Συστατικά
- 300 γρ. αλεύρι
- 1/2 ποτήρι ζάχαρη άχνη
- 6 κουταλιές βούτυρο
- 1 αυγό
- 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
- 1/2 κουταλάκι σόδα
- 1 ποτήρι γάλα
- 1 πρέζα αλάτι
- 50 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
Για το σιρόπι:
- 2 ποτήρια ζάχαρη
- 1 ποτήρι νερό
- 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αδειάζουμε σε λεκάνη ανοίγοντας μια λακκούβα στη μέση στην οποία ρίχνουμε το αυγό και τη ζάχαρη άχνη. Προσθέτουμε στη συνέχεια το γάλα, το αλάτι, τη σόδα και το χυμό του λεμονιού. Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη. Κόβουμε κομμάτια από τη ζύμη σε μέγεθος αυγού και τα πλάθουμε μπαλάκια, πατώντας τα λίγο στην παλάμη μας. Αφού τα αλείψουμε με λιωμένο βούτυρο, τα τοποθετούμε σε ταψί φούρνου αφήνοντας απόσταση 2εκ.μεταξύ τους. Ξεφλουδίζουμε στη συνέχεια τα αμύγδαλα και τα πιέζουμε μέσα στη ζύμη. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC και τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν.
Για το σιρόπι:
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και μια κουταλιά χυμό λεμονιού. Όταν σκουρύνει, το απομακρύνουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και περιχύνουμε αμέσως τα γλυκά με το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.