Παστέλι: ένα υγιεινό σνακ

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014
Παστέλι:%20ένα%20υγιεινό%20σνακ

Το παστέλι αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά γλυκά καιεξαιρετική πηγή ενέργειας (χωρίς να λαμβάνουμε ζάχαρη) απαραίτητη για να αντεπεξέλθουμε στην καθημερινή σωματική και πνευματική μας δραστηριότητα. Το παστέλι είναι Ελληνικό παραδοσιακό προϊόν με βάση το σουσάμι και το μέλι. Οι ρίζες του παστελιού ξεκινούν από την Ιλιάδα του Ομήρου.
Το παστέλι, θα σας δώσει άμεσα ενέργεια. Διαθέτει καλή αναλογία λιπαρών και υδατανθράκων. Είναι πλούσιο σεβιταμίνη Εασβέστιοφώσφοροκάλιομαγνήσιο καισίδηρο. Η σημαντικότερη ίσως ιδιότητά του είναι τα αντιοξειδωτικά που περιέχει και που βασίζονται στη σύσταση του σησαμιού. Το σουσάμι περιέχει πρωτεΐνες και το αμινοξύ τρυπτοφάνη το οποίο έχει καταπραϋντική δράση στο νευρικό σύστημα. Επιπλέον, το σουσάμι αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, από τις καλύτερες ανάμεσα στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα. Το μέλι, από την άλλη πλευρά, παρέχει υδατάνθρακες που ο οργανισμός χρησιμοποιεί άμεσα για να παράγει έργο.
Το παστέλι περιέχει φυτικές ίνες, σε ποσοστό που ανέρχεται στο 6,8% και έχει το λιγότερο νάτριο (αλάτι- 20 mg/100 γρ.) σε σχέση με άλλα σνακ, που περιέχουν κατά μέσο όρο 10 φορές περισσότερο νάτριο.
Περιέχει υψηλό ποσοστό λιπιδίων, όμως η χοληστερόλη απουσιάζει και τα κορεσμένα λιπαρά οξέα είναι χαμηλά, ενώ προέχουν τα μονοκόρεστα και τα πολυακόρεστα. Από τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα επικρατούν το λινελαϊκό και το λινολινικό, τα οποία είναι απαραίτητα λιπαρά οξέα που ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει, αλλά τα προμηθεύεται από τα λιπίδια του φυτικού βασιλείου.

Εκτός από παστέλι με σουσάμι που είναι η αυθεντική και παραδοσιακή συνταγή, υπάρχουν και παστέλια με αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης ή συνδυασμός αυτών.

Διατροφική σύνθεση παστελιού ανά μερίδα (15 γραμμαρίων)

 

Πρωτεΐνες

Λιπίδια

Υδ/κες

Φυτ.Ίνες

Χοληστερίνη

Νάτριο

θερμίδες

  γρ. γρ. γρ. γρ. mg mg Kcal
Παστέλι με σουσάμι 1,3 4,1 6,7 0,5 0 3 69
Παστέλι αμυγδάλου 1,7 3,9 10,6 0,8 0 6 84
Παστέλι με φιστίκια 1,8 3,3 7,5 0,5 0 2 66

 

Το παστέλι έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Μπορείτε να το απολαύσετε ως σαν αρκεί να μεσολαβούν 3-3,5 ώρες από το κυρίως γεύμα σα. Πολύ καλή εναλλακτική πρόταση, αν δεν προλαβαίνετε να φάτε κάποιο άλλο σνακ. Δυστυχώς το παστέλι δεν είναι πολύ γνωστό στο καταναλωτικό κοινό για την θρεπτική του αξία, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή του να μην έχει τη θέση που θα του αξίζει.

πηγή: www.mydiatrofi.gr

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε