Σταφίδα

Σταφίδα Σταφίδα
0 ΑΤΟΜΑ
00' ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
0' ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
0 ΔΥΣΚΟΛΙΑ
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Ρόδος

Συστατικά

Εκτέλεση

Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και ρίχνουμε 3 - 4 χούφτες κοσκινισμένη στάχτη. Τη βάζουμε στη φωτιά και άφήνουμε να χοχλάσει (βράσει). Κατεβάζουμε από τη φωτιά το νερό και ρίχνουμε μέσα λίγο λάδι (δπως αρτύζουμε τή σαλάτα). Παίρνουμε τα σταφύλια (σουλτανίνα ή ροζακί) τσαμπιά-τσαμπιά, τα καθαρίζουμε από τις ξερές και σάπιες βόγες και τά βουτάμε ενα-ένα στο σταχτόνερο, δταν κρυώσει. Τά στραγγίζουμε γιά λίγο σ' ένα καλάθι και έπειτα τ' άπλώνουμε σέ καθαρό πανί στον ήλιο. Τ' αφήνουμε 6-7 μέρες και κάθε μέρα τα ραντίζουμε με το χέρι μας με λίγο από το σταχτόνερο, ώσπου να σταφιδιάσουν. 'Οταν ή σταφίδα είναι έτοιμη, τη μαδούμε, την πλύνουμε σε καθαρό νερό και την στεγνώνουμε. 'Αν θέλουμε, τη βάζουμε για λίγο σε σιγανό φούρνο, για να την προφυλάξουμε από το σκουλήκιασμα.

Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε σταφίδα με τον ίδιο τρόπο, χρησιμοποιώντας αντι για σταχτόνερο ένα διάλυμα από νερό και ποτάσα. Το διάλυμα το μετρούμε με το γράδο (ειδικό όργανο) που πρέπει να είναι στους 9 βαθμούς.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε