Σκόρδο: Η δυνατή γεύση με ιδιότητες και πλεονεκτήματα

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014
Σκόρδο:%20Η%20δυνατή%20γεύση%20με%20ιδιότητες%20και%20πλεονεκτήματα

Πίσω από την έντονη γεύση του σκόρδου κρύβεται ένα υγιεινό διατροφικό προφίλ

Το σκόρδο είναι ένας εκπληκτικός τρόπος να προσθέσετε γεύση στην μαγειρική σας χωρίς επιπλέον θερμίδες ή αλάτι. Αλλά γνωρίζατε ότι το σκόρδο προσφέρει κάτι παραπάνω από την έντονη γεύση του; Είναι ένα τόσο σύνηθες και τόσο πολυχρησιμοποιημένο συστατικό που πολύ εύκολα παραβλέπουμε τα υγιεινά οφέλη του. Το σκόρδο ανήκει στο γένος Άλλιο μαζί με τα κρεμμύδια, τα πράσα και τα ασκαλώνια. Όπως η τουλίπα και ο ασφόδελος, το σκόρδο μεγαλώνει  από ένα βολβό κάτω από την γη, και παράγει φύλλα και μίσχο. Ο υπόγειος βολβός, με τις σκελίδες, είναι αυτό που χρησιμοποιείται για πάνω από 6000 χρόνια.

Το σκόρδο κατάγεται από την κεντρική Ασία. Αν και το Γκιρλόυ στην Καλιφόρνια θεωρείται η πρωτεύουσα του σκόρδου, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σκόρδου στον κόσμο. Το σκόρδο εμφανίζεται σε πολλές διεθνείς κουζίνες, από τις ασιατικές σάλτσες, μέχρι τις ιταλικές μακαρονάδες και την κλασσική γαλλική σάλτσα αγιολί. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι δίνανε ιδιαίτερη βαρύτητα στο σκόρδο για τα υγιεινά πλεονεκτήματα τους. Σήμερα, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, τονίζει ότι το σκόρδο χρησιμοποιείται ως φάρμακο για πολλές καταστάσεις που αφορούν το καρδιαγγειακό, το αιμοποιητικό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης το σκόρδο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, το σκόρδο πιθανόν να είναι αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται για την υψηλή πίεση, δερματικές μολύνσεις από μύκητες, αθηροσκλήρωση, και καρκινικούς όγκους στο έντερο και το στομάχι.

Ποικιλίες σκόρδου

Το σκόρδο βγαίνει σε δύο ποικιλίες, με το σκληρό λαιμό και τον μαλακό λαιμό. Η ποικιλία με τον μαλακό λαιμό έχει εύκαμπτο κοτσάνι (που μπορεί να πλεχτεί) και μικρότερες σκελίδες, είναι το πιο συχνό σκόρδο από όλες τις ποικιλίες. Το σκόρδο με τον σκληρό λαιμό έχουν ένα φαγώσιμο κοτσάνι ( που ονομάζεται στέλεχος) και μεγαλύτερες σκελίδες.  Οι μικρές φάρμες τείνουν να καλλιεργούν από γενιά σε γενιά εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Αυτές  τις ποικιλίες μπορείτε να τις βρείτε σε μικρά παντοπωλεία.

Υποσημείωση για το επεξεργασμένο σκόρδο

Η αλλισίνη ένα μοναδικό θειούχο συστατικό είναι υπεύθυνη για την πικάντικη γεύση και για μερικά από τα υγιεινά του πλεονεκτήματα. Η αλλισίνη απελευθερώνεται όταν μια σκελίδα σκόρδο ψιλοκόβεται και είναι πιο ισχυρή εφόσον χρησιμοποιηθεί αμέσως μετά το κόψιμο. Για αυτό τον λόγο το επεξεργασμένο σκόρδο που πωλείται σε βαζάκια έχει λιγότερη γεύση και μικρότερη θρεπτική αξία από το φρέσκο. Το προκομμένο σκόρδο είναι συσκευασμένο με λάδι και συντηρητικά όπως κιτρικό και φωσφορικό οξύ. Εφόσον το να κόψουμε και να ξεφλουδίσουμε ένα σκόρδο είναι εύκολη υπόθεση προτείνεται η χρήση του φρέσκου. Είναι πολύ εύκολα να καλλιεργήσουμε σκόρδο και στο σπίτι μας.

Αγορά και αποθήκευση του σκόρδου

Προτιμήστε τα σκόρδα που δεν είναι χτυπημένα και έχουν άθικτο το περιτύλιγμα τους. Επιλέξτε σκόρδα με μεγάλες σκελίδες καθώς είναι πιο εύκολο να ξεφλουδιστούν. Το σκόρδο μπορεί να αποθηκευτεί σε δροσερό και σκοτεινό σημείο μέχρι 3 με 6 μήνες.

Μαγείρεμα του σκόρδου

Το σκόρδο μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο. Το μαγείρεμα μειώνει την οσμή (και την μυρωδιά σκόρδου στην αναπνοή μας). Για να προετοιμάσετε το σκόρδο για μαγείρεμα, αφαιρέστε το περιτύλιγμα τους και το εσωτερικό της κάθε σκελίδας και μετά τεμαχίστε το. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν διαμελίζουμε το σκόρδο ενεργοποιούμε τα ένζυμα του και είναι χρήσιμο να περιμένουμε μερικά λεπτά πριν  το μαγειρέψουμε. Μπορείτε να το αναμίξετε με ελαιόλαδο στο τηγάνι. Το σκόρδο μπορεί και να ψηθεί, με αποτέλεσμα να μαλακώσει, και να έχει γλυκιά καραμελωμένη γεύση.

Σημείωση:

Το σκόρδο επίσης πωλείται και σε σκόνη, το οποίο είναι χρήσιμο για  την παρασκευή σαλτσών και ντρεσινγκ. Η σκόνη σκόρδου δεν αποτελεί καλό υποκατάστατο στο μαγείρεμα. Το τεμαχισμένο σκόρδο, η σκόνη σκόρδο και το αλάτι σκόρδο είναι τρία διαφορετικά συστατικά τα οποία δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται εναλλακτικά. Αποφύγετε το άλας σκόρδου εάν προσέχετε την λήψη αλατιού.

πηγή: e-diatrofi.org

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε