Συστατικά
- 50 γρ. λευκή σοκολάτα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 1 κουτί γάλα, ζαχαρούχο
- 1 κουταλιά εσάνς βανίλιας
- 1 1/2 κουταλάκι χυμό λεμονιού
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 1/2 φλιτζάνι φουντούκια ή πέκαν, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
- 180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 3 κουταλιές ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 60 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα πολυτελείας, για γαρνιτούρα
Εκτέλεση
Καλύπτουμε μια τετράγωνη φόρμα 20 εκ. με αλουμινόχαρτο και το αλείφουμε ελαφρώς με λάδι. Λιώνουμε την λευκή σοκολάτα μαζί με το γάλα σε μπεν μαρί, ώσπου το μείγμα να γίνει λείο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την βανίλια, τον χυμό λεμονιού, το αλάτι και αν θέλουμε, τους ξηρούς καρπούς. Απλώνουμε στην φόρμα το μισό μείγμα και το τοποθετούμε για 15 λεπτά στο ψυγείο. Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα με το βούτυρο, ανακατεύοντας ώσπου το μείγμα να γίνει λείο. Αποσύρουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το ρίχνουμε πάνω από τη στρώση της λευκής σοκολάτας. Το τοποθετούμε στο ψυγείο για 15 λεπτά ώσπου να πήξει. Ζεσταίνουμε ελαφρώς το υπόλοιπο μείγμα λευκής σοκολάτας και το ρίχνουμε πάνω στο μείγμα της κουβερτούρας. Ισιώνουμε την επιφάνεια και το βάζουμε 2-4 ώρες στο ψυγείο, για να πήξει. Με τη βοήθεια του αλουμινόχαρτου βγάζουμε το φατζ από τη φόρμα και το ακουμπάμε στον πάγκο. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, με ενα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε το φατζ σε 24 τετράγωνα και το κάθε τετράγωνο σε δύο τρίγωνα. Λιώνουμε την κουβερτούρα πολυτελείας σε μπεν μαρί. Την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και ραντίζουμε με τέτοιον τρόπο τα τρίγωνα, ώστε να μοιάζει με σταγόνες βροχής.