Σοκολατένιο κουτί με μους καραμέλας

Σοκολατένιο κουτί με μους καραμέλας Σοκολατένιο κουτί με μους καραμέλας
0 ΑΤΟΜΑ
00' ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
00' ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
0 ΔΥΣΚΟΛΙΑ

Συστατικά

  • 300 γρ. κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια

Για τη μους καραμέλας:

  • 4 μπαστουνάκια καραμέλας των 60 γρ. με επικάλυψη σοκολάτας, χοντροκομμένα
  • 1 1/2 κουταλιά γάλα ή νερό
  • 1 1/2 φλιτζάνι πηχτή κρέμα γάλακτος
  • 1 ασπράδι αυγού

Για τα κομμάτια καραμέλας:

  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη 
  • 1/4 φλιτζανιού νερό

Για την επιφάνεια του γλυκού:

  • 120 γρ. λευκή σοκολάτα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 1/2 φλιτζάνι πηχτή κρέμα γάλακτος
  • 1/2  κιλό ανάμεικτα φρούτα, όπως φράουλες, βατόμουρα ή κομμάτια από νεκταρίνια και πορτοκάλια

Εκτέλεση

Αναποδογυρίζουμε ένα τετράγωνο ταψί 23 εκ. και τυλίγουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο γύρο του. Μετά γυρίζουμε το ταψί, καλύπτουμε τη βάση του με αλουμινόχαρτο και το πιέζουμε ώστε να γίνει όσο το δυνατόν πιο λείο. Βάζουμε την σοκολάτα σε πυρίμαχο μπολ, πανω από κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει και ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει η σοκολάτα. Ρίχνουμε αμέσως την λιωμένη σοκολάτα στο ταψί και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Τοποθετούμε το ταψί στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα. Βάζουμε τα μπαστουνάκια καραμέλας και το γάλα ή το νερό σε πυρίμαχο μπολ πάνω από κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει και ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει η καραμέλα. Αποσύρουμε το μπολ από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός την κρέμα γάλακτος μέχρι να πήξει. Βάζουμε μια κουταλιά από την κρέμα στο μείγμα της καραμέλας για να αφρατέψει και προσθέτουμε ανακατεύοντας την υπόλοιπη κρέμα. Σε άλλο μπολ χτυπάμε το ασπράδι ώσπου να πήξει. Ρίχνουμε την μαρέγκα στο μείγμα της μους και ανακατεύουμε. Αδειάουμε το μείγμα της μους στο ταψί με τη σοκολάτα και το βάζουμε για αρκετές ώρες στο ψυγείο ώσπου να πήξει η μους.

Για τα κομμάτια καραμέλας:

Αλείφουμε ελαφρώς με λάδι μια λαμαρίνα φούρνου. Λιώνουμε σε μικρή κατσαρόλα, σε σιγανή φωτιά, την ζάχαρη με το νερό. Δυναμώνουμε την φωτιά και βράζουμε το μείγμα 4-5 λεπτά ώσπου να αρχίσει να χρυσίζει. Προφυλάσσοντας το χέρι μας με γάντι φούρνου, ρίχνουμε αμέσως την καραμέλα στη λαμαρίνα και απλώνουμε την καραμέλα ομοιόμορφα. Δεν αγγίζουμε όμως την καραμέλα γιατί ζεματάει. Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, την ανασηκώνουμε με μια μεταλλική σπάτουλα από την λαμαρίνα και την σπάμε σε κομμάτια.

Για την επιφάνεια του γλυκού:

Βάζουμε την λευκή σοκολάτα και μισό φλιτζάνι από την κρέμα γάλακτος σε μια μικρή κατσαρόλα, σε σιγανή φωτιά, και ανακατεύουμε ώσπου να γίνει το μείγμα ομοιόμορφο. Το ρίχνουμε σε μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, ανακατεύοντας πού και πού. Χτυπάμε σε άλλο μπολ την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος με το μίξερ χειρός μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε μια κουταλιά κρέμα στο μείγμα της λευκής σοκολάτας και ρίχνουμε σταδιακά την υπόλοιπη κρέμα ανακατεύοντας ελαφρώς.

Βγάζουμε προσεκτικά από το ταψί το προσαρμοσμένο στο αλουμινόχαρτο σοκολατένιο κουτί που είναι γεμισμένο με τη μους. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο πρώτα από τις πλευρές και κατόπιν από την βάση. Μεταφέρουμε το κουτί προσεκτικά σε μια πιατέλα. Βάζουμε το μείγμα τς λευκής σοκολάτας σε κορνέ με στόμιο μεσαίου μεγέθους, σε σχήμα αστεριού και σχηματίζουμε ροζέτες ή όστρακα πάνω στη μους. Γαρνίρουμε το γλυκό με φρούτα ανάμεικτα και κομμάτια καραμέλας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε