Τυράκια στο πιθάρι

Τυράκια στο πιθάρι Τυράκια στο πιθάρι
20 ΑΤΟΜΑ
00' ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
00' ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
0 ΔΥΣΚΟΛΙΑ
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Σίκινος

Συστατικά

  • 5 κιλά γάλα αιγοπροβάτων ανάμεικτο
  • λίγη πυτιά
  • χοντρό αλάτι

Εκτέλεση

Βάζουμε το γάλα μέσα στην κατσαρόλα, ρίχνουμε  την πυτιά και ανακατεύουμε καλά με το ιδιότυπο σκουπάκι που είναι το κλαδί του ασπάλαθρου. Το αφήνουμε να πήξει μέχρι το κλαδί να μην ανεβαίνει στην επιφάνεια - τόσο πηχτό να είναι το τυρί. Τότε το ανακατεύουμε ξανά με το ασπάλαθρο μέχρι να γίνει πάλι σαν ρευστό. Βουτάμε τα τυροβόλια και τα γεμίζουμε με τυρί. Μαζεύουμε και το παραμικρό πηγμένο τυρί με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας, γεμίζουμε τα τυροβόλια. Τα απλώνουμε πάνω σε κατάλληλο μέρος να στραγγίσουν και μετά βγάζουμε τα τυράκια, που είναι μεγάλα σαν μέτρια γροθιά. Τα αλατίζουμε με χοντρό αλάτι και τα αφήνουμε σε επιφάνεια καλαμένια ή ό,τι άλλο θα τους επιτρέπει να παίρνουν αέρα και να στραγγίζουν. Τα γυρίζουμε κάθε τόσο κι αυτά ξεραίνονται. Για να μη γίνουν σαν πέτρες, τα ρίχνουμε σε πιθαράκι με λάδι και έτσι διατηρούνται σχετικά μαλακά. Είναι κάτι ανάμεσα σε λαδοτύρι και κεφαλοτύρι. Με το τυρόγαλο φτιάχνουμε μυζήθρα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε