Συστατικά
- 3 μεσαίες μελιτζάνες φλάσκες
- ελαιόλαδο, για τηγάνισμα
- αλάτι
- κοπανισμένο μαύρο πιπέρι
- τριμμένο κύμινο (προαιρετικό)
- 2 κόκκινες πιπεριές
- 10-12 λιαστές ντομάτες
- 200 γρ. ρικότα ή κατσικίσιο τυρί
- 4 κουταλιές μικρά φύλλα φρέσκου βασιλικού
- φύλλα φρέσκου βασιλικού, επιπλέον
Εκτέλεση
Κόφτε τις μελιτζάνες κατά μήκος σε φέτες πάχους 1 εκ. Διαλέξτε τις οκτώ μεγαλύτερες φέτες κι ακουμπήστε τις σε πιάτο ή σανίδα. Βάλτε τις υπόλοιπες στο ψυγείο (βλ. σημείωση). Αλατίστε τις οκτώ φέτες και βάλτε τις στην άκρη 30 λεπτά. Ξεβγάλτε και στεγνώστε τις με χαρτί κουζίνας. Βάλτε λάδι να κάψει σε μέτρια φωτιά σε μεγάλο τηγάνι. Το λάδι να καλύπτει τον πάτο του τηγανιού. Τηγανιστέ τις φέτες λίγες-λίγες, 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά να ροδοκοκκινίσουν. Στραγγίξτε τις σε χαρτί κουζίνας. Αλατοπιπερώστε κάθε φέτα. Πασπαλίστε τις με κύμινο, αν θέλετε.Κόψτε τις πιπεριές στη μέση κατά μήκος. Αφαιρέστε σπόρους και εσωτερική μεμβράνη και κόψτε
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά + 30 λεπτά αναμονή
Χρόνος μαγειρέματος: 25-30 λεπτά Μερίδες: 4
3 μεσαίες μελιτζάνες φλάσκες ελαιόλαδο, για τηγάνισμα
αλάτι και κοπανισμένο μαύρο πιπέρι τριμμένο κύμινο (προαιρετικό) 2 κόκκινες πιπεριές 10-12 λιαστές ντομάτες 200 γρ. ρικότα ή κατσικίσιο τυρί
4 κουταλιές μικρά φύλλα φρέσκου βασιλικού φύλλα φρέσκου βασιλικού, επιπλέον
1 Κόφτε τις μελιτζάνες κατά μήκος σε φέτες πάχους 1 εκ. Διαλέξτε τις οκτώ μεγαλύτερες φέτες κι ακουμπήστε τις σε πιάτο ή σανίδα. Βάλτε τις υπόλοιπες στο ψυγείο (βλ. σημείωση). Αλατίστε τις οκτώ φέτες και βάλτε τις στην άκρη 30 λεπτά. Ξεβγάλτε και στεγνώστε τις με χαρτί κουζίνας.
2 Βάλτε λάδι να κάψει σε μέτρια φωτιά σε μεγάλο τηγάνι. Το λάδι να καλύπτει τον πάτο του τηγανιού. Τηγανιστέ τις φέτες λίγες-λίγες, 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά να ροδοκοκκινίσουν. Στραγγίξτε τις σε χαρτί κουζίνας. Αλατοπιπερώστε κάθε φέτα. Πασπαλίστε τις με κύμινο, αν θέλετε.Κόψτε τις πιπεριές στη μέση κατά μήκος. Αφαιρέστε σπόρους και εσωτερική μεμβράνη και κόψτε τις μεγάλα, επίπεδα κομμάτια. Ψήστε τις στο γκριλ ώσπου η πέτσα να μαυρίσει και να κάνει φουσκάλες. Βάλτε τις σε σανίδα, σκεπάστε με πετσέτα κουζίνας κι αφήστε να κρυώσουν. Ξεφλουδίστε τις πιπεριές και κόψτε τις λωρίδες.Κόψτε τις λιαστές ντομάτες λωρίδες. Σε τέσσερα πιάτα, βάλτε από μια φέτα μελιτζάνα. Απλώστε πάνω στις φέτες ρικότα ή κατσικίσιο τυρί. Προσθέστε από πάνω λιαστές ντομάτες και πιπεριές, κρατώντας μερικές για γαρνίρισμα. Πασπαλίστε με φύλλα βασιλικού. Καλύψτε κάθε φέτα μελιτζάνα με μια δεύτερη. Γαρνίρετε με πιπεριές και λιαστές ντομάτες σε λωρίδες και με τον επιπλέον βασιλικό.