Μύθοι: και αλήθειες για το κολλαγόνο

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014
Μύθοι:%20και%20αλήθειες%20για%20το%20κολλαγόνο

Το  κολλαγόνο είναι μία ομάδα από πρωτεΐνες που απαντώνται σε όλους τους πολυκύτταρους οργανισμούς και φυσικά τον άνθρωπο. Είναι το βασικό συστατικόόλων των βασικών δομών που υπάρχουν στο σώμα μας, όπως τα οστά, οι αρθρώσεις, οι μύες, οι τένοντες, το δέρμα και η επιδερμίδα. Κατά μέσο όρο, το κολλαγόνο αντιπροσωπεύει το 30% των πρωτεϊνών που έχει το σώμα μας, ενώ το ποσοστό αυτό αγγίζει το 75% όσον αφορά το δέρμα! Συνεπώς το κολλαγόνο έχει  τεράστια σημασία για την σωστή και εύρυθμη λειτουργία του σώματος. Με απλά λόγια  το κολλαγόνο είναι αυτό που κρατά «κολλημένο» το σώμα μας και δεν το αφήνει να διαλυθεί. Είναι δηλαδή ένα είδος κόλλας (εξ’ ου και το όνομά του) που διατηρεί του ιστούς του σώματος και τα κύτταρά μας «κολλημένα» όπως το τσιμέντο κρατάει τα τούβλα του σπιτιού.


Μετά την ηλικία των 30 ετών η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται κατά 1-1,5% το χρόνο και αυτό έχει εμφανείς συνέπειες, ειδικά στο δέρμα. Άλλες συνέπειες της έλλειψης κολλαγόνου είναι συχνά η κούραση, οι πόνοι και μια γενικότερη μείωση της φυσικής απόδοσης. Πολλές ασθένειες χαρακτηριστικές του γήρατος, όπως η οστεοαρθρίτιδα, είναι στενά συνδεδεμένες με την ποσότητα του διαθέσιμου κολλαγόνου που υπάρχει στον οργανισμό.


Τα τελευταία  χρόνια πολλές εταιρείες  συμπληρωμάτων διατροφής προωθούν το υγρό πόσιμο κολλαγόνο για να εξισορροπήσουμε τη μείωση στη παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα . Επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει  αμφισβητούν την συνεισφορά του κολλαγόνου ως συμπλήρωμα διατροφής. Το κολλαγόνο υπάρχει μόνο στις ζωικές τροφές  (100 γραμμάρια κρέας περιέχουν περιέχουν 6 γραμμάρια κολλαγόνου). Επιπλέον το κολλαγόνο είναι μια αρκετά μεγάλη πρωτεΐνη η οποία σε καμία περίπτωση δεν απορροφάται αν προηγουμένως δεν διασπαστεί στα δομικά της στοιχεία. Οι πρωτεΐνες που τρώμε διασπώνται στο στομάχι και το λεπτό έντερο ενώ το σώμα απορροφά τα δομικά στοιχεία που τις αποτελούν, δηλαδή τα αμινοξέα. Στη συνέχεια τα αμινοξέα χρησιμοποιούνται για να συνθέσουν τις πρωτεΐνες που χρειαζόμαστε, μεταξύ των οποίων και το κολλαγόνο. Άρα δεν έχει σημασία τις πρωτεΐνες τρώμε διότι θα διασπασθούν κατά την πέψη. Αυτό που έχει σημασία είναι να παίρνουμε όλα τααπαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός (το καλύτερο τρόφιμο από αυτής της πλευράς είναι το αυγό). 


Το σώμα ενός υγιούς ανθρώπου που κάνει σωστή διατροφή δεν θα παράγει περισσότερο κολλαγόνο επειδή ο ίδιος καταναλώνει υγρό κολλαγόνο. Οι παραπανίσιες ποσότητεςχρησιμοποιούνται απλά ως θερμίδες. Πάντως η κατανάλωση υγρού, πόσιμου κολλαγόνου δεν είναι κάτι που μπορεί να έχει παρενέργειες, εκτός κι αν κάποιος καταναλώνει ήδη πολλές πρωτεΐνες οπότε έχουμε αύξηση της ουρίας στο αίμα.

Γράφει η 

πηγή: www.mydiatrofi.gr

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε