Συστατικά
Για τη παρασκευή της βάσης:
- 1/2 φλιτζάνι καρύδια
- 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 90 γρ. ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια
Για τη γαρνιτούρα:
- 2 κουταλιές ανάλατο βούτυρο
- 5 κουταλιές νερό
- 1/4 φλιτζανιού κακάο σκόνη
- 2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 αυγά
- ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, βουτυρώνουμε τη βάση και τις πλευρές μιας τετράγωνης φόρμας 20 εκ. Αλέθουμε σε πολυμηχανή ή μπλέντερ τα καρύδια μαζί με 1-2 κουταλιές από τη ζάχαρη. Αναμειγνύουμε σε ενα μπολ τα αλεσμένα καρύδια, την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλεύρι. Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε το μείγμα με τα δάχτυλά μας ώσπου να μοιάζει με ψίχουλα. Εναλλακτικά, βάζουμε όλα τα υλικά σε πολυμηχανή κουζίνας και τα αλέθουμε ώσπου να μοιάζουν με ψίχουλα. Πιέζουμε με την παλάμη μας το μείγμα στη φόρμα ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα και ψήνουμε τη βάση για 25 λεπτά. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γαρνιτούρα. Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, το βούτυρο μαζί με το νερό και όταν λιώσει όλο το βούτυρο, προσθέτουμε το κακάο και τη ζάχαρη, χτυπώντας καλά το μείγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη βανίλια, το αλάτι και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από την ψημένη κρούστα, ψήνουμε για 20 λεπτά ή ώσπου να πήξει και μεταφέρουμε τη φόρμα σε σχάρα να κρυώσει. Αφού περάσουν 5 λεπτά και το γλυκό κρυώσει λίγο, το χαράζουμε σε μακρόστενα κομμάτια 3,50x2,50 εκ. και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Χωρίζουμε τα κομμάτια, τα μεταφέρουμε σε σχάρα, τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα και σερβίρουμε.