Συστατικά
- 1/4 φλιτζανιού ανάλατο βούτυρο
- 230 γρ. μπισκότα με τζίντζερ, θρυμματισμένα
- 1/2 φλιτζάνι χοντροκομμένα πέκαν ή καρύδια
Για τη παρασκευή της γέμισης:
- 1 1/4 φλιτζανιού τυρί μασκαρπόνε
- 3/4 φλιτζανιού τυρί ρικότα
- 2 αυγά, χτυπημένα
- 3 κουταλιές ζάχαρη
- 260 γρ. λευκή σοκολάτα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 1 1/2 φλιτζάνι φρέσκα ή κατεψυγμένα βατόμουρα
Για τη γαρνιτούρα:
- 1/2 φλιτζάνι τυρί μασκαρπόνε
- 1/3 φλιτζανιού τυρί ρικότα
- φλούδες λευκής σοκολάτας
- φρέσκα βατόμουρα, για διακόσμηση
Εκτέλεση
Προθερμένουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου. Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε τα μπισκότα, τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε. Πιέζουμε το μείγμα να απλωθεί ομοιόμορφα στη βάση μιας φόρμας με σούστα 23 εκ.
Για την γέμιση
Σε ενα μπολ χτυπάμε με ξύλινο κουτάλι το μασκαρπόνε και τη ρικότα. Προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά, συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε την ζάχαρη. Χτυπάμε το μείγμα ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη και να γίνει κρεμώδες. Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα σε σιγανή φωτιά σε πυρίμαχο μπολ, πάνω από κατσαρόλα με νερό που βράζει. Την προσθέτουμε στο μείγμα του τυριού, προσθέτουμε τα βατόμουρα και ανακατεύουμε ελαφρώς. Τοποθετούμε το μείγμα στη φόρμα, το απλώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε περίπου 1 ώρα ή ώσπου να πήξει. Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε το τσιζκέικ στο φούρνο να κρυώσει και να πήξει τελείως. Ανοίγουμε το στεφάνι της φόρμας και το μεταφέρουμε προσεκτικά σε πιατέλα.
Για την γαρνιτούρα
Αναμειγνύουμε σε μπολ το τυρί μασκαρπόνε και τη ρικότα. Απλώνουμε το μείγμα πάνω στο τσιζκέικ. Γαρνίρουμε με φλούδες σοκολάτας και βατόμουρα.