίνη και Φυλλικό οξυ). Οι συγκεκριμένες βιταμίνες συμβάλλουν αντίστοιχα στην καλή λειτουργία της μνήμης, έλεγχο λιπιδίων στο αίμα η νιασίνη και αποφυγή γεννητικών ανωμαλιών στις εγκύους, μείωση εγκεφαλικών και στεφανιαίων επεισοδίων το φυλλικό οξύ. Μία χούφτα περιέχει περίπου 155-165 θερμίδες.

Τα αμύγδαλα τέλος είναι επίσης μια πάρα πολύ καλή πηγή των λεγόμενων καλών λιπαρών (μονοακόρεστα) τα οποία αναφέραμε παραπάνω πως συμβάλλουν στον οργανισμό. Επίσης περιέχουν βιταμίνη Ε (η βιταμίνη της ομορφιάς) η οποία βοηθάει να διατηρείται το δέρμα σε καλή κατάσταση από τις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου και παρέχει αντιγηραντικές ιδιότητες. Εκτός από της καλλωπιστικές όμως ιδιότητες, εμποδίζει την δημιουργία της στεφανιαίας νόσου των αθηρωματικών πλακών και συμβάλλει στην ρύθμιση της χοληστερόλης. Μια χούφτα αμύγδαλα περιέχει 160-170 θερμίδες και έχει 4.454 μονάδες ORAC.

Συμπερασματικά λοιπόν τους ξηρούς καρπούς πρέπει να τους εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή (εκτός αν έχουμε αλλεργία η δυσανεξία σε ένα η περισσότερα είδη) είτε ως σνακ είτε στο πρωινό μας είτε σε κάποια σαλάτα. Καλό θα είναι να τους καταναλώνουμε όσο πιο κοντα στην φυσική τους κατάσταση ώστε να μην αλλοιώνονται και χάνουμε τα πολύτιμα συστατικά που έχουν να μας προσφέρουν.

Σημείωση: Το ποσοτικό «χούφτα» χρησιμοποιήθηκε εσκεμμένα διότι αποτελλεί την συνιστώμενη ημερήσια προσληψη η οποία είναι περίπου 30 γραμμάρια.

Γράφει ο Σαραφίδης Σπυρίδων  ειδικευόμενος ιατρός αναισθησιολογίας .

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε