

Συστατικά
Για τη ζύμη:
- 110 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
- 110 γρ. νερό χλιαρό
- 80 γρ. ζάχαρη
- λίγο ούζο
- 1 πορτοκάλι (ο χυμός του)
- 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- αλεύρι όσο πάρει
Για τη γέμιση:
- 2 κιλά μήλα καθαρισμένα, σε λεπτές φέτες
- 100 γρ. σταφίδες ξανθές καθαρισμένες και πλυμένες
- 100 γρ. αμύγδαλα
- 220 γρ. ζάχαρη
- λίγο λιωμένο βούτυρο
- 1 κουτ. σούπας κανέλα
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν. Χτυπάμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη μέχρι να ασπρίσει τελείως, προσθέτουμε το ούζο, το πορτοκάλι, το νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και συνεχίζουμε να ρίχνουμε ζυμώνοντας μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή. Ζυμώνουμε πολύ καλά και την ανοίγουμε σε πολύ λεπτό φύλλο. Ραντίζουμε το φύλλο με λιωμένο βούτυρο. Τρίβουμε την αμυγδαλόψιχα, την οποία έχουμε ασπρίσει (την τοποθετούμε για λίγο σε καυτό νερό και αφαιρούμε την φλούδα). Ανακατεύουμε τα μήλα, τις σταφίδες, τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη και την κανέλα. Στρώνουμε κατά μήκος του φύλλου τη γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό. Βουτυρώνουμε εξωτερικά το ρολό με το πινέλο και το τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί. Ψήνουμε το στρούντελ σε μέτριο φούρνο για 30-40 λεπτά. Μόλις ψηθεί, το κόβουμε σε κομμάτια και τα σερβίρουμε πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη και κανέλα.