Οι χορτοφάγοι τι τρώνε; Πως να ταΐσετε ένα χορτοφάγο

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014
Οι%20χορτοφάγοι%20τι%20τρώνε;%20Πως%20να%20ταΐσετε%20ένα%20χορτοφάγο

Είναι έξι το απόγευμα. Οι καλεσμένοι σας θα αρχίσουν να έρχονται σε λιγότερο από μία ώρα. Και τότε μια φίλη τηλεφωνεί και ανακοινώνει ότι θα φέρει στο δείπνο και τον καινούριο της φίλο που είναι χορτοφάγος!

Ένα βράδυ η έφηβη κόρη σας, σας ανακοινώνει ότι θα γίνει χορτοφάγος και δεν θα τρώει πλέον κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά ή αυγά.

Ουπς!

Αυτό σας καταστρέφει όλη την οργάνωση! Οι χορτοφάγοι τι τρώνε; Θα αρχίσει να διαμαρτύρεται για τα δικαιώματα των ζώων καθώς οι καλεσμένοι θα τρώνε τα γιορτινά εδέσματα; Θα περιμένει ένα πλήρες ξεχωριστό γεύμα;

Καταρχήν χαλαρώστε, ακόμα κι αν δεν γνωρίζετε αρκετά για την μαγειρική για χορτοφάγους. Το να μαγειρεύετε για χορτοφάγους είναι πολύ εύκολο, και θα γίνει ακόμα περισσότερο μόλις ολοκληρώσετε την ανάγνωση αυτού του άρθρου.

Πάντα υπάρχουν αρκετά χορτοφαγικά γεύματα στο μενού μας και σίγουρα υπάρχουν τρόφιμα που δεν είναι κρέας στο ψυγείο.

Όπως υπαινίσσεται και η ίδια η λέξη, οι χορτοφάγοι τρώνε λαχανικά, αλλά η κουζίνα τους είναι απεριόριστη και συναρπαστική. Με μερικές απλές συμβουλές, κάθε γεύμα σας μπορεί να φιλοξενήσει ένα χορτοφάγο, ασχέτως αν σας ενημέρωσαν τα τελευταία 5 λεπτά.

Για αρχή, ας δούμε τι ακριβώς σημαίνει χορτοφάγος. Μερικοί χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους χορτοφάγους αλλά τρώνε ψάρια ή κοτόπουλο, ενώ άλλοι είναι πιο αυστηροί στις διατροφικές επιλογές τους.

Γλωσσάρι χορτοφαγίας

  • Θαλασσινό-χορτοφάγος (Pescetarian):

Είναι ο χορτοφάγος που δεν τρώει κρέας αλλά τρώει θαλασσινά και ψάρια

  • Εύκαμπτο-χορτοφάγος (Flexitarian):

Μια πολύ μοδάτη λέξη για αυτό που κάποιοι χαρακτηρίζουν σαν ημι-χορτοφάγος. Αναφέρεται στα άτομα που δεν είναι αποκλειστικά χορτοφάγοι αλλά τρώνε αρκετά χορτοφαγικά γεύματα την εβδομάδα, και επιλέγουν πόσο συχνά και τι είδους κρέας θα καταναλώσουν (όπως κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής)

  • Χορτοφάγος:

Χαρακτηρίζεται κάποιος που δεν καταναλώνει κρέας, πουλερικά, κυνήγι, ψάρια, θαλασσινά ή προϊόντα κρέατος όπως  ζωμό, σάλτσα, λιπαρά, ή τρόφιμα μαγειρεμένα με κρέας. Ένας χορτοφάγος μπορεί ή μπορεί να μην καταναλώνει ζωικά προϊόντα όπως αυγά ή γαλακτοκομικά (οι αυγο-χορτοφάγοι τρώνε αυγά, οι lacto-vegetarian καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και οι γαλακτο-αυγο-χορτοφάγοι καταναλώνουν και αυγά και γαλακτοκομικά).

  • Αυστηρά-χορτοφάγος (Vegan):

Χαρακτηρίζεται ο αυστηρά χορτοφάγος που δεν καταναλώνει οτιδήποτε προέρχεται από ζώα, ούτε κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά, μέλι ή άλλα ζωικά προϊόντα.

Πως να ταΐσετε ένα χορτοφάγο: Τα πρέπει και τα μη

  • Να είστε ειλικρινείς

Μην προσπαθήσετε να κρύψετε κρέας, ζωμό ή θαλασσινά στο γεύμα ενός χορτοφάγου. Εάν βάλετε μπέικον στη σαλάτα με μπρόκολο, ζωμό κοτόπουλου στο ρύζι, ή λαρδί στην πίτα πείτε το στους καλεσμένους σας.

  • Καλέστε τους

Μην αποφεύγετε να τους καλέσετε με φτηνές δικαιολογίες ότι δεν θα αισθανότανε άνετα κλπ. Ακόμα και η έλλειψη χορτοφαγικών φαγητών δεν θα χαλάσει τη διασκέδαση εάν η ατμόσφαιρα είναι θερμή.

  • Μην απολογείστε

Εσείς τρώτε κρέας. Κάποιοι δεν τρώνε. Δεν χρειάζεται να απολογείστε σε κάποιον χορτοφάγο επειδή τρώτε κρέας.

  • Μην το κάνετε μεγάλο θέμα

Οι χορτοφάγοι έχουν πολλούς λόγους που δεν τρώνε κρέας, και κάποιοι από αυτούς δεν αποτελούν κατάλληλο θέμα για συζήτηση σε κάποιο τραπέζι ή σε κάποιο πάρτυ. Καλύτερα να αφήσετε αυτή τη συζήτηση για κάποια άλλη στιγμή.

 

 

  • Μην φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις

Ρωτήστε τι φαγητά προτιμάει ο καλεσμένος σας. Πιθανόν να ανακαλύψετε μια καινούρια σειρά αγαπημένων πιάτων ή να προωθήσετε ένα χορτοφαγικό έδεσμα από συνοδευτικό σε κυρίως πιάτο!

  • Προτείνετε στον καλεσμένο σας να φέρει ένα πιάτο!

Οι περισσότεροι χορτοφάγοι μαγειρεύουν για τον εαυτό τους. Αφήστε τους να φέρουν κάποιο πιάτο και να το μοιραστούν. Οι περισσότεροι μπορεί να το κάνουν χωρίς να προλάβετε να τους το προτείνετε.

  • Μην προσβληθείτε εάν φέρει φαγητό μαζί του

Οι περισσότεροι χορτοφάγοι δεν θέλουν να επιβαρύνουν τον οικοδεσπότη με τις διατροφικές τους επιλογές. Συχνά φέρνουν κάτι το οποίο μπορούν να φάνε και να το μοιραστούν με τους υπολοίπους, οπότε μην το πάρετε προσωπικά.

  • Μαγειρέψτε αρκετό φαγητό

Σιγουρευτείτε ότι υπάρχει αρκετό φαγητό για όλους για να δοκιμάσουν (γιατί θα το κάνουν) και οι χορτοφάγοι να μπορούν να πάρουν δεύτερο πιάτο.

Πέρα από το μπρόκολο: Συμβουλές στο πως θα μαγειρέψετε

Θεωρείστε το γεύμα σας σαν «Κάντο μόνος σου». Ξεχωρίστε όλες τις σάλτσες και τα συνοδευτικά σε διαφορετικά πιάτα ώστε ο καθένας να επιλέξει αν το πιάτο του θα είναι ελεύθερο λακτόζης, μπαχαρικών, ή απλά χορτοφαγικό.

Τι θα λέγατε για ένα μπουρίτο μπαρ; Μαγειρέψτε σόγια, ή σοτάρετε κρεμμύδια, πιπεριές και μανιτάρια. Τι λέτε για ένα μπουφέ ζυμαρικών; Σερβίρετε ζυμαρικά, σοταρισμένα λαχανικά, λουκάνικα, ή ψητό κοτόπουλο για τους κρεατοφάγους, σάλτσα και τυρί και αφήστε τον καθένα να δημιουργήσει το πιάτο του. Ή πίτσα πάρτυ; Φτιάξτε ή αγοράστε ζύμη πίτσας και αφήστε τον καθένα να δημιουργήσει την δικιά του. Τα παιδιά θα το λατρέψουν!

