Τοπίκι

Τοπίκι Τοπίκι
0 ΑΤΟΜΑ
00' ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
00' ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
0 ΔΥΣΚΟΛΙΑ

Συστατικά

Για τη ζύμη:

  • 2 ποτ. ρεβύθια ξεφλουδισμένα
  • 2 πατάτες βραστές
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση:

 

  • 2  κιλά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 350 γρ. ταχίνι
  • 50 γρ. κουκουνάρια
  • 50 γρ. σταφίδες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • κανέλα
  • ζάχαρη
  • μια δεσμίδα τετράγωνες γάζες 15x15 εκ.
  • κλωστή

Εκτέλεση

Μουσκεύουμε αποβραδίς τα ρεβύθια με 1 κουταλιά σούπας αλάτι. Το ίδιο βράδυ βράζουμε τα κρεμμύδια για τη γέμιση σε χαμηλή φωτιά και τα αφήνουμε να στραγγίζουν. Την επομένη βράζουμε και σουρώνουμε τα ρεβύθια. Στη συνέχεια πολτοποιούμε τα ρεβίθια μαζί με τις πατάτες και ένα κρεμμύδι φτιάχνοντας μια ομοιογενή ζύμη. Πολτοποιούμε τα βρασμένα κρεμμύδια της γέμισης και προσθέτουμε ταχίνι, αλατοπίπερο, κανέλα, ζάχαρη, κουκουνάρια, σταφίδες και ανακατεύουμε καλά τη γέμιση. Βάζουμε στο τραπέζι τη ζυμη, τη γέμιση και τις γάζες. Για να φτιάξουμε τα τοπίκια, παίρνουμε 2 κουταλιές από τη ζυμη και ανοίγουμε με το χέρι ένα χοντρό στρογγυλό φύλλο, μεγάλο όσο η παλάμη μας. Βάζουμε στο κέντρο 1 κουταλιά της σούπας γέμιση. Διπλώνουμε το φύλλο από τις τέσσερις πλευρές, το τοποθετούμε μέσα στη γάζα, προσέχοντας να μη χυθεί η γέμιση και δένουμε με κλωστή τη γάζα σαν πουγκί. Βράζουμε νερό στην κατσαρόλα και ρίχνουμε τα τοπίκια για λίγο στο βραστό νερό. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες. Πριν σερβίρουμε, αφαιρούμε τις γάζες. Κάθε τοπίκι έχει το σχήμα μπάλας. Τρώγονται νερόβραστα, κομμένα σε χοντρές φέτες.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε