Συστατικά
- 1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 κουταλιές κακάο σκόνη
- 2 αυγά
- 60 γρ. κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 1 φλιτζάνι γάλα
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 2 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού
- βούτυρο ή λάδι για τηγάνισμα
- φλούδες σοκολάτας, για γαρνίρισμα
Για τη παρασκευή της σως:
- 2 μεγάλα πορτοκάλια
- 2 κουταλιές ανάλατο βούτυρο
- 3 κουταλιές ανοιχτόχρωμη καστανή ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι κρεμ-φρες
- 2 κουταλιές Γκραν Μαρνιέ ή Κουαντρό
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι και το κακάο και κάνουμε μια λακκουβίτσα στη μέση. Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε καλά το μείγμα, ώσπου να γίνει ομοιόμορφο. Αναμειγνύουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα και τη σοκολάτα, μέχρι να λιώσει και την προσθέτουμρ στο μείγμα του αλευριού ώσπου να αφρατέψει. Ρίχνουμε το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού και ο χυλός για τις κρέπες είναι έτοιμος. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο ανοξείδωτο ή μαντεμένιο τηγάνι, το αλείφουμε με λίγο Βούτυρο και ρίχνουμε μεγάλες κουταλιές από το χυλό στο τηγάνι, σε απόσταση μεταξύ τους. Ψήνουμε τις κρέπες σε μέτρια φωτιά και μόλις κάνουν μια ελαφριά χρυσή κρούστα, τις γυρίζουμε να ψηθούν και από την άλλη πλευρά. Τις μεταφέρουμε σε ενα πιάτο, τις διατηρούμε ζεστές και συνεχίζουμε ώσπου να τελειώσει όλος ο χυλός.
Για την σως:
Ξύνουμε το ένα πορτοκάλι σε μπολ και το αφήνουμε στην άκρη. Καθαρίζουμε και τα δύο πορτοκάλια Βαθιά, έτσι ώστε να αφαιρεθεί και η λευκή ψίχα, και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Ζεσταίνουμε το Βούτυρο και τη ζάχαρη σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη. Ρίχνουμε την κρεμ-φρες και συνεχίζουμε για λίγο το βράσιμο. Προσθέτουμε στη σως τις κρέπες και τις φέτες πορτοκαλιού, τα αφήνουμε 1-2 λεπτά και ρίχνουμε το λικέρ. Πασπαλίζουμε με το ξύσμα πορτοκαλιού που φυλάξαμε, τις φλούδες σοκολάτας και σερβίρουμε αμέσως.