Χρησιμοποιείστε ξεχωριστά σερβίτσια, σκεύη και μαχαιροπίρουνα. Αυτός είναι ένας καλός κανόνας για την κουζίνα γενικά. Ποτέ μην βάζετε μαγειρεμένο φαγητό σε πιάτο ή μπολ που υπήρχε πριν ωμό κρέας και χρησιμοποιείστε διαφορετικές σανίδες κοπής και μαχαίρια για λαχανικά, κρέας και πουλερικά.

Περισσότερες ιδέες για αυτούς που έχουν ένα χορτοφάγο στο σπίτι

  • Μάθετε που κρύβετε το κρέας

Πολλές φορές το κρέας κρύβεται σε τροφές που δεν υποψιαζόμαστε. Πολλά κοινά τρόφιμα περιέχουν κρέας ή θαλασσινά: το ντρέσινγκ σιζαρ, το ται κάρυ και πολλά ασιατικά πιάτα (σάλτσα ψαριού) και πολλές κονσέρβες  με σούπες λαχανικών (ζωμός από μοσχάρι ή κοτόπουλο)

  • Οι σαλάτες είναι υπέροχες

Σερβίρετε μια μεγάλη πράσινη σαλάτα πριν ή μαζί με το γεύμα, το οποίο αποτελεί υγιεινή επιλογή για όλους. Με μερικά βραστά αυγά ή μια χούφτα καρύδια, η σαλάτα αυτή μπορεί να αποτελέσει ορεκτικό για τους χορτοφάγους.

  • Που είναι το βοδινό;

Προσπαθήστε να προσφέρετε ένα ισορροπημένο γεύμα. Οι χορτοφάγοι πρέπει να είναι δημιουργικοί για να λάβουν την επαρκή ποσότητα πρωτεϊνών, ασβεστίου και θρεπτικών συστατικών. Βοηθήστε τους σερβίροντας ένα ισορροπημένο γεύμα με φυτικές πρωτεΐνες (αρακά, μαύρα φασολιά ή φακές) που θα αντικαταστήσουν την θέση του κρέατος. Αυτά ενισχύουν την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, γεμίζει ενέργεια και βοηθάει στην ολοκληρωτής ενός γεύματος. Τα φασόλια και τα όσπρια είναι  ο φτηνός και εύκολος τρόπος να εισάγετε φιλικά στους χορτοφάγους πιάτα στο γεύμα σας.

  • Αυγά

Τα αυγά είναι εύκολα και γρήγορα να μαγειρευτούν. Ομελέτα, βραστά, μάτια, μπορούν να αποτελέσουν χορτοφαγικό ορεκτικό. Δοκιμάστε μια χορτοφαγική ομελέτα ή πίτα.

  • Προσανατολιστείτε στην εύκαμπτο-χορτοφαγία

Μια φορά την εβδομάδα δοκιμάστε κάτι νέο όπως τοφού, seitan (υποκατάστατο κρέατος που παρασκευάζεται από γλουτένη σιταριού και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες) ή tempeh (ένα υψηλά πρωτεϊνικό γεύμα ινδονησιακής προέλευσης το οποίο παρασκευάζεται από μερικώς μαγειρεμένη σόγια που έχει υποστεί ζύμωση).  Πολλά γνωστά φαγητά μπορούν να είναι και χορτοφαγικά και νόστιμα: λαζάνια, σχεδόν όλα τα ζυμαρικά, τσίλι, μαγειρεμένα γρήγορα σε μεγάλη θερμοκρασία και σούπες (χρησιμοποιείστε ζωμό λαχανικών), όλα μπορούν να μαγειρευτούν χωρίς κρέας.

πηγή:e-diatrofi.org

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε