Συστατικά
- 2 κιλά σύκα ξερά
- 1/2 κιλό καρύδια ή αμύγδαλα τριμμένα
- 4 κουταλιές σουσάμι
- 3 κουταλιές κανέλα
- φύλλα δάφνης η κλωνάρια βασιλικού
Εκτέλεση
Βάζετε τα σύκα σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα και τα καλύπτετε με νερό, να είναι 3-4 δάχτυλα πιο πάνω από τα σύκα. Τα αφήνετε να μουλιάσουν 4-5 ώρες και μετά τα βάζετε να βράσουν. Προσέξτε πριν τα βάλετε στη φωτιά να υπάρχει αρκετό νερό πάνω από τα σύκα, γιατί αυτά απορροφούν και δεν πρέπει να είναι ακάλυπτα.
Μόλις πάρουν δυο τρεις βράσεις, τα αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε την κατσαρόλα σκεπασμένη για λίγο ή μέχρι να γίνουν χλιαρά.
Τότε βγάζετε τα σύκα με τρυπητή κουτάλα, τα ανοίγετε στη μέση (με κατεύθυνση από το κο-τσανάκι μέχρι τον πάτο) χωρίς να τα χωρίσετε εντελώς.
Έχετε ανακατεμένα σ' ένα μπολ τα αμύγδαλα (ή τα καρύδια), το σουσάμι και την κανέλα, και γεμίζετε το εσωτερικό των σύκων. Κλείνετε τα δύο μισά του σύκου, πιέζετε ελαφρά με τα δάχτυλα και τα αραδιάζετε κοντά κοντά σε ταψί.
Τα ψήνετε σε φούρνο 150°C γύρω στη 1 ώρα, ώστε να στεγνώσουν αλλά όχι να ξεραθούν.
Όταν κρυώσουν, βάλτε τα σε τενεκεδένιο κουτί μαζί με δαφνόφυλλα που δίνουν ωραία μυρωδιά.