Συστατικά
- σύκα
- σουσάμι
- αμύγδαλα
- κανέλα
- γαρίφαλλο
- ζάχαρη
Εκτέλεση
Παίρνετε όψιμα γινωμένα σύκα και τα ανοίγετε στη μέση. Τα απλώνετε σε μια φαρδιά σανίδα και τα βάζετε να στεγνώσουν στον ήλιο, να ξεραθούν. Μετά τα κόβετε όσο μπορείτε πιο ψιλά και τα ρίχνετε σε μια λεκάνη.
Βράζετε λίγο νεράκι με λίγη ζάχαρη και κανε-λογαρίφαλα κοπανισμένα. Ρίχνετε λίγο απ' αυτό το σιροπάκι στα σύκα να υγρανθούν λιγάκι. Προσθέτετε, αν θέλετε, ψημένο σουσάμι και αμύγδαλα ψημένα και χοντροκομμένα. Ανακατεύετε καλά.
Παίρνετε απ' αυτό το υλικό μια ποσότητα όσο ένα μέτριο μήλο και το πλάθετε μπάλα. Το πατικώνετε να είναι 1,5-2 δάχτυλα χοντρό και το ακουμπάτε πάνω σε λεμονόφυλλα. Το σκεπάζετε με άλλα λεμονόφυλλα κι αφού τα τελειώσετε όλα, τα φυλάτε στο ντουλάπι. Όταν θέλετε να τα σερβίρετε, τα κόβετε φετάκια, στρώνετε μια πιατελίτσα με λεμονόφυλλα και ακουμπάτε τις φετούλες.