Συστατικά
Για το φύλλο:
- 5 κούπες αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
- 1/4 της κούπας αραβοσιτέλαιο ή ελαιόλαδο
- 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 2 κρόκοι αυγού
- 1/3 της κούπας νερό, περίπου
Για την γέμιση:
- 2 κούπες αμυγδαλόψιχα, αλεσμένη
- 1 κούπα καρυδόψιχα, αλεσμένη
- 1 κούπα φρυγανιά, τριμμένη
Για το σιρόπι της γέμισης:
- 1 κούπα νερό
- 1 κούπα ζάχαρη
- 3 κουταλιές μέλι
- 2 κουταλιές ανθόνερο
Για το σιρόπι του μελώματος:
- 5 κούπες ζάχαρη
- 5 κούπες νερό
- 1 κούπα μέλι
- 4-5 κουταλιές ανθόνερο
Για το τηγάνισμα:
- Αραβοσιτέλαιο ή ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Για το φύλλο:
Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους πολύ καλά, μέχρι να ασπρίσουν. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Προσθέτουμε τους χτυπημένους κρόκους και το λάδι και ανακατεύουμε, προσθέτοντας τόσο νερό, όσο να γίνει μέτρια ζύμη, ούτε πολύ μαλακή ούτε πολύ σφιχτή. Πλάθουμε την ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε δροσερό μέρος να ξεκουραστεί, για 30 λεπτά περίπου.
Για το σιρόπι της γέμισης:
Βράζουμε το νερό μαζί με την ζάχαρη για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει. Ρίχνουμε το μέλι, αποσύρουμε από την φωτιά και ανακατεύουμε, μέχρι να διαλυθεί τελείως το μέλι. Το αρωματίζουμε με λίγο ανθόνερο.
Για την γέμιση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και τα προσθέτουμε στο σιρόπι.
Ανοίγουμε την ζύμη σε πολύ λεπτά φύλλα και τα κόβουμε σε δίσκους, διαμέτρου 8 εκ. Βάζουμε σε κάθε δίσκο από μια κουταλιά γέμιση και τον διπλώνουμε σε μισοφέγγαρο. Επαναλαμβάνουμε, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Σε βαθύ τηγάνι, βάζουμε να κάψει το λάδι και ρίχνουμε μέσα 2-3 πουγκιά. Όταν χρυσίσουν και από τις δύο πλευρές, τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
Για το σιρόπι του μελώματος:
Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη για 8-10 λεπτά, ρίχνουμε το μέλι, σβήνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσει το μέλι. Το αρωματίζουμε με λίγο ανθόνερο και βουτάμε λίγα-λίγα κρύα τα πουγκιά στο ζεστό σιρόπι, για 1 λεπτό. Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα.