Μύθος: η μαργαρίνη είναι μια πλαστική ουσία

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014
Μύθος:%20η%20μαργαρίνη%20είναι%20μια%20πλαστική%20ουσία

Πραγματικότητα:  Όλα τα υλικά αποτελούνται από μόρια, συμπεριλαμβανομένων της μαργαρίνης, αλλά έχει μία πολύ διαφορετική σύνθεση μ’αυτή του πλαστικού. Το πλαστικό είναι σχεδόν αποκλειστικά πολυμερές μεγάλου μοριακού βάρους, εξ ου και η ονομασία πολλών εξ αυτών φέρει το πρόθεμα πολυ- και που μπορεί να περιέχουν πρόσθετα, οργανικά ή μη που να διαμορφωθούν, για βελτίωση των ιδιοτήτων τους (μηχανική αντοχή, εμφάνιση, χρώμα κλπ). Είναι συνήθως συνθετικά και προέρχονται κυρίως από αργό πετρέλαιο, αλλά μπορούν να κατασκευαστούν και από φυσικά υλικά (ξύλο, καλαμπόκι, σάκχαρα κ.α). Στην πραγματικότητα ένα από τα πρώτα πλαστικά κατασκευάστηκε από γάλα το 1800 μ.Χ.


Ο ισχυρισμός ότι η μαργαρίνη είναι πλαστική ουσία έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, τουλάχιστον από το 2003. Το ότι πλησιάζει η μαργαρίνη στη χημική σύσταση με το πλαστικό (αν είχε ένα μόριο ακόμα θα ήταν πλαστικό), δεν σημαίνει ότι είναι πλαστική ουσία. Το νερό (H2O) έχει ένα μόριο διαφορά από το υπεροξείδιο του υδρογόνου (Η2Ο2) και συνεπώς δεν σημαίνει ότι το νερό είναι υπεροξείδιο του υδρογόνου (λευκαντικό). Το αλάτι (NaCl) διαφέρει ένα μόριο από το άνυδρο υγρό χλώριο (Cl2)  (αέριο χλώριο).  Ο άνθρακας (C) έχει ένα μόριο διαφορά από το μονοξείδιο του άνθρακα (CO). Ένα μόριο επιπλέον και με διαφορετική δομή, έχει ως αποτέλεσμα ένα εντελώς διαφορετικό προϊόν.


Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα από τα συστατικά μαργαρίνης είναι από φυσικές πηγές. Παρασκευάζεται κυρίως από φυτικά έλαια σπόρων (αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο, κραμβέλαιο), νερόγάλα και αλάτι. Με την ανάδειξη των ευεργετικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου στη διατροφή τα τελευταία χρόνια παράγεται μαργαρίνη με προσθήκη ελαιολάδου που δεν ξεπερνά το 30% επί του συνόλου των φυτικών λιπών. Αυτό  που πρέπει να προσέξετε στις μαργαρίνες είναι τα τρανς λιπαρά. Η υδρογόνωση ως διαδικασία παραγωγής μαργαρινών είναι πλέον λιγότερο συχνή, λόγω των τρανς κορεσμένων λιπαρών που δημιουργεί, τα οποία θεωρούνται τα πλέον επικίνδυνα για την υγεία λιπαρά. Για αυτό το λόγο θα πρέπει πάντα να διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων αυτών και να επιλέγετε μαργαρίνες χωρίς τρανς ή κορεσμένα λιπαρά.

how-margarine-made2

πηγή:www.mydiatrofi.gr

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